Dolar (USD)
32.46
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2436.31
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

14 Eylül 2013

Helal haram kavramı ve helal gıda fuarı..

Geçtiğimiz yıllara göre ziyaretci sayısında gözle görülür artış olduğunu katılımcı firmaların daha profesyonelce duruş sergilediklerini müşahade etmem doğrusu beni mutlu etti. Helal haram kavramına yönelik toplum bilincimizde olumlu yönde gelişmeler elbette önemli ama yeterli olduğunu iddia etmek ise oldukca zor.Ne yerseniz o olursunuz yediklerinize içtiklerinize dikkat etmemizi bize tembihleyen bir peygamberimiz var.Şüpheli şeylerden uzak durmamız beden ve ruh sağlığımıza da olumlu katkılar sağlıyor.Aslında yediklerimizi ilacımız yapmak elimizde..Sadece nefsi arzularımızı dizginlememiz ve sağlığımızı korumayı biraz önemsememiz de yeterli.Hastlıklar gelmeden sağlığımızı korumak ise üzerimize farz.

Yüzlerce firmanın günlerce süren hazırlıkları toplum bilinçaltına yerleşik vurdumduymaz boşvermeci yaklaşımları bir nebze olsun azaltabiliyorsa bu fuar amacına ulaşmıs sayılır. Ancak daha katedecek oldukca uzun ve ince bir yolumuz olduğunu da unutmamak şartiyla. Şartıyla diyorum çünkü böyle uluslar arası fuarlar ile gelişen olgunlaşan toplum bilinci domino etkisi ile ağzımızdan girenlerin sağlığımız için önemi konusunda bizi alert tutacaktır. Özellikle Almanya Hollanda gibi Müslümanların sayıca çok olduğu ülkelerde helal sertrifikalı gıdalara ilginin artması ve ülkemizde de konunun öneminin daha iyi algılanmaya başlaması önümüzdeki yıllarda benzer fuarların çoğalacağını ve katılımının da dahada artacağı gerçeği ile karşılaşacağız ümidi içerisindeyim..Son yıllarda hastalar ve yeni türetilen hastalıklarla baş etmede ağzımızdan girenlerin önemini biraz olsun anlar olduk.Toplumdaki sağlık bilinci bu alanda geliştikçe hastalıkların pençesine düşmemiz de o oranda azalacaktır.Koruyucu hekimlik kavramının elif bası ise helal kazanç ve helal lokma.

Kapitalist toplumların ortak paydası sınırsız sorgusuz tüketimdir..Sınırsız ve sorumsuz kazan ve kazandıklarını sonuna kadar tüket.Slogan buu2026Ülkemizde de maalesef bu gidişin sonu batı toplumlarından farklı değil gibi .Bizde Aynı akibete doğru hızlı yol alıyoruz maalesef ..Sorgulama yok nedenler niçinler yok.Aldığımız gıdaların helal mi haram mı olduğu meselesi ise maalesef pek önemsenmeyen üzerinde kafa yormadığımız bir durum.Halbuki yediklerimizden içtiklerimizden kazandıklarımızdan ve harcadıklarımızdan hesaba çekileceğimizi bize açık ve seçik olarak haber veren ilahi bir kitabımız var. Kurani kerim i de biliyoruz okuyoruz .Kurani kerimde bir çok ayette ve kıssada üzerinde hassasiyetle durulmasına rağmen bu umursamazlığımızı anlamak pek mümkün değil.

Dinimizde şüpheli şeyler konusu daha bir önem arzetmekte.Haramlar ve helaller konusunda çizgilerimiz kalınlaşırken şüpheli şeyler arada kaynayıp kaybolmasın diyorum.Helal sertrifikasyonu üzerinde hassasiyetle durulması ve asla rant kapısı yapımaması gereken hassas bir konu. Sivil toplum kuruluşları resmi makamlarında konu üzerinde hassasiyetle durmalarının önünü açmalıdır. Bencillikten uzak kolektif akılla helal şemsiyesi altında saflarımızı sıklaştırmamız gerekiyor.Helal gıda fuarı bir yönü ile bu alanda da önemli bir misyonu üstlenmiş gibi geldi bana.

Doktor gözü ile de bugünkü makalemi geçtiğimiz günlerde İstanbul da düzenlenen helal gıda fuarı izlenimlerime ayırdım.Bu hassasiyetimin en önemli sebeplerinden birinin inancımız diğeri ise sağlığımız ki bu iki meselede yaşam kalitemizle yakından ilgili. Sağlam kafa sağlam beden ve sağlıklı ruh yapısının olmazsa olmaz iki tamamlayıcısı.

Mideleri birer çöp torbası olmuş ağzından girenleri sorgulamayan ve sansürlemeyen insanlar artmaya devam ettiği sürece devletimiz sağlık harcamalarında ne kadar cömert davranırsa davransın hastalıklar kaçınılmaz sonumuz olacaktır.Bu iki kere ikinin dört etmesi gibi kesindir. Halkımızın sağlığını hastalanmadan korum altına almak ise oldukça ucuz ve aynı zaman da da kolaydır. Her koyun kendi bacağından misali ile bana bir şey olmaz kolaycılığından uzak akıl ve mantık kuralları içerisinde nefislerimizin heva ve hevesine uymazsak başarı garanti.Herkes bu basit bedava kolay ve sonucu şifa olan bu yolu denemlidir diye düşünüyorum.

Son 10 yılın hastalık istatistiklerine baktığımızda kanser diabet ve damar hastalıkları at başı biribirini takip ediyor.Birinin ağından kurulalım derken diğerinin ağına düşüveriyoruz. Acillere başvuran ciddi hastalıklar içerisinde öncelikli olanların sebebininde ölçüsüz yeme ve içme olduğu açık seçik bize haydı der gibi..Sofralarımıza kurulduğumuzda midemize gönderdiğimiz lokmaları bu bilinçle bu duyarlılıkla sansürleyebilirsek ne mutlu.En büyük cihadın nefis cihadı olmasının altında buradaki zorluk yatıyor sanırım.Sağlık ve mutluluk dileklerimle..