Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

24 Şubat 2020

İdlib’in hava sahası kapatılmalı

Türkiye-Suriye sınırında Rus uçakları ve Şii-Esed katillerinden kaçarak soğuk havada açlık ve yoklukla ölüm kalım savaşı veren 2 milyona yakın Suriyeli, Müslümanlığımızın ve insanlığımızın yeni imtihanı haline geldi. Fransız düşünür Roger Garaudy, günümüz Müslümanlarını tahlil ederken, ‘Bundan 300 yıl önce de Müslümanlar namaz kılıyordu ve adaleti dünyaya hakim kılmıştı. Bugün sürünüyorlar. Namazda bir değişiklik olmadığına göre, Müslümanların nelerini değiştirdiklerine bakmaları lazım” diyerek halimizi özetlemişti.

İdlib’de yaşayan 4 milyon mazlum Suriyelinin halinin ne olacağını düşünürken, Astana ve Soçi süreçlerinin ortağı olan İran dün sabah önce deprem ile sarsıldı. Daha sonra da dünyanın yeni yükselen ekonomisi Çin’den yayılan Koronavirüs dalgası ile dünyadan tecrit oldu. Azerbaycan, Pakistan, Irak ve Türkiye İran'daki Koronavirüs vakaları sebebiyle sınırlarını kapattılar.

Koronavirüs petrol fiyatlarının düşmesi ve kapitalizmin üretim çarkını kalbinden vuran ucuz işgücü seçeneği ile yükselen bir değer olan Çin’i frenlemeye yetti. Koronavirüs ile gıdayı, ilacı, teknolojiyi kısaca ekonomiyi silah olarak kullanmaktan çekinmeyen ABD’nin bir başka yüzünü gösterdi bizlere.

Mucrack, kelime anlamı ile skandalları çıkaran araştırmacı, rezaletleri ortaya koyan anlamına geliyor. Aynı kelime ıstılahta ise ‘kamu örgütlerinin kamu çıkarlarına ters düşen uygulamalarını araştırarak bunları açıklamak amacını güden gazeteci’ diye tarif ediliyor. En ünlü Muckrokerlar, Rockefellere iş yapan hırsız baronların aşırılıkları ile yerel ve federal siyasetteki yozlaşmaları ifşa eden gazeteciler olmuştur.

Birleşik devletlerde geçen yüz yıl boyunca tröstleri, tekelleri ve kartelleri kısıtlamak ve piyasaların kapsayıcı verimli bir nitelikte kalmasını sağlamak için bu tür gazetecilere büyük işler düştü. Birleşik devletlerde tröstlerin yıkılması ekonomide verimli döngünün önemli bir özelliğidir. Ekonominin globalleşmesi tekelleri ve tröstleri rekabet açısından vazgeçilmez kılmış, silah, ilaç, gıda, teknoloji devleri hırsız baronlar yatırımlarını Çin’e taşıyarak, ucuz işgücü avantajı ile milli devletler ve 2. Dünya savaşı sonrası kurulan küresel sistem için en büyük tehdit haline gelmişti. Yani kapitalizmin zehiri de panzehiri de sermaye olmuştu.

Kapsayıcı ekonomik kurumlar, kapsayıcı siyasal kurumların filizlenmesine temeller hazırlarken, kapsayıcı siyasal kurumlar da kapsayıcı ekonomik kurumlarda sapmaları sınırlarlar. Ucuz işgücünün yani kapitalizmin yeni yatırım cennetine direk hedef alamayan, hırsız baronlar, İslam dünyasını kendisine hedef seçmiş, Afganistan’dan, Irak’a, Yemen, Libya’dan Suriye’ye kadar bütün İslam coğrafyasını kan ve gözyaşına boğmuştu.

Suriye iş savaşı başlamadan öne 36. Paralel kararı ile güneyimize kurulacak terör devletinin Irak ayağını dizayn eden hırsız baronlar, Suriye’de milyonlarca insanın yerinden yurdundan edilmesini seyrederek hava sahasının kapatılmasını bir türlü akıllarına getirmediler. Varil bombaları, kimyasal bombalar yüzünden milyonlarca insanın kapılarına dayanmasının yükünü de Türkiye’ye yükleyen, hırsız baronların aymazlığı patriot sistemlerini sudan bahanelerle Türkiye’den çekmişler ve adeta Rusya ve Rejime katliam için Suriye hava sahasını açmışlardı. Türkiye’nin S-400 hamlesine de F-35’den mahrumiyet silahıyla karşılık veren bu güruh Rusya’nın ve Rejim’in sivillere yönelik katliamlarını seyrederek Libya, Akdeniz ve Kuzey Suriye-Irak’ta Türkiye’ye isteklerini kabul ettirmenin yollarını aradılar. Türkiye Rusya ile karşı karşıya gelmeyi göze almadan oyunu bozamayacaktır.

Gelinen noktada İdlib’de katliamın durmasının tek koşulu, Irak’ta 36. Paralel’de olduğu gibi burda da bir 33. Paralel ilan edilerek hava sahasının katil esed ve destekçisi Rus uçaklarına kapatılmasıdır. Türkiye’nin ABD’den hava desteği ve Patriot hava savunma sistemi istediği iddiasına karşı, ABD tarafından gelen cevapta PKK/PYD terör örgütüne meşruiyet sağlama, S-400’den vazgeçme şartı öngörülmüştür. Şayet BM, İdlib hava sahasını Rus ve Rejim’e kapatmazsa, Türkiye’nin Kasırga’sı, Yıldırım 1-2-3’ü, Bora’sı, TR122 Sakarya’sı en azından alçak irtifada katliam yapan uçakları durdurmaya yetecektir. Ayrıca topçularımızın menzili de Rus uçakların kalkacağı üsslere ulaşıyor. Eğer Ruslar, dörtlü zirveye katılmayı kabul eden Putin’i de çiğneyerek katliamlara devam ederse birkaç tane Rus uçağının düşürülmesi akıllarını başlarına getirecektir. Gelinen süreçte verileri hırsız baronların ajansından değil de sahadan alan ve gerçekleri yüzlerine vuran Muckroker’a ihtiyaç var.

İman varsa imkan vardır. Bu zor imtihandan insanlığı ayaklar altına alarak değil, mazlumları baş tacı ederek çıkabiliriz.

Vesselam….