Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2394.93
BIST 100
10235.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


İLK SPOR PSİKİYATRİSİ BENİM

04-07 Mayıs 2016 tarihlerinde "Türkiye Psikiyatri Derneği"nin 20. Yıllık Toplantısı ve Klinik Eğitim Sempozyumu" gerçekleştirildi. Ben toplantıya "Psikiyatrik Bozukluklarda Sporun Önemi" konulu bildiri ile katıldım. Bildirimi genç ve ilgili bir topluluğa sunma fırsatı yakaladım.

Oturum başkanlığını yapan Prof.Dr. Orhan Doğan "Sporcularda Psikiyatrik Bozukluklarda Tedavi Yaklaşımları" içerikli bildiri sundu. Orhan hocam sporcularda ortaya çıkabilecek psikiyatrik rahatsızlıklardan ve çözümlerden söz etti. İlgi ve dikkatle izlenen sunumdan sonra sorular peş peşe gelmeye başladı.

Dr. Rıdvan Üney bu panelin oluşmasında ve gerçekleşmesinde büyük bir katkı verdi. Dr. Rıdvan Üney "Spor ve Psikiyatri" alanında yayınları olan kişileri aradı. Dr. Rıdvan Üney "spor psikiyatrisi ve sporcularda psikiyatrik bozukluklar" konusunda bildiri sundu ve ilgi ile izlendi.

Dr. Recep Emre Tan (psikiyatri uzmanı) "sporda ve sporcuda şiddet davranışına yaklaşım" konulu bildirisini ayrıntıları ile sundu. Geçmişte ve günümüzde var olan şiddet eylemlerini ayrıntıları ile ele alıp özetledi.

"Spor ve Psikiyatri Kesişimi" konulu paneli ilk defa biz gerçekleştiriyorduk. Tabiidir ki, daha önceden birçok meslektaşımız bu alanda çalışmalar ve eserler vermişlerdi. Bu kişiler arasında Dr. Ergun Başer, Dr. Kaan Arslanoğlu gibi meslektaşlarımızı sayabiliriz.

2007 yılında "Göç, Spor ve Sağlık" konulu Sosyal Psikiyatrisini düzenlemek bana kısmet olmuştu. Ben 2000 yılında "Sporun Sosyoloji ve Psikolojisi" adlı kitap yazmıştım. Prof.Dr. Ahmet Çelikkol hocamız da bu alanda kitap kaleme almıştır.

Spor ile özellikle futbol ile meşgul olan her branştan hekimler var. Özellikle Ortopedistler, Fizik Tedavi Uzmanları vb. gibi meslektaşlarımızı saygı ile selamlıyorum. Spor hekimlerini de saymamak olmaz.

Ancak spor psikolojisi ve psikiyatrisi uzmanları spor alanında hiç olmadı. Ancak son zamanlarda spor psikolojisi uzmanları devreye girdi. Hekim olmayan bu arkadaşlarımızın desteğe ve ilgiye ihtiyaçları vardı.

Spor psikiyatrisi uzmanlarının sporda devreye girişi yenidir. Spor psikiyatristi dünya sporunda da yerini alıyor. Önümüzdeki yıllarda spor psikiyatristleri yaptıkları ile kendisini gösterecektir. Ülkemizde "ilk spor psikiyatristi" olma şansına bendeniz sahip oldum.

Spor psikolojisi ve psikiyatristi alana girip uygulanmaya başlanırsa başarı gelecektir. Bu konunun uzmanları varsa başarısızlığın sebeplerini araştırıp bulacak ve çarelerini teklif edeceklerdir. Sağlığın ve sporun ilişkisi düşünüldüğünde psikolojinin ve psikiyatrinin önemi gittikçe farkedilecektir.

Sporun psikiyatriden ve psikolojiden yararlanmasını bekliyoruz.

Sonuç: "Psikiyatri ve psikoloji sporun vazgeçilmez bir ögesi haline gelecektir."