Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.62
Gram Altın
2425.97
BIST 100
10002.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

23 Eylül 2023

İkinci Karabağ Zaferi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika’nın New York şehrindeydi. 35 katlı Türkevi, sanki Türkiye’nin hükümet merkezi gibi çalışıyor, devlet başkanı ve başbakanlardan biri girip biri çıkıyordu. MİT, Kuzey Irak ve Suriye’de seçim sonrası temizlik operasyonu yapıyor, her gün bir azılı teröristi saf dışı bırakıyordu. Aynı anda ABD askeri Ermeni ordusu ile tatbikattaydı. İşte tam bu sırada Azerbaycan, Karabağ’da antiterör operasyonu başlattı; 24 saatte de tamamladı.

Karabağ’ın işgali 1988 yılında başlamış, altı yıl süren savaşta Ermeniler, Karabağ’da yaşayan Türkleri vatanlarından sürerek veya katlederek etnik temizlik yapmışlardı. O dönemde yurtlarından sürülen Azeri Türkün sayısı 1 milyon 100 bindi. Sadece 26 Şubat 1992’de Hocalı katliamında 106’sı kadın, 83’ü çocuk, 613 Azeri Türkü’nü hunharca öldürmüştü.

Üç yıl önce 44 günlük savaş sonunda kazanılan Birinci Karabağ Zaferi’nden sonra Karabağ Türkleri vatanlarına dönmek istedi ama çoğu dönemedi. Ermeni ordusu Karabağ’dan çekilirken bu topraklara bir milyon mayın döşemişti. Ateşkes anlaşmasında bu mayınların haritasını vermeyi taahhüt etmişti, vermedi. Türkiye’nin desteği ile şimdiye kadar bu mayınların sadece yüz bini temizlenebildi.

***

1990’lı yıllardan itibaren Hankendi, Hocavent ve Hocalı’ya getirilip yerleştirilen Ermeniler son üç yılda da rahat durmadılar. Yeni bir isyan için gerekli hazırlıkları yaptılar. İran ve Hindintan’dan ciddi miktarda silah alındı. 10 bin Ermeni askeri Laçin Koridoru’ndan sivil araçlarla geçerek Karabağ’a konuşlandı. Karabağ’daki 120 bin Ermeni’den bir kısmı da terörize edilerek isyan için hazırladı.

Zırhlı araçlar, tanklar, toplar ve ağır silahlar ile bunların mühimmatları gizlice Karabağ’a aktarılıp yığınak yapıldı. Azerbaycan bu yapılanları tek tek tespit etti, işe yaramayacağını bilse de uluslararası toplumu uyardı. Bardağı taşıran son damla ise Karabağ’daki Ermenilerin cumhurbaşkanlığı seçimi yapması oldu. Bunun üzerine Azerbaycan antiterör operasyonu başlattı. İlk olarak hareketli TOR hava savunma füzeleri ile elektronik harp sistemleri vuruldu.

Komuta kontrol merkezleri, zırhlı araçlar ve manevra yeteneği olan ateş destek unsurları temizlendi. Sivillerin kılına bile zarar gelmeden, önceden tespit edilmiş askeri hedefler savaş uçakları ve SİHA’larla imha edildi. Azerbaycan, kamera kayıtlarını yayınlayarak ne kadar hassas bir operasyon yaptığını ortaya koydu.

***

24 saat gibi kısa bir zaman diliminde operasyonu tamamlayan Azerbaycan Türk Ordusu’nun gazası mübarek olsun. Türk askeri, şehitlik pahasına büyük bir kahramanlık ortaya koydu. Çok iyi hazırlanmış bir operasyonla Karabağ terörden temizlendi ve ebedi Türk yurdu olduğu fiili olarak ilan edildi. Karabağ’daki Ermeniler de Azerbaycan vatandaşı olarak hayatlarını devam ettireceklerini duyurdular.

Ünlü şair rahmetli Ziya Paşa’nın dediği gibi:

“Nush (nasihat) ile yola gelmeyeni etmeli tekdir

Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir.”

İkinci Karabağ Zaferi ile uslu durmayan Karabağ Ermenileri hizaya sokuldu. Sırada Ermenistan’ın üç yıl önce altına imza attığı ateşkes anlaşmasındaki Zengezur Koridoru’nun açılması var. İran ve Ermenistan’a karşı güçlü bir siyasi kararlılıkla Türkiye ve Türk Dünyası birbirine kavuşacaktır inşallah.