Dolar (USD)
32.27
Euro (EUR)
34.75
Gram Altın
2404.01
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

05 Temmuz 2015

Her Zaferde Bir Acı Saklı



Onlar da ezilmiş. Onlar da acı çekmiş. Onlar da 'hakları' için savaşmışu2026

Dile kolay tam 239 yıl olmuş.

Bazan bunu düşünürüm. Alman profesör Klaus Schmidt 2005'de tescil ettirdiği tarihin en eski, kendince 'mabed', başkalarınca 'rasathane' olan 12000(on iki bin) yıllık 'Çanak çömleksiz Neolitik Çağa'(yani bu arkadaşlar sadece avlanıp yiyip içip, bi ihtimal 'tek Tanrıya'(burda bir parantez daha açıyoruz çünkü bulgular Kur'an'ı destekler türden, iddia edilenin aksine pagan/çok tanrıcılıktan teke değil, tersine 'tekten çoğa/pagana' yönelme olduğu yönündedir!) tapıp, yaşayıp giden, 'kap kacak' bilmeyen tipler) ait 'Göbekli Tepe' kalıntıları her aklıma geldiğinde o günden bu tarafa yaşasaydım ne değişirdi yahut şimdiki kendimi bilmemin üzerine geçen otuz yılın yanısıra ne artısı ne eksisi olacaktı?

Anladığım, 'vay be dile kolay, 12000 sene geçmiş'u2026 ve buradaki tek sihirli kelime ve iş, sadece 'geçmiş' olmasından ibaret! Rakamların fazlalığı, zamanın uzunluğu, kısalığı bizi aldatsa da aslı budur, bu kadar da basittir!

***

'Çarşı fena karıştı usta!'

'Kızılderililer' için sonun başlangıcı da 'yanlış' tarafı tutmaları olmuştu. Belki ne tarafı tutsalar kaçınılmaz son onları beklemekteydi ama ne var ki 'yağmurdan kaçarken tam da doluya tutulmuşlardı.' İngilizler 7 yıl savaşlarından dolayı zora düşen ekonomilerinin acısını çıkarmak için sömürgülerine yöneldi. Ancak onlar da kızılderililer gibi yanılgıya düştüler ve o zaman sömürge olan Amerika'nın 'asil İngilizlerinden oluşan' toprak ağalarından alacakları 'vergiye' göz diktiler.

Kelimenin tam anlamıyla 'kazmasını küreğini' alan 45000(Kırk Beş Bin) çiftçi geldi. İlave 35000(Otuz Beş Bin) de silahlı güç vardı ve çoğu 'Hollanda' ve 'Fransa' askerleriydi. Ona sebep '4 Temmuz bağımsızlık günü' Amsterdam'da da kutlanır!

Kızılderililer de Amerikalı çiftçilerden hem 'intikam' almak amaçlı hem İngilizlerin vaadlerine kanarak taraflarını İngilizden yana belirlemişdiler.(Önceki gösterilerde bu yüzden bizdeki 'Yunan kovalaması' cinsinden temsili 'Kızılderili kovalanırdı!' sonra 'ırkçı' görünmemek için kaldırıldı!)

Ancak, ne İnigilizlerin ne de Kızılderililerin hesapları tutmadı. 30000(Otuz Bin) kişilik paralı Alman askeri de kafi gelmedi ve iş 'Amerikan'ın Bağımsız' olmasıyla sonuçlandı.

2 Temmuz 1976'da Richard Henry Lee Kongreye sunduğu bağımsızlık teklifi 4 Temmuz'da onaylandı. Bazıları bunun 2 Ağustos'da olduğunu da ileri sürerler, lakin kabul gören 4 Temmuz, resmi olarak da savaşın ertesinden itibaren 'şenliklerle' 1783'ten beri kutlanmaktadır.

***

Bir zaviyeden 'toprak ağalarının' zaferi diye adlandırabileceğimiz neticenin halk nazarında karşılığı bizdeki Cumhuriyet dönemi 'siyase' zaferleriyle mukayeseye ve değerlendirilmesi araştırılması gereken bir konudur!

Her 4 Temmuz'da bunu da düşünürüm. Neden bizde böyle kutlanmaz. Acaba halkta karşılığı olmamasından mı? Yoksa 'Faşist' özentiden kaynaklı devlet kutlamalarından mı?...

Hiçbir 'Milli Bayramlarda' halkın çoştuğu falan yoktur zira!

@yusufserce twitter.com/yusufserce