Dolar (USD)
32.11
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2503.27
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

15 Aralık 2018

İki cephe karşı karşıya

Milletvekili seçiminde olduğu gibi mahalli seçimlere de ittifaklarla gidiyoruz. AK Parti ile Milliyetçi Hareket Partisi anlaştı. MHP, İstanbul, Ankara ve İzmir’de aday göstermedi. AK Parti de bazı il ve ilçeleri MHP’ye bıraktı. Buna karşı CHP ile İyi Parti seçim işbirliğinde anlaştı. AK Parti ile MHP’nin Cumhur İttifakı’nı devam ettirme kararlılığına karşı, CHP’nin milletvekili seçimlerinde HDP ile üstü kapalı olarak yaptığı ittifak da geçerliliğini koruyor. HDP, CHP’nin iyiliğini görüp barajın altında kalmaktan kurtulduğu için mahalli seçimlerde İstanbul, Ankara ve İzmir’de aday göstermeyip CHP adayına destek verecek. Yani bir tarafta ikili, bir tarafta üçlü ittifak var. İki ittifak, hem illerde, hem ilçelerde karşı karşıya gelecek.

CHP’liler HDP’yi savunuyor!

Asıl tehlike ise CHP genel merkezinden pompalanan fikirlerle, HDP’nin PKK’nın sivil uzantısı olduğu yönünde halk arasında yerleşen düşünceye karşı partililerin fikir yürütmeye kalkışması. HDP’nin legal bir parti olduğu, seçimlere katılma ve seçilme hakkı olduğu yönünde, PKK’lılardan daha çok HDP’lileri savunmaya başlamaları Türkiye açısından içler acısı bir durumdur. HDP, silah zoruyla oy alan, kendisi dışında herhangi bir siyasi oluşuma asla izin vermeyen, bu yöndeki girişimleri de yine silah zoruyla ortadan kaldıran bir yapıya sahip. Ama şu andaki CHP yönetimi bunu bile bile oy kaygısı ile Türkiye’ye zarar veren bir işbirliğine gidiyor.

Büyük şehirler önemli

Mahalli seçimlerde asıl çekişme büyük şehirlerde yaşanacak. İstanbul, Ankara ve İzmir büyükşehir belediye başkanlıkları bu açıdan önemli… Ama ilçeler de bir o kadar önem arz ediyor. Büyük şehirlerin her bir ilçesi, milyonluk nüfusları ile Anadolu’daki vilayetlerden daha büyük.

İstanbul’un üç ilçesi, Fatih, Üsküdar ve Eyüpsultan şehrin kalbi konumunda. Ama bu üç ilçede de son seçim ve referandumda AK Parti oy kaybetti. Bu üç ilçe için gösterilecek adayların normalin çok çok üzerinde bilgi ve birikime sahip olması, belediyecilik ve profesyonel yöneticilik özelliklerinin yanı sıra halkın gönlünü kazanacak liderlik özelliğine de sahip olmaları gerekiyor.

Eyüpsultan’da oynanan oyun

Geçmişte bu üç ilçenin önemini bilen FETÖ’nün buralardaki işlerini 2015 yılında yazdığım bir köşe yazısında dile getirmiştim. FETÖ’nün bu 3 ilçede, hele de Eyüpsultan’da belediye başkanlığı için çevirdiği dolapları burada tekrar anlatmanın manası yok… AK Parti bu konuda çok dikkatli olmalı. Şaibeli adaylardan uzak durulmalı.

İstanbul’un tüm adayları

AK Parti, önümüzdeki hafta İstanbul’un tüm adaylarını açıklayacak. Üç dönemdir Zeytinburnu Belediye Başkanlığı yapan Murat Aydın’ın yerine Kültür Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ömer Arısoy aday yapıldı. Arısoy da istifa edip çalışmalara başladı. Umarız İstanbul’un kalbi konumundaki Fatih, Üsküdar ve Eyüpsultan başta olmak büyük şehirlerin tüm ilçelerinde tecrübeli, iş bilen, iş beceren dürüst ve çalışkan yöneticiler aday gösterilir.

 
TDV kurban