Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

29 Aralık 2022

Hayvanların eğitim ve ahlakı

Hayvanlar âlemi bambaşka bir âlemdir. İster içgüdü denilsin ister başka bir şey denilsin… Ne denildiğinden bağımsız kendi yaşamlarını sürdürebilecek her türlü özellik, mükemmel olacak şekilde şifreleriyle hayvanlara verilmiştir.

Erkek-dişi ilişkileri, üreme, yeme-içme, avlanma biçimleri, savunma sistemleri, bitkilerde olduğu gibi hayvanlarda da bir paket program olarak Yüce Allah tarafından hayvanların içerisine yerleştirilir.

Hayvanlar da daha doğarken fıtraten bunları anne babasından genetik olarak alıyor. Ayrıca neyi nasıl yapacağını anne babasından kısa bir eğitim aldıktan sonra pekiştiriyor.

Sonrasında ise hayatlarına mükemmelen devam ediyorlar.

Bitkiler âleminde ikinci sınıf, üçüncü sınıf bir elma üretimi ve hayvanlar âleminde ise ikinci sınıf, üçüncü sınıf bir aslan avcılığı problemi yok. Her şey mükemmel işliyor ve öyle yaratılmış. Hepsi mükemmel.. hepsi birinci sınıf…

İkinci sınıf bir elma üretimi duyulmadığı gibi ikinci sınıf bir aslan avcılığı da duyulmuyor. İkinci sınıf bir elma üretimi ancak insan müdahalesi ile olduğu gibi ikinci sınıf bir aslan avcılığı da yine ancak insan müdahalesiyle oluşabiliyor.

Hayvanlar âleminde çevre problemi, çöp problemi gibi sorunlar da yok. Keza bitkiler âleminde de öyle… Asla insanlar gibi problem üretmiyorlar.

Herkes görevini mükemmel yapıyor ve düzen mükemmel işliyor.

Mesela ikinci sınıf kuş yuvası yok. Hepsi bir sanat eseri. Ornitoloji (kuş bilimi) âlimlerinin keşfettiği bir tane ikinci sınıf kuş yuvası yok. Ooloji (yumurta, yuva ve üreme bilimi) âlimlerinin keşfettiği, tanık olduğu ikinci sınıf, üçüncü sınıf bir yumurta da yok.

Öyle kuş yuvaları var ki sağanak yağmurun hafif kaldığı, adeta göğün yarılıp suyunu boşaltırcasına yağan yağmurlarda yuvaya zarar gelmiyor. Süzek gibi neredeyse içerisine hava girmeyecek bir yuva yapılmış ve yuva yumurtasını koruyup neslini devam ettiriyor.

Yılanların yaşadığı ya da diğer avcı kuşların olduğu coğrafyalarda dokumacı kuşların mükemmel bir sanat eseri olarak ördüğü sepet misali yuvalara bakalım. Kırlangıçların balçıktan yaptığı yuvalara bakalım. Çekiçle vursanız bile nerdeyse kırılması zor yuvalar.

Ağızlarındaki tükürüğün özelliği nedir ki tükürükleri ile yaptıkları bu yuvalar çok dayanıklı olabiliyor?

Fıtratlarında olan faydalılık ahlaki özellikleri nedir ki diğer âlemleri de destekliyorlar?

Hayvanlar dünyasına bakıldığında anlamamız gereken ders de şudur: İnsanlar gibi özel okul, özel ders almadan bizzat yaratıcının verdiği şifrelerle öyle bir yaşam sürüyorlar ki tıpkı bitkiler gibi sadece kendi âlemlerine faydalı değil her âleme, her canlıya faydalı oluyorlar.

Yeri geliyor her canlı için gıda, yeri geliyor insan için muhafız oluyorlar. Bir düşünsenize… Hayvanlar olmasaydı makineleşmenin olmadığı zaman tarlaları kim sürecekti? Eti yenebilir hayvanlar yok olsaydı vücut sıhhati açısından insan türü ne hale gelirdi?

Dünyanın tabiat dengesini, bitki ve insanlara fayda sağlayan ama okula gitmeyen, kurs görmeyen ama doğuştan eğitimli ve mükemmel fıtratı olan hayvanlar sağlıyor. Hayvanlar âlemi kendileri için vazgeçilmez olduğu gibi bitkiler ve insanlar âlemi için de vazgeçilmez.

Böyle muhteşem, faydalı bir hayatın doğuştan gelen mükemmel ahlakı insanda niçin yok? Hayvanların bu eğitimli yaşam biçimi ve ahlakı, insana ne söylüyor?