Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.64
Gram Altın
2430.03
BIST 100
9987.23
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

08 Temmuz 2014

HAZİRAN İHRACATI

Haziran ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,6 artışla 12 milyar 544 milyon dolara çıktı.

Haziranda en fazla ihracatı 2,03 milyar dolarla otomotiv sektörü yaparken, hazır giyim ve konfeksiyon 1,6 milyar dolarla ikinci, kimyevi maddeler ise 1,52 milyar dolar ile üçüncü sırada yer aldı.

Yılın ilk altı ayında ihracat yüzde 7,3 artışla 79,94 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Son 12 aylık ihracat ise yüzde 2,6 artışla 156 milyar 594 milyon dolara yükseldi.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının Musul'u ele geçirmesi ile Haziran'da Irak'a yapılan ihracatın yüzde 21 gerilemesine rağmen ihracatta yüzde 6,6 artış sağlanması başarı.

Bilindiği gibi Irak en fazla ihracat yaptığımız üçüncü ülke.

Avrupa'ya yapılan ihracattaki artışın bu başarıda payı var.

TÜRKİYE GRİ LİSTEYE YÜKSELDİ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin Mali Eylem Görev Gücü (FATF) listesinde koyu gri listeden gri listeye yükseldiğini bildirdi.

Şimşek yaptığı açıklamada, FATF'ın BM ve G-20 bünyesinde kara para aklama ve terörün finansmanı adına düzenlemeler yapan bir kurum olduğunun altını çizdi.

Son 1,5 yıldır bazı çevrelerin tüm engelleme çabalarına, spekülasyon ve tüm menfi propagandalarına rağmen Türkiye'nin güçlü bir siyasi irade ortaya koyduğunu belirten Şimşek, "FATF tarafından bu çabalar takdir edilmiştir. En önemlisi de Türkiye'nin uluslararası finansal sistemdeki öngörülebilirliği pekişmiştir. Bu çerçevede FATF'a tam uyum yönünde çabalarımız devam edecektir. En kısa sürede Türkiye, tam uyum sağlayan ülkeler arasında hak ettiği yeri alacaktır" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin kara para aklama ve terörü finanse eden ülkeler konumundan bir an önce çıkması için daha sıkı yasal düzenlemeler ve idari tedbirlerin uygulamaya sokulmasını bekliyoruz.

GELİR DAĞILIMI UÇURUMU BÜYÜYOR

Gelir adaletsizliği Gini endeksi ile ölçülüyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) açıkladığı endekse göre, OECD ülkeleri arasında gelir dağılımı adaletsizliğinde Türkiye 3. sırada yer aldı.

Endekste gelir dağılım adaletsizliği en yüksek ülkeler Şili, Meksika, Türkiye, ABD ve İsrail olarak sıralanıyor.

Küresel ekonomik krizden ciddi şekilde etkilenmiş olan Yunanistan, Portekiz, İtalya, İspanya gibi Avrupa ülkeleri bizim gerimizde.

Diğer bir ifade ile Türkiye'de bu ülkelerden daha yüksek gelir dağılımı eşitsizliği var.

Öte yandan, Türkiye'de yoksulluk oranı yüzde 19,3 iken, OECD ortalaması yüzde 11,1.

Ayrıca, Türkiye nüfusunun en zengin yüzde 10'luk kesiminin sahip olduğu gelir, en yoksul yüzde 10'luk kesimin elde ettiği gelirin 15 katına denk geliyor.

Bu oranın OECD'de ortalama 9,8 olduğu görülüyor.

Rakamlar her şeyi açıklıyor, fazla yoruma gerek yok.

Yalnız şu küçük soruyu sormadan edemiyoruz:

Acaba en zengin yüzde 10'luk kesim ne kadar vergi ödüyor?

[email protected]