Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

22 May 2016

Hıdrellez hayırları ve toplumsal birliktelik

Bu yazıyı okuyunca Türkiye'nin gündemi ne, sen ne yazıyorsun? diyeceksiniz. Ama hayatın farklı gündemleri farklı işleyişi vardır. Hayat siyasetten ibaret değildir. Milletin kendi gündemi, kendi yaşama standardı vardır. Bu yapı içinde siyaset ve gündem sadece sohbet konusu olmaktan ileri gitmez. Herkesin kendi gündemi ayrıdır. Kendi gündemi varken de başka bir işe bakmaz. Bu sadece kişiler için değil köyler, mahalleler, bölgeler içinde geçerlidir. Bizim memlekette de öyledir. Gelenekler görenekler kültürler kendi işleyişinden taviz vermez. Zamanı geldiğinde mutlaka gerçekleşir.

Aslında tercih yapmakta zorlandım. Köy hayrı mı, yoksa AK Parti kongresi mi? diye. AK Parti Kongresi düğün havasında geçecek. Çünkü yaşanması muhtemel büyük tehlike geçti. Türkiye'yi etkileyecek büyük bir kriz atlatıldı. Yani kriz çözüldü. Kongre bu yaşananların nihai sonucudur. Yani Türkiye siyaseten normalleşti. Öyleyse memleketin yolunu tutmak farz oldu.

Bu nedenle Cuma günü sabah her yıl yapılan ve Bigadiç'te ki din görevlisi arkadaşlarla çevre köylerden misafirlerin de katıldığı köy hayrı (Hıdrellez hayırı) için Ankara'dan yola çıktım. Baharın her türlü güzelliğinin ortaya çıktığı bir zamanda yapılır bizim hayır. Dere kenarında çınar ağaçlarının altında, Mayıs ayının 3. Haftasında. Her yıl gelmeye çalışırım. Son 10 yıldır kaçırmadım.

Bizim Balıkesir bölgesinde bir gelenektir hıdrellez hayırları. Sadece Balıkesir il sınırları değil, özellikle Karesi Beyliğinin hüküm sürdüğü coğrafya da, Bergama-Kınık'tan başlar Kütahya, Bursa hattına kadar devam eder. Farklı bölgelerde farklı şekilde yaşatılır bu gelenek. Biz dondurmayı bu köy hayırlarına gelen satıcılardan öğrendik. Köy hayırlarının olmazsa olmazlarından biri vaazlardı. Köyün en geniş alanına kilimler halılar serilir insanlar oraya toplanır vaaz dinlerlerdi. Vaizin vizyonuna göre insanların önemli bir kısmı dini bilgilere böyle ulaşırdı. Yani bir nevi eğitimdi.

Eskiden sıra sıra kazanlar kurulurdu. Yüzlerce sofra atılırdı. En az 4-5 çeşit yemek olurdu. 5-6 kazanda keşkek, 4-5 kazanda çorba, 4-5 kazanda nohut, 4-5 tavada pilav, hoşaf olurdu. Keşkek olmazsa olmazı idi. Üstüne bir de nohut döktün mü? Tadından yenmez.

Şimdi bu işleri yapan firmalar türedi. Sektör oluştu. Köylüler yemek telaşına girmiyor. Onlar sadece dostlarını ağırlıyorlar.

Hıdrellez hayırları çocukluğumuz da daha bir farklı gelirdi bize. Çevre köylerin hayırlarına heyecanla giderdik. Çevre köylerden gelen insanlarla kaynaşırsın. Dostların dostları ile sohbet eder yeni dostluklar kurarsın. Bugün çevre köylerde tanıdıkların çoğu ile bu tür yollarla tanışmışızdır. Kalıcı dostlukların rahatlıkla kurulmasına vesile olurdu. Sağdıçlarımız olurdu.

Şimdi de çok farklı değil. Benzeri fonksiyonları devam ediyor. Hatta köylerde yaşanan aşırı göç nedeni ile şehir hayatının yoğunluğu arasında fırsat bulunamayan buluşmalar bu vesile ile gerçekleşiyor.

Bu tür sosyal faaliyetler devlet tarafından desteklenmelidir, teşvik edilmelidir. Milletin birlik ve beraberliğinin sağlanmasına büyük etkisi sürdürülmelidir. Geçi millet bu gelenekleri zamana göre adapte edip sürdürüyor.

Not: Bugün Türk siyaseti yeni bir döneme adım atmaktadır. AK Parti'de yaşanan kan uyuşmazlığı problemi sona ermektedir. Artık Cumhurbaşkanı ile uyumlu, aynı zamanda da 12 yıllık bakanlığında icraatçılığı ile ön plan çıkan Binali Yıldırım'ın Başbakanlığı dönemi başlamaktadır. Beklendiği gibi terör olaylarının bitirilmesi konusunda kararlı bir dönem başlamaktadır. TBMM'de dokunulmazlıklarla ilgili gecen Anayasa değişikliği ile de bunun ilk adımı atılmıştır. Kısa zamanda terör olayları sonlandırılarak Türkiye'nin içişleri ile oyalanmasının önlenerek dünya ya yönünü dönmelidir. Dönecektir. Çünkü Ahmet Davutoğlu döneminde bu konuda çok güç kaybettik. Eforumuz iç dinamikler için harcandı.

Türkiye elde ettiği bu fırsatı inşallah iyi kullanır. Bir daha lüzumsuz güç mücadele yaşanmaz.

Binali Yıldırım'ın AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlığı ülkemize ve dünyaya hayırlı olsun

Kalın sağlıcakla