Dolar (USD)
32.20
Euro (EUR)
35.01
Gram Altın
2521.30
BIST 100
10727.45
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

27 Ağustos 2015

Hangisi Palavra?

Başkalarına gelince alabildiğine galiz ifadelerle yeren ki, hemen hemen hepsinde de haklı olan Murat Bardakçı, iş kendine döndündüğünde maalesef bu sıhhati gösteremiyor.

Geçen haftaki yazım üzerine sağlıklı bir cevap vermeyen Bardakçı, bu hafta Rıza Nur'a karşı hücumunu başka bir noktaya taşıdı.

Mesela 'Lozan Müahedesi' itirazlarına karşı, "madem memnun değil neden imzaladı" derken yine Rıza Nur'u okumadığını ortaya çıkarmıştır. Halbuki cevap ve müdefaa olarak Rıza Nur, kendi ifadesiyle, 'Lozan'da heyet reisi olmadığını belirtip, kurulan 3 ayrı komisyondan 1. Komisyona dahli de olmadığını' da zaten yazıyor! Ve yine de her ne sürette olursa olsun imzaladığından müfterih olduğunu söylüyor.

Meğer okumadığı ve sürekli 'belge, belge' diye 'belge fetişizmi' yapan Bardakçı, Rıza Nur'u okumadığı gibi hariçten aslında Rıza Nur'un belgeleri de ortaya koyduğunu bilmiyor.

Başka hezeyanda padişahların her tür mahremini ballandırarak anlatıp ve bunu 'magazin' olarak gösterirken ki, mahsurlu denemez ama iş Rıza Nur'a gelince, kendi dedikodularında beis görmeyen Bardakçı, bu konuda aynı yaklaşımı sergilemiyor ve daha önce 'çatlak' ilan etiiği Rıza Nur, şimdi 'palavracı' oluyor!

Özellikle Enver Paşa kitabının yakında çıkacağını söylüyor ve böylelikle şüphesiz çok güzel bir iş yapacak ve asıl tarihçilerimizin yapması gereken işi üstlenmiş olacak. Ama Enver Paşa kitabı üzerinden Rıza Nur'a saydıran ve güya Enver Paşa'ya 'küfrettiğini' söyleyen Bardakçı bu noktada hiç de güzel bişey yapmıyor ve kendi kıstasını hiçe sayıyor!

Bardakçı ailesinden gelen ilişkilerini kullanarak Enver Paşa'nın evrakını elde etmiş ve neşredecek. Ne ala. Ve maalesef böylelikle, ilimden uzaklaşıp hiç olamadığı gibi Rıza Nur'a ithamlarda bulunmayı kendinde hak görüyor zahir. "Rıza Nur'un Enver Paşa'ya karşı küfür etmek ne haddine, zaten orda İttihatçılar var, ne yaparlar adamı ilau2026" saydırıyor.

Derken Rıza Nur 'çatlak' iken 'palavracı' oluyor. Olsun, bu da bi gelişmedir.

Bakalım işin aslı, ve Rıza Nur kitabında ne diyor!

Aralarında geçen konuşmada Enver Paşa'nın Ruslara karşı Ortaasya Türklerini, 'basmacıları' kışkırtacağını söylemesi üzerine "Böyle bir hesabınız varmış yapmayın" dedim diyor!

Hem ittihatçıların da orda(Rusya'da) olması ile Rıza Nur niye korksun!

Rıza Nur'u okumadığı gibi 'tanımıyor' ve kendisine kim yapmışsa 'dedikodusunu' Rıza Nur'un ötedenberi İttihatçılarla mücadele ettiğini bu yüzden nefyedildiğini de gözönüne almıyor. Hatta İttihatçılara karşı 'Hürriyet ve İtilaf' kurucusu olmasını ilau2026

İşin acısı ise 'dedikodulara' prim vermeyen ve okumayı tavsiye eden biri Rıza Nur'un yazdıklarına bakmadan böyle hüküm çıkarıyor!

Güya Rıza Nur Enver Paşa'nın yüzüne hakaret ediyormuş da hele ki ittihatçılar varken bunu yapamazmış! Halbuki Rıza Nur, Enver Paşa'ya 'Böyle bir hesap yapmamasını böylelikle hem kendini hem oradaki Türkleri mahvedeceğini, Ruslarla bu güçle başedemeyeceğini söylediğini' bir kere daha naklediyor! Ayrıca daha sonra Buhara heyetinin Enver Paşa'nın şehadeti ardından bu minvalde 'yanlış' yaptığını söylediklerini aktarıyor.

Enver Paşa ile ilgili hususlar özellikle 'Hayat ve Hatıratım' kitabının 3. Ciltinde yer alıyor. Hatta sayfa numarası verirsek Troçki ile arasında geçen konuşmayla 786'dan başlıyor ve 3-4 sayfa devam ediyor ve tüm ciltlerde ayrıca bir kaç cümleyle serpiştiriliyor. Bunlarda çoğu, evet 'hakaretamiz' ifadeler içeren 'yorumlar'. Yoksa yüze karşı söylenmiş değil. Ancak bu lafların izahını zaten Rıza Nur, ta kitabın başında 'dürüst olmak' düsturu ile tüm açıklık ve çıplaklığıyla anlatmak kaydıyla diye düşmüş.

Mustafa Kemal için mesela Enver Paşa "Bana siyasete girmeyeceğine dair söz verdi" deyince, Rıza Nur "İçimden, sen de söz vermiştin sonrau2026" deyip 'sesli cevap vermediğini' naklediyor.

Netice, hep malul olduğumuz mesele, okumasak da bilmesek de ahkam kesme illeti ve peşinhükümde sebatımız oluyor mateessüf!

Murat Bardakçı'ya naçizane tavsiyem, okumadan atıp tutmasın ki yerdiği kişilerin durumuna düşmesin ve Rıza Nur'un özellikle 'Hilafetle' ilgili düşüncelerini, mukayeseli Nutuk cevaplarını da okusun. Bakalım hangisi palavra!


@yusufserce twitter.com/yusufserce

 
TDV kurban