Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.61
Gram Altın
2385.40
BIST 100
10179.37
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

06 May 2015

Hanımına bacım-kızım denir mi?

Ebu Temu00eeme el-Huceymu00ee'den:

"Bir adam hanımına:

u2013 Bacım, diye seslenmişti. Allah Resu00fblü:

u2013 Bu, senin kız kardeşin midir? diyerek, bu hitabı hoş görmemiş ve yasaklamıştır."

[Ebu Davud/Talak 15 (2210)]

* * *

Bazı çevrelerde karı-kocanın birbirlerine argo tabirlerle seslendikleri; insanda saygı ve ciddiyeti çağrıştırması gereken bazı isimleri birbirlerine laubali bir ifadeyle kullandıkları görülmektedir. Mesela, kadın kocasına abi, babalık gibi ifadeler kullanırken; koca da karısına kardeşim, anam, kızım gibi mahremiyet çağrıştıran sözlerle hitap edebilmektedir.

Karı ile koca arasında cereyan eden bu laubalice hitaplaşma uslu00fbbu, İslamu00ee nezaket ve görgü kuralları açısından son derece yakışıksız, hatta fıkhen sakıncalı bir davranıştır.

Çünkü, islamda analık, kardeşlik, bacılık, ablalık, abilik, babalık kavramları; saygı duyulması gereken, aile hayatında ciddi bir sorumluluğun ifadesi olan kutsal kavramlardır. Bu kavramların, hissi ilişkiler, cinsi bağlar üzerine müesses karı-koca iletişiminde kullanılması, duygusal yönden rahatsız edici olduğu kadar, dini yönden de problemlere yol açabilir.

Nitekim, fıkıhta zıhar denen ve erkeğin 2 ay eşinden ayrı yaşamasını gerektiren bir ailevu00ee suç keffareti vardır. Bu keffaret yerine getirilmeden, kişiye, hanımıyla ilişki kurması helal olmaz. Kocanın bu keffareti ödemek zorunda kalma nedeni ise, hanımına, 'sen anama, bacıma benziyorsun' demesi ya da hanımının cinselliğini çağrıştıran bir organını (göğüs, avret yerleri vs.) bir mahreminin aynı organlarıyla kıyaslaması ve özdeşleştirmesidir.

Görüldüğü ve duyulduğu zaman, halkta tepki uyandıracak, akrabalar arasında sevgi, şefkat ve hürmet duygularını zedeleyecek, hatta batıda yaygın bir ilişki türü olan ensest (aile içi) ilişkileri çağrıştırabilecek bu gibi tavırlardan, hitap şekillerinden, bilinçli olan tüm mü'min erkek ve kadınlar uzak kalmalıdırlar.

İslam, nezahet, nezaket, saygı dinidir. Karı-koca arasında cereyan eden hissi ilişkiler, İslam'da mahrem sırlar sayılır. Bu özel ilişkiler, asla uluorta konuşulamaz, dedikodusu yapılamaz, magazin medyasına malzeme olarak verilemez. Eşler birbirlerinden ayrılsalar bile, ölünceye kadar, yaşadıkları 2'li ilişkileri, özel anları, sır olarak saklarlar.

Peygamberimiz, kadın ve erkeğe verilen ve şiddeti, olumsuzluğu, çirkinliği, kötülüğü çağrıştıran isimleri bile güzel isimlerle değiştirmiş ve böyle yapılmasını da tavsiye etmiştir.

Dinimiz insan isminde olumsuz bir çağrışıma dahi müsaade etmezken; karı ile kocanın birbirlerine hoş olmayan ad ve lakaplar takmalarını da, elbette tasvip etmez. Bu durum, İslamın nezahetine aykırıdır ve görgü kurallarını çiğnemek anlamına gelir.