Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
35.01
Gram Altın
2466.60
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Ağustos 2017

HDP'nin Ölüm İlanı

Türkiye, dünya siyaset tarihi açısından önemli bir laboratuaru2026 Oldukça iddialı bir ifade olduğunun farkındayım. Ancak son birkaç sene içinde yaşananlara bir bakınız. Her şey iddiamı doğrular nitelikte. IŞİD'in saldırısı, PKK'nın hendek savaşı ve iç savaş denemesi, FETÖ'nün darbe teşebbüsü, Suriye'de yaşananlar ve HDP gibi bazı partilerin iflas etmesi ve bazı liderlerin karikatüre dönüşmesi yaşananlardan bazılarıu2026 Özellikle HDP'nin ve Selahattin Demirtaş'in iflasını mercek altına alalım.

Demirtaş, Türk siyasetinde önemli bir siyasetçi olma imkanına sahip bir aktör; HDP de vazgeçilmez bir parti olmaya doğru gidiyordu. Hatta katıldığım bir televizyon programında, geleceğin önemli politikacılarından birisinin Selahattin Demirtaş olacağını söylemiştim. Ancak HDP'nin silah ve şiddet ile arasına mesafe koyamaması, hem beni hem de bu toplumu yanılttı. Özellikle Kobani olayları sürecinde HDP'nin ortaya koyduğu iç savaş oyunu, tam bir faciaydı. HDP'nin çağrısı üzerine 36 ilde sokak olayları meydana gelmiş ve siyaset iflas etmişti. Toplum ve siyaset, şiddet ve kaosa teslim olmuş gibiydi. Tam bir akıl tutulmasıydı.

Şu sıralar Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 6- 8 Ekim Kobani olayları hakkında açılan dava görülmeye başlandı. Hatırlarsınız; 6-8 Ekim tarihinde yurdun değişik yerlerinde yaşanan olaylarda birçok vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Şu günlerde olayın sorumluları hesap vermeye başladı.

Yaşananların kısaca bir dökümünü yapalım; çıkan olaylarda 2 polis memuru şehit olmuş, 43 sivil vatandaşımız hayatını kaybetmişti. 331'i polis memuru, 438'i sivil vatandaş olmak üzere 769 kişi de yaralanmıştı. Çatışmalarda 5 örgüt mensubu ölü, 3 örgüt mensubu da yaralı olarak ele geçirilmişti. Türkiye genelinde yaklaşık 2 bin 389 olay meydana gelmişti. Olaylara 121 bin 899 kişi katılmıştı. 27'si kaymakamlık, 52'si emniyet, 283'ü okul, 73'ü siyasi parti binası olmak üzere toplam 2 bin 558 bina saldırıya uğramış ve zarar görmüştü.

Her şey HDP Genel Merkezi'nin twitter sosyal paylaşım sitesinden atmış olduğu bir twit ile başlamıştı. Toplumun fitilini ateşleyen o twit şöyleydi:

"Şu anda toplantı halinde olan HDP MYK'dan halklarımıza acil çağrı, Kobani'de durum son derece kritiktir. IŞİD saldırılarının ve AKP iktidarının Kobani'ye ambargo tutumunu protesto etmek üzere halklarımızı sokağa çıkmaya ve sokağa çıkmış olanlara destek vermeye çağırıyoruz."

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında tutuklanan parti sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen bir kaç gün önce hakim karşısına çıkmış. Bilgen, kendi çağrılarıyla gerçekleştirilen 6- 8 Ekim Kobani olayları ile ilgili ilginç bir itirafta bulunmuş. Bilgen; "6- 8 Ekim'de bu ülkede bir iç savaş denemesi yapılmıştır. Bu çatışmalarda kimin ne kadar rolü olduğu araştırılmalıdır" demiş. Şimdi bu cevaba ne demeli, güler misiniz, ağlar mısınız?

Bir siyasi parti, önce şiddet ile arasına mesafe koymalıdır. Terör ve terör örgütleri üzerinden güç devşirmeye çalışan siyasi partiler ve organizasyonlar eninde sonunda iflas eder, ölür. Ötesi yok; şimdi hesap verme zamanıu2026