Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

29 Temmuz 2015

Hastalık ve fakirlik acıları günahlara keffarettir

Hz. Ali'den:

u2013 Hastalık ve fakirlik sebebiyle, Allah'ın üzüntü verdiği bir kulu gördüğünüzde (biliniz ki) Allah, onu (bu üzüntüyle, günahlarından) temizlemek istemektedir.

(Deylemi)

* * *

Kendisine hastalık ve fakirlik isabet eden bir mü'minin, bu halini nasıl karşılaması gerektiğine, bu hadiste işaret vardır.

Hadiste ifade olunduğuna göre:

İnsan hastalık ve yoksulluk halini, başına gelmiş bir felaket, bir uğursuzluk olarak düşünmemeli; moralini bozup ümidini asla yitirmemelidir.

Fakirlik de, hastalık da hayatın tabii cilvelerinden biridir. Allah'ın kulunu sabırla imtihan etmesidir. Nasıl ki varlık ve sağlık ta kulun şükürle imtihanıdır.

Zaten hayatta insanın başına gelen bütün haller, bir tür imtihandır. Kul bazan sabırla denenir, bazan şükürle imtihana çekilir. Hastalık ve yoksulluk, kulun sabırla denendiği hallerin başında yer alır.

Fakirlik de, hastalık da gerçekten sabredilir, tahammül gösterilirse, ahiret açısından kula büyük bir kazanç olur.

Özellikle hastalıklar, kulun günahlarının affına sebeptir. Kulun affedilecek günahı yoksa, ahirette derece ve mertebesinin yükselmesine, kemalatının artmasına vesile olur.

Diğer taraftan kul, hastalıkla sağlığının ve afiyette olmanın kıymetini idrak eder. İyileştiğinde sağlık nimetine hem daha çok şükreder, hem de ondan sonra sağlığının önemini daha iyi bilir, daha bilinçli hareket eder.

Yoksulluk ise, sabredilmesi halinde, kulun cennet vizesi, ebedi mutluluğunun garanti belgesidir. Çünkü Peygamberimiz, cennet ehlinin çoğunluğunun fakirler olduğunu haber vermiştir.

Demek zenginlerin çoğu, zenginlik imtihanını başarıyla veremediklerinden cenneti hakedemezlerken, fakirler, sabır imtihanını başarıyla verip cennet nimetlerine nail olmaktadırlar.

Aslında insan, fakirlik ve zenginliğin dünya hayatının standardını yükseltmesi, lüks ve konfor sağlaması yönüne bakmaktan daha çok, sabır ve şükür imtihanı olma cihetine dikkat etseler, ne yoksulluk onları üzüp zahmete sokar; ne de zenginlik şımartıp yoldan çıkartır.

Sözün özü: Hastalık da, yoksulluk da dünyada kulun sabır imtihanıdır. Bu imtihanı başarıyla verenler, tüm günahlarından temizlendikleri gibi, ahirette de sağlık ve varlık nimetine kavuşurlar. Cennette ölümsüz, hastalanmayan bir bedene sahip olurlar. Yokluk ve darlık yüzü görmeyen, istediği herşeyi elde eden bir zenginliğe ulaşırlar.