Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.75
Gram Altın
2396.11
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

18 Ağustos 2014

HAZİRAN CARİ AÇIĞI AÇIKLANDI

Cari işlemleraçığı haziran ayında beklentilerin biraz üzerinde, 4 milyar 93 milyon dolar oldu.

12 aylıkkümülatif cari açık ise 52 milyar 176 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Bir önceki yılın ilk yarısında 7 milyar dolar olan net altın ithalatının bu dönem sadece 355 milyon dolarda kalması, cari açığın geçen yıla nazaran 12,9 milyar dolar azalmasında etkili olduğu görülüyor.

Orta Vadeli Program'da 2014 yılı için öngörülen 55,5 milyar dolar cari açık hedefinin tutturulacağı tahmin ediliyor.

Ne var ki Irak kaynaklı artan jeopolitik riskler nedeniyle bölgeye yapılan ihracatın azalması, Avrupa ekonomisindeki toparlanmanın yavaş seyretmesi ve para politikasında gevşemenin önümüzdeki dönemde iç talebi körüklemesi, cari açıkta iyileşme hızını olumsuz etkileyecek riskler olarak bizi bekliyor.

İŞSİZLİK DÜŞTÜ MÜ?

Mayısayında işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,2 puan gerileyerek yüzde 8,8 oldu.

İşsiz sayısı da aynı dönemde 2 milyon 579 binden 2 milyon 551 bin kişiye düştü.

2014 yılının en düşük işsizlik oranının yakalanmasına karşın geçen yılla mukayese edildiğinde artış gözleniyor.

İşsizlik oranı geçen yılın Mayıs ayında yüzde 8,2 olmuştu.

Dolayısıyla işsizlik düştü mü sorusunun cevabı bakış açısına göre değişiyor.

Ancak şu kadarını ifade edebiliriz:

Rakamların dili nasıl yorumlanırsa yorumlansın, işsizlik ekonominin en temel sorunu olmaya devam ediyor.

RUSYA'YA GIDA İHRACATI

Ukrayna'ya karşı izlediği politika nedeniyle kendisine yaptırım uygulayan AB ve ABD ile bunlarla birlikte hareket eden Norveç, Kanada ve Avustralya'dan gıda ithalatını yasaklayan Rusya, bu ürünleri aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkelerden temini için temaslara başladı.

Bu maksatla Rusya ve Türkiye heyetleri Ankara'da bir araya geldi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin de katıldığı Tarım Ürünleri İhracatı Değerlendirme Toplantısı'nda Rusya'ya gıda ihracatının artırılması için yapılan görüşmeler değerlendirildi.

Rusya'nın Türkiye'den 1,8 milyar dolar civarında gıda ithalatı yaptığını söyleyen Eker, "Diğer pazarlarında dikkate alınarak ilave tedarik yapılıp yapılamayacağını araştıracaklarını" belirtti.

AB'nin durgunluğa girmesi ve Orta Doğu'daki jeopolitik riskler nedeniyle ihracatta yaşanacak kayıpların telafisi bakımından Rusya'ya ihracatın arttırılması önem arz ediyor.

Öte yandan gıda ihracatının iç piyasada arz talep dengesini bozmamasına özen gösterilmesi gerekir, aksi halde enflasyona prim vermiş oluruz.

PİYASALAR

Cumhurbaşkanlığı seçimi ardından hükümet ve ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceğine ilişkin riskler ve kredi derecelendirme kuruluşları Moody's ve Fitch'in siyasi belirsizlikler ileri sürmesi ve Merkez Bankası'nın faiz kararına bakılıp Türkiye'nin kredi notunun gözden geçirileceğini açıklaması, BİST 100 endeksinin haftanın son işlem gününü yüzde 3,2 kayıpla, 76 bin 692 puandan kapatmasına sebep oldu.

Dolar 2,17,Euro 2,90'a dayandı.

[email protected]