Dolar (USD)
32.40
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2435.59
BIST 100
10082.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

25 Ağustos 2020

Hiçbir şeyin durduramadığı duygu

Birlik bozucu olarak haksızlığa uğramayı bir kefeye koysalar, diğerine de tüm birlik bozucuları koysalar herhalde “haksızlığa uğrama duygusu” daha ağır basar.

İblisi, Şeytan haline dönüştüren duygu neydi? Haksızlığa uğradığına inanması.

Hâbil-Kabil meselesinde Kabili katil olmaya getiren asıl sebep neydi?

Yusuf Peygamberi önce öldürmeye teşebbüs ettiren, sonra kuyuya attıran duygu hangisiydi?

Sıffin, Cemel savaşlarının ana gerekçesi neydi?

İstisnalar olabilir ama her kötülüğün ardında, her birlik bozucunun ardında, önce bir haksızlığa uğrama ihtimalini araştırın sonra diğer unsurlara bakın.

İnsanlar köyde her imeceye hemen koşar, her zorluğu beraberce yenerler. Haksızlığa uğrama psikolojisinden kurtulamadıkları için bir miras davasında kendi öz kardeşlerini bile hiç düşünmeden öldürebilirler. Belki öldürmeseler de en hafifinden ecel gelene kadar aralarına husumet girmiş olur.

Haksızlık yaptıysanız eğer hemen yaptığınız hatayı düzeltin. Haksızlık yapmadığınız halde muhataplarınız haksızlığa uğradıklarına inanıyorlarsa ne yapıp edin, haksızlık yapmadığınızı ispat edin.

Dünyada milyarlarca kere yaşanmış ve hep aynı şekilde sonuçlanmış bir haksızlığa uğrama belasının bir örneği de siz olmayın.

Bir fert olarak insan bunu çok iyi bilmeli, toplum bu bilinçte olmalı, bu meseleleri siyasetçi kendi adından daha iyi bilmeli ve mutlaka hayata geçirmeli.

İnsani problemler bir kere kök salmaya görsün, bütün insanlara cehennemi yaşatmadan asla sona ermez. Bu nedenle her yönetici ve siyasetçi, insani problemleri oluşmadan sezebilmeli ve gerekli tedbirleri alabilmeli ve gereğini yapmalıdır.

*** Yakın dönem büyük mücahit ve şehitlerimizden Metin Yüksel’in kadim dostu ve büyük mücadele insanı gazetemiz yazarlarından Mehmet Ali Tekin, geçtiğimiz hafta Hakkın Rahmetine kavuştu. Yüce Mevla’dan mağfiret, ailesi ve sevenlerine sabrı cemil niyaz ediyorum.