Dolar (USD)
32.45
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2421.18
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Temmuz 2023

​Hoca Akşehir'de olaydı

Sosyal etkileşimi kolaylaştırıp, saldırgan davranışları dizginleyen mizahla sıkıntı ve şikâyetlerimiz azalır. Hemen hepimizin dağarcığında olayları şaka yollu çözen Hoca Nasreddin’den fıkralar vardır.

Hocamızın hikâyelerindeki derin felsefî düşünce ve mizah anlayışı, 13. yüzyıldan beri sözlü halk edebiyatı yoluyla yaşatılmaya devam ediyor. Sivrihisarlıların da sahipliği ile Akşehirliler geçmişten günümüze kadar uzanan bu yolda, hoşgörülü ve konuksever yapılarıyla Hoca Nasreddin’in torunu olduklarını ve onun geleneğinin sadık takipçisi oldukları 1959 yılında başlatılan “Nasreddin Hoca Şenliği” bu anlamda atılan en önemli adımdır. Bu anma ve anlama etkinliğinin ülkemizin en eski festivallerinden birisi olduğunu söylersek yalan söylememiş oluruz.

Yerli katılımcıların yanı sıra Dünyanın diğer ülkelerinden 5-10 Temmuz tarihleri arasında Konya Akşehir’e farklı kültürel, bilim, sanat ve edebiyat insanları bir araya gelerek mizah dolu günleri yaşadılar ve yaşattılar. 64. Senesini idrak eden festivale adını veren Nasreddin Hocamız sayesinde yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da geniş yankı uyandırdığına inanıyorum.

Gönül isterdi ki, tarihî birikimin ve çalışmanın ürünü olarak gerçekleşen Uluslararası Nasreddin Hoca Şenliği’ne davet edilenler arasında olalım. Geçmiş yıllarda medyada yer alması kolaylaşsın diyerek zaman zaman İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyük şehirlerimizde başlatılan etkinlikler, 5-10 Temmuz tarihleri arasında Akşehir'de “Festival” coşkusu ile devam ettiğini Ankara’daki billboardlardan öğrendiğimde Akşehir Belediye Başkanı’nın sosyal medya hesabından tebriklerimle birlikte mizah yazarı olduğumuzu, sivri dilli hocamızın torunu olarak bu etkinliklerde bulunmamız gerektiğini, hatta hocamızın doğumunun 800. Yılı anısına yayınladığım “Hoca Nasreddin’i Nasıl Bilirdiniz?” isimli soruşturma kitabımın kapak resmini de gönderdim. Bir şey değişmeyeceğini biliyorum. Hani mecliste milletvekillerimiz sıklıkla “zabıtlara geçsin” derler ya biz de oradan esinle böylesi bir duruma geçiverdik.

Nasreddin Hoca Şenliklerinin gece-gündüz kültür ve sanatla halkı kaynaştıran, aynı zamanda enerji ve heyecan dolu, popüler nitelikleriyle gerçekleştiğini medyadan öğrendim. Şenliklerde sanatçıların ürünleriyle karşılaşmak, danstan tiyatroya, fotoğraftan resme, filmden karikatüre, edebiyattan müziğe kadar giden bir çeşitliliği yaşatacaklarını da belediyenin internet sitesinden öğrendim.

30 Mart 2014’de Akşehir halkının teveccühü ile belediye başkanlığı görevine seçilen Dr. Salih Akkaya’nın başarılı bir belediye başkanlığı süreç geçirdiğini belediyenin sitesinden öğreniyoruz.

Nasreddin Hoca’mız için tertiplenen festivalde göle maya çalınmasına tanıklık edemediğimize üzülmedim diyemem. O yaşasaydı mizah yazan torununu festivale davet ederdi. Festival komitesinin veya Akşehir belediyesinin etkinliklerden sonra Nasreddin Hoca adına çıkardıkları görsel ve basılı materyallerden tarafımıza ulaştırılmasıyla değerlendirilmiş olmak da güzel diyerek yazımızı dedemizin “Sen de haklısın!” ile noktalayalım.