Dolar (USD)
32.23
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2508.35
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

20 Şubat 2015

İktidarında yasa çıkarma özgürlüğü var

İki defa ertelenen İç Güvenlik Paketi'nin görüşmelerine salı günüde başlanamadı. Yazıya başlarken, salı günü Genel Kurul'da yaşanan kavganın Meclisimize hiç yakışmadığını belirtmek istiyorum. Ülke gündeminde Toplumdaki şiddet sorununun konuşulduğu bugünlerde, vekiller arasındaki yaralanmalara yol açan tartışma şık düşmedi.

Gerçi paketin görüşmeleri öncesi, Genel Kurulda böyle bir manzarayla karşılaşılacağı anlaşılmıştı. Çünkü, taraflar günler öncesinden kararlı açıklamalar yapmışlardı. Yani, İktidar ülkenin önümüzdeki günlerde ihtiyaç duyacağı bu paketi herhalukarda geçiriceklerini açıklarken, muhalefet ise paketin Meclis'ten geçmemesi için herşeyi yapacaklarını söylemişti.

Değerli Dostlar, ülkemizdeki birçok sorun için cılız eleştiriler yönelten muhalefetin İç Güvenlik Paketi'ne bu kadar şiddetle karşı çıkması ilginçtir. Burada ilginç olan bir başka noktada, MHP'yle, HDP'nin paketi engelleme halkasında bir araya gelebilmesidir. Bu bir araya gelişin gerekçesi,: İç Güvenlik Paketi'nin özgürlükleri kısıtlayacak olmasıymış.

Aslında, muhalefet özgürlükleri kısıtlıyor diye paketi engellerken, İktidarın yasa çıkarma özgürlüğünüde engellemiş oluyor. Elbette muhalefetin polisin yetkilerini arttıran bu pakete karşı çıkma hakkı vardır. O hakkıda iç tüzük kurallarını zorlamadan Genel Kurulda kullanabilir. Ancak, muhalefetin paketi engelleme adına Meclis'te gerginlik çıkarma hakkı yoktur.

Diyelimki, muhalefet paketin sakıncalı yönlerini dile getirmesine rağmen, İç Güvenlik Paketi Meclis'ten geçti. Pekala paketin iptali için Anayasa Mahkemesine gidebilirler. Oda yetmezse, meydan meydan dolaşıp paketin sakıncalı yönlerini vatandaşa şikayet edebilirler. Milletin kendilerine iktidar yetkisi verdiğinde bu paketi ortadan kaldıracaklarını söyleyebilirler vesayre vesayre...

Dostlar, muhalefetteki vekillerin seçimlere üç aylık bir süre kalmışken, Meclis'te böyle ölümüne karşı çıkışlarına şaşırdım. Mademki kendilerinin 7 Haziranda iktidar olacaklarına inanıyorlar... Ohalde AK Parti paketi yasalaştırdığında, kendileride seçimlerden hemen sonra yasalaşan paketi kaldırabilirler... Acaba, bu telaşın ardında seçimlerde kendilerinin iktidara gelemeyeceklerini görüyor olmaları olmasın?

Not: Bu yazı kaleme alındığı sırada Meclis'te İç Güvenlik Paketi'nin görüşmelerine başlanmamıştı. Büyük ihtimal siz bu satırları okurken, paketin akibeti belli olmuş olur.

 
TDV kurban