Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

22 Nisan 2024

​Hayvan sever mi köpek sever mi

Sokak köpeklerinin katliamları konusunda duyarlı olan nice değerli gazeteci ve aydınların beyanatları oldu. Bizim de bu konuda birçok yazılarımız oldu. Ancak bir türlü sorunu kökten çözecek adımlar atılmadı veya atılamadı. İşte bu günlerde başıboş köpeklerin onlarca küçükbaş hayvan edişlerinin haberleri basına yansıdı. “Köpek severler” köpeklerin insanlara kıymasına hep sessiz kaldılar. Haydi, bu defa hayvanlar hayvanları telef ettiler. Bakalım köpek severler “sessiz canlar” için ses verecekler mi?

Bilindiği üzere “hayvan severler” zaman zaman meydanlara dökülüp ortalığı ayağa kaldırırlar. Telef olan bir kedi veya köpek yavrusu için gösteriler, basın açıklamaları ve sloganlar havada uçar. Eğer kendilerinden değilse, belediye başkanlarını hatta hükümeti dahi istifaya çağıracak kadar ileri giderler. Peki, bunların gayesi gerçekten hayvan sevgisi ve hayvanları korumak mıdır? Yoksa hayvanlar üzerinden kendilerine ikbal edinmek ve menfaat devşirmek midir?

Ancak gelişen olaylar gösteriyor ki, bu bindirme çeteler özgün ve gerçek hayvan sever değiller. “Bunlar belki “köpek sever” “domuz sever” ve biraz da “kedi severdirler” aksi halde köpeklerin telef ettikleri koyun, keçi, kuzu ve oğlaklar için de bir ses verirlerdi. Köpek kedi candır da kuzu-oğlak can değil mi? İşte hemen bu günlerde 132 adet küçükbaş hayvan ve onların yavruları sokak köpekleri tarafından telef edildi. Neden ses yok?

Sokak Köpeklerinden Katliam!

“Başıboş köpekler hayvancılık sektörüne de ciddi zararlar vermeye devam ediyor. Kulp'ta başıboş köpeklerin ahıra girip küçükbaş hayvanlara saldırması sonucu 45 oğlak telef oldu. Başıboş köpekler, 10 günde 132 oğlak ve kuzuyu öldürmüş oldu. Kulp ilçesinde hayvancılıkla uğraşan Zekeriya Erdemci’ye ait bir ahıra başıboş köpekler girdi. Ahırdaki küçükbaş hayvanlara saldıran köpekler, 45 oğlağı telef etti.

Toprağı Kazarak Tellerin Altından Girmişler

Ekipler, olay yerinde inceleme yaparken Erdemci, daha önce ilçe merkezinde benzer olaylar yaşandığını belirtti. Ayrıca, ahırını güçlendirmek için önlemler aldığını, ancak köpeklerin tellerin altından toprak kazarak ahıra girmeyi başardığını ve bu durumun ailesiyle birlikte ciddi maddi sıkıntılara yol açtığını söyledi.

10 Günde Sayı 132'ye Yükseldi

Başıboş köpekler, geçtiğimiz günlerde de 87 kuzu ve oğlağı katletmişti. 4 Nisan’da Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde besicilik yapan Bahri Daşdemir'in (35), banka kredisi ile aldığı 30 kuzusu bölgedeki başıboş köpekler tarafından telef edildi. 3 Nisan'da ise Antalya'nın Manavgat ilçesinde bir ağılda bulunan 70 oğlaktan 57 tanesi başıboş köpeklerce katledildi.” (https://www.haber7.com/guncel/haber)

Evet, bu kadar can boş yere yiterken köpek severler neredeler? Neden hiç ses vermiyorlar. Ne ki, bu köpek severler insanların telef olması karşısında ses çıkardılar mı ki? Hadi bir asırdır Filistin’deki insan katliamı karşısında sessizler. Son 20-25 yıldır Irak’ta, Suriye’de, Yemen’de 20 milyondan fazla insan öldürüldü. Son yedi aydır sadece Gazze’de yüz binden fazla insan öldü veya yaralandı. Bunların en az üçte ikisi çocuk ve kadın. Enkaz altında kaç bin insan olduğu bilinmiyor. Sakat kalan on binlerin, yetim kalan on binlerin, dul kalan annelerin sayısı bilinmiyor.

Bu ekran mücahitleri insanlara yapılan katliamlara karşı hep üç maymunu oynadı ve oynuyorlar. Bunu defalarca yaşayarak gördük. Çünkü bunlar; “Dünyada 8,5 milyar insan çok fazladır. Bunların 500 bini, hadi bilemedin bir milyonu sağlam bırakılıp geri kalanı itlaf edilmelidir” diyen küresel çetelerin piyonlarıdırlar. Haçlı-Siyonist güruhtan oluşan küresel çetelerin bu emelleri malumdur.

Bu konuda yazığımız yazıların sayısını dahi unuttuk. Bazen ilgililere, bazen de “hayvan sever” gruplara yönelik çağrılarımız oldu. Ama sesimiz duyulmadı. Şimdi bir daha sesleniyoruz. İşin fıkhi yönünü tartışmak bir köşe yazısına sığmaz. Ama şurası kesin ki, bu konu kangrene dönmüş durumdadır. Vatandaş acil çözüm beklemektedir. “Asrın felaketi” “iklim sorunu” “enflasyon” kimi fırsatçıların kendi indinden koydukları “zamlar” ve üç harfli marketlerin tekelleşme belası yüzünden zaten vatandaş burnundan solumaktadır. Üstüne bir de canlara tak etmiş bulunan bu köpek sorunuyla uğraşmak zorunda kalmayalım. İtlaf mı, ihracat mı veya başka bir çare mi? bir an önce bir şeyler yapılmalıdır.

İhracat veya itlaf gibi çareler üzerinde acilen durularak gereken yapılmalıdır. Devlet başıboş köpeklerin canlarından çok daha öncelikli ve önemli olarak, vatandaşlarının can güvenliğinden sorumludur. Her yıl onlarca can kaybı, yaralanmalar ve hatta sakat kalmalar yaşanmaktadır. Sokak köpekleri sebebiyle kaza yapan, takla atan ve perte çıkana araçlar da cabası… Subhaneke... Bi-hamdike... Esteğfiruke...