Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.65
Gram Altın
2410.06
BIST 100
10095.78
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Temmuz 2012

Harç bitti yapı paydos!

Üniversitelerde harçlar kaldırılıyormuş.İkinci öğretimde, yani gece eğitimi, yani "paralı" üniversitede dahi gündüz eğitimine göre kat kat daha fazla olan harç ücretleri kalkıyormuş.

Tam olarak teknik ayrıntıları belirlenip uygulamaya geçmedi ama medyada fısıltı halinde gezen "Harçlar kalkacak" haberlerini, Başbakan Erdoğan Tv24'te bizzat doğruladı. Önümüzdeki eğitim yılından itibaren öğrencilerden harç alınmaması yönünde çalışmaların başlatıldığını, bundan doğacak maliyeti karşılamak için de kaynak arayışlarına giriştiklerini ifade etti.

***

Şimdi bu iyi hoş da yazık değil mi onlarca "devrimci" öğrenciye? Ellerinden böyle bir malzeme alınır mı? Onlar sembolik olarak harçlar üzerinden yıllardır egemen sistemi yıkıp "devrim" yapmaya çalışıyordu halbuki.

Bazen sosyal tepkiler vermek, mazlumdan yana gözükmek için "Sosyalist" jargona sarılan İslamcılarında bence kasmayı bırakıp harçların kalkmasına sevinmesi lazım.Gerçekçi olalım, bu devrimcilik oynayan oğlanlar harçları protesto edecek diye üniversitelerdeki yüzbinlerce öğrencinin huzur u kaçmıyor muydu?

***

Yıllardır harçlar yüzünden bu Kemalist, Marksist, Komünist marjinal 'devrimciler', Anadolu'dan büyükşehirlere okumaya gelen gariban çocukların ensesinde boza pişirdiler resmen.

Harç ücretlerinin kalkmasına en çok yoksul öğrenci ailelerinin sevineceğini tahmin ediyorum. Aslında tahmin de değil biliyorum. Çünkü ben de Anadolu'dan İstanbul'a okumaya gelmiş bir işçi emeklisi çocuğuydum. Harç kredisi çıkınca sevinmiştik. Ama okul hayatımız boyunca hemen her gün "Parasız eğitim", "Har'a'ç düzenine son!" sloganları duymaktan veya afişlerini okumaktan, bu gerekçeyle düzenlenen boykotlardan gına gelmişti.

Üniversitedeki fakir çocuklar biran önce okulu bitirip memlekete, ailesine faydalı olmayı düşünürken, "Paralı eğitime hayır!" diyen 'Devrimci' çocuklar, okulda yedinci, sekizinci yıllarını geçirirdi. Öyle "hayata atılayım da evin ekmeğine katkım olsun" diye dertleri yoktu anladığımız kadarıyla.

Anadolu'dan üniversiteye gelen öğrencilere okulu, kütüphaneyi, yemekhaneyi, bahçeyi, amfiyi zindan eden, sonu M,L,C,P,K gibi büyük harflerle biten gruplara mensup devrimci çocuklar, giydikleri kot kadar etmeyen harç ücretlerine acayip takıktı!

***

Hep düşünürdüm; gerçekten öğrencinin hayattaki tek derdi parasız üniversite midir? Yani harçlar kaldırılırsa, kitap okumayan gençlik, eğitimdeki tembellik, araştırma eskiliği, ar-ge yetersizliği, at gözlüklü müfredat gibi sorunlarımızın hepsi sona mı erecekti?

İşin tirajı komik yanı ise o "Kalksın" dedikleri harç parasını hiç dert etmeyecek, durumu en müsait "beyaz" çocuklar da genelde bu marjinal devrimcilerdi.

Bir aylık sigara paraları bile harç ücretlerini geçiyordu. Ama olsun onlar kendi durumunun bile farkında olmayan gariban proleterleri aydınlatıyorlardı(!)

Anadolu'nun bu saf emekçi çocukları adına forumlar düzenliyor, dersleri boykot ediyor, gerekirse onların eğitim almasını engelleyerek, zorla da olsa tepesine vura vura da olsa onların hakkını arıyorlardı(!) Şimdi böyle yazınca Atatürkçü ve devrimci çocukların bu göz yaşartıcı fedakarlığını bir kez daha kalpten hissettim(!)

***

Solun bugünkü halini de özetleyen tuhaf bir durumdur bu. 30 yıldır bu harç meselesine taktıkları kadar insanların gerçek dertlerine takılsalardı devrim yapamasalar da gönül kazanırlardı.

Sorumuza geri dönelim marjinal devrimci çocuklar ne yapacak şimdi? Tekrar sınıf çatışmasından medet mi umacaklar? Emek-sermaye çelişkisinden gidip devrime mi varacaklar? Yine mi Denizler ölmez, yine mi Çav Bella, yine mi gol değil yahu?