Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

25 Mart 2021

Hürriyet lazım

İnsan evladının yeniyi üretmesi zor ve meşakkatlidir. Hadi zora rağmen üretti diyelim sonrası daha zordur. Ürettiği eser kabul edilinceye kadar göbeği çatlar, hayal kırıklığı yaşar.

İnsanoğlu bir yazı yazacaktır, bir konuşma yapacaktır ya da fikri, sınai bir eser bir icat ortaya koyacaktır. Eser ortaya çıkınca muhatabı insanların ilk soracağı soru “Sen kimsin?” şeklinde olacaktır. Eser sahibi, “bir şey mi olmalıyım” diye düşünebilir, sorabilir.

Evet. Bir şey olması gerekiyordur. Bir şey olmadan eseri asla kabul görmeyecektir. Çünkü Batıda maddi manevi her konuda insanları düşünmeye zorlamak ve harekete geçirmek için kodlar geliştirilmiştir. Bu kodlar üzerinden insanlar yönlendirilir, çalıştırılır. Dolayısıyla kontrol altında olan bir insanlık oluşturulur.

Kontrol altına alınmayan insanlık, kurulu düzeni bozacak en büyük bela demektir. Hem istenilen sayıda ve kalitede üretim yaptırılır hem de var olan düzen bozdurulmaz. Kurulu düzenin yıllarca ayakta durması ve kazancının bollaşması için kodlarla oluşturulmuş bu düzen devam etmeli, sorguya açık olmamalıdır. Ayrıca bu düzen, sadece Batıda değil her yerde, her ülkede böyle olmuştur.

İnsanlar, bu kodlar ile ticarette, sanayide, akademide, siyasette hatta dinde dahi türlü türlü zihni tercihler oluşturup istenilen tarafa yönlendirilmekte. Kimi ticari veya siyasi bir iş için bir sanatçı, bir araba, bir robot ile istenilen bu kodlar yüklenilmekte. Aynı mantık ve aynı tarz iş ile din bile kodlanıyor. Yeni Kuran, yeni ve en faydalı hadis kitapları, … özellikle dua kitapları. 1001 dua, âşık titreten, en kısa ve en hızlı yoldan cennete götürecek yeni dualar, … (!) vesaire.

Hak dini bozmaya çalışanların çabaları böyle. Uydurulmuş ideolojik ve seküler dinler zaten böyle. Bilmem kimin mucizesi, uçması, kaçması, … vesaire. O var ya o… O olmasaydı çadırda yaşar, tezekle ısınırdık. Hayatın tüm akışını, kazanımlarını sadece bir kişiye, bir gruba bağlamak, sayesinde oldu kabul etmek büyük bir acziyet içerisinde olmaktır.

Düşünebiliyor musunuz?

Batı tarzı bir kodlama ve usul ile dua kitabı, hatasızlık-ilahlaştırma, ruh dinginliği, hatadan münezzehlik eserleri satılıyor. İster mekruh deyin ister haram deyin. Herhalde bu durum bir insanın günah hududunu tek başına ağzına kadar doldurur. Arşı titreten dualar kitabı… Sen olmasaydın biz olmazdık kitabı… Işığımız, canımızsın kitapları… İş mi bu Allah aşkına? Olacak şey mi?

İnsanı ve eserini anlarken de eseri değil insanı yargılarken de bu kodlar ile hareket ediliyor. Yazılar, icatlar, fikirler, konuşmaların hepsi bu kodlarla değerlendiriliyor ve anlaşılıyor. Kodlara uygun mu değil mi? Siz isterseniz en iyi yazıyı yazın ya da en iyi konuşmayı yapın. En iyi uçağı yapın ya da SİHA uçurun. Ne fark eder ki? Kodlara göre yapılamaz, yapılsa da noksandır bakışı varsa her eser şarlatanca, vahşice kabul görmeyecek ve yerle yeksan edilecektir.

Sadece bir insanın aklını, zekâsını ve bilgisini ululaştırmak, insanların geri kalanını yok saymak kadar büyük bir yanlışlık yoktur. Oysa her insan bir deryadır, koca bir dünyadır. Yeter ki insanları okuma, anlama ve fikir üretme konularında terbiye edin. Onlardan neler neler göreceksiniz. İnsanlığa faydalı ne eserlerle karşılaşacaksınız.

Her insana hürriyet lazım. Yeter ki insanı, hudutları başkalarının inancına, kişisel özelliklerine saldırmayacak şekilde bir hürriyet ile terbiye edin ve hak olan bu hürriyeti verin. Ve bu insanların değerlendirilmesi için kurduğunuz düzeni çalıştırın yeter. O zaman insanlık için ne hayırlı fikirler ortaya çıkacak tüm dünya görecektir. O zaman, nasıl fikir üretilir nasıl o fikirle ülke büyür ve güçlü olur herkes görecektir.