Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.98
Gram Altın
2404.12
BIST 100
10203.19
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

23 Aralık 2014

İlk Heyecan

İnsanoğlunun hayatında ilklerin hep önemi olmuştur. İlk yürüyüş, ilk konuşma, ilk defa okula gitme, ilk kitap okuma, ilk yazı yazma, ilk namaz, ilk oruç, Kur'an Kursu'na ilk gidiş, ilk sevgi, ilk işu2026 Böyle devam edip gider ömrümüz. Yazar ve şairlerin hayatında da ilkler çok mühimdir. İlk ilhamlar, ilk yazı veya şiirin yazılması, ilk edebu00ee ürünün gazete veya dergide yayımlanması, ilk kitabın neşri, yayımlanan yazı veya kitap için alınan ilk telif parasıu2026

Çocukluğumda, bakkaliye dükkanı işleten ağabeylerimin kese kağıdı yapmak üzere eve getirdikleri gazeteleri hatırlıyorum. Gazete ile ilk tanışmam böyle oldu. Nerden bilebilirdim ki o tanışma, daha sonra bir sevdaya dönüşecek, uzun yıllar gazetecilik yapacak ve bu meslekten ekmek yedikten sonra emekli olacaktım. Sonra atılan ilk adımlar, okulda alfabenin ilk sayfalarıu2026 İlk okuduğum çizgi romanlar Tommiks, Teksas, Zagor ve diğerleriu2026 İlk okuduğum yerli yazarlarımız Ömer Seyfeddin, Kemalettin Tuğcu, Refik Halit Karayu2026

Memlekette o büyük pencereli, aydınlık kütüphanede ilk okumalar. Bilhassa Kemalettin Tuğcu niçin bu kadar hüznü sever ve biz minik okuyucularını ağlatırdı? Yetim ve öksüz çocuklar, köprüaltı çocuklarıu2026 Kapağı görür görmez başlardı acıma duygumuz. Belli ki, kederli hikayelerle yüklüydü. Ama yine de bir solukta okurduk. İlk yazımı o sıralarda yazdığımı hayal meyal hatırlıyorum. Bir kitabı okumuş, etkisinde kalmış, oturup ben de bir yazı yazmıştım. Şimdi o yazının ismini de hatırlamıyorum, konusunu da. İlkokul daha ziyade heybeyi doldurma ve okuma zamanım, ortaokul yılları ise kaleme yavaş yavaş ısındığım dönem oldu. İlk şiirim bir İstanbul gazetesinde yayımlanmıştı. Gurbeti yaşadığım Şanlıurfa'dayldım. Gazeteyi bulmuş, şiirimi Balıklıgöl kenarında büyük bir heyecan içinde defalarca okumuştum.

İlk duvar gazetesini lise yıllarında hazırladım. Bütün meraklılar gibi gazetenin her şeyiydim. Sahibi, genel yayın yönetmeni, köşe yazarı, röportaj yazarı, muhabiri, musahhihi, hatta karikatüristi. O komik karikatürleri hala saklıyorum. İlk tanıştığım büyük yazar, rahmetli romancı Mustafa Necati Sepetçioğlu'ydu. Nasıl da heyecanlanmıştım. Ama o, büyük bir olgunlukla sınıfta benimle ilgilenmiş, hatta yazmam konusunda teşvik etmişti. Bütün bunları Yıldızlarla Uyumak, Sefertası, Halim Selim Efendi kitaplarımda uzun uzadıya yazdım.

Yazarların şahsi hayatında galiba en önemli hadise, ilk kitaplarının yayımlanmasıdır. Aslında genç araştırmacılar böyle bir çalışma yapabilir. En azından yaşayan belli başlı yazarları ziyaret ederek, ilk kitaplarının ne zaman ve nasıl yayımlandığını sorup, hikayelerini dinleyebilirler. Anlatılacak hatıraların, günümüz okur-yazar çevresine faydası dokunacağı gibi edebiyat tarihimiz açısından da gelecek adına çok yararlı olacağını düşünüyorum.

Benim yayımlanan ilk kitabım, ilk göz ağrım Edebiyatçılarımızın Çocukluk Hatıraları'dır. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde okurken ilk yılda hazırlamaya başlamış, son sınıfta da tamamlamıştım. Kavramlar Yayınevi basmıştı o zaman, hem de beş bin adet. İki defa neşredildi. Kitapta o zaman 33 yazar vardı, sonra genişlettim ve 72 edebiyatçıya çıkardım. Kitap, Nesil Yayınları tarafından ardı ardına baskılar yaptı. Röportaja gelenler, en çok sevdiğim kitabımı sorduklarında bunu sayarım, hemen ardından Edebiyatımızın Güleryüzü'nü anarım. İlk kitabın gördüğü büyük ilgi üzerine Yazar Olacak Çocuklar ve Şair Olacak Çocuklar'ı da hazırlamıştım. Nar Yayınları yakında Romancı Olacak Çocuklar'ı da neşredecek. Bu kitaplar çocuklarımızı, kitap okuma ve yazı yazma konusunda teşvik ediyor.

ESKADER bu hafta yine çok konuşulacak bir program hazırlıyor: "İlk Kitaplar İlk Heyecanlar". İlk defa kitabını yayımlayan 14 genç yazarı bir araya getiriyoruz. Yöneteceğim bu toplantıda yeni soluklarımız, kalemle, kitapla, yazı hayatı ile tanışmalarının hikayesini anlatacak, yayımlanan ilk kitaplarının macerasını dile getirecekler. Hatıralarla bezenecek bu konuşmaların bilhassa yeni heveskarlara faydalı olacağını, onlara ümit vereceğini düşünüyorum. Babıali Sohbetleri'nin düzenlendiği Timaş Kitapkahve'de 25 Aralık Perşembe günü saat 18.00'de başlayacak olan programda, edebiyat dünyamıza yeni katılanlarla tanışacak ve onlarla hasbihal edeceğiz. Genç edebiyatçılar, yazı maceralarını, ilk çalışmalarını ve kitaplarının yayımlanmasıyla birlikte yaşadıklarını anlatacaklar. Toplantıda farklı yayınevlerinden çıkan kitaplarını anlatacak olan genç edebiyatçıların isimleri ve kitaplarının adları şöyle:

Bekir Tuncer (Çakı Çakmak Ayna Tarak), Bünyamin Demirci (Kelebeğe Tapan Adam), Büşra Sönmezışık (İkiz Aynası), Cumali Sever (En Bilge Kankam), Eda Tezcan (Kız Kulesi'nden Galata'ya Mektuplar), Elif Sönmezışık (Cemreler), Enes Faruk Sevgilioğlu (Sevda Sözlerinin Kahramanları), İbrahim Özgün (Güller Sana), Kübra Sönmezışık (İkiz Aynası), Nilgün Bıyıklı (Ağaç Kovuğundan Öyküler), Serdar Üstündağ (Derviş), Şenol Tombaş (Bu Bahar Sonbahar), Yağız Gönüler (Kırılınca Klarnet), Zehra Güvenç (Hüzün Çiçekleri Açtı). Yeni yazarlar, edebiyatımız adına bana umut veriyor. Kalemlerinin ucu açık, yolları sağlam, yürekleri geniş, ufukları engin olsun.