Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.62
Gram Altın
2392.34
BIST 100
10154.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

18 Mart 2015

İlmi istismar kimsenin haddi ve hakkı değildir

Ebu Ümeyye el-Cümehu00ee'den:

u2013 İlmin manen küçük (aşağılık) insanların yanında aranması, kıyamet alametlerindendir.

(Taberani, Kebu00eer; Camiussagu00eer, 2475)

* * *

İlmi şahsi menfaatına veya şöhretine alet eden, kalitesiz ve aşağılık kişilere, ilim adına itibar edilmesi kıyamet alametlerinden sayılmıştır.

Anlaşılan o ki, kıyamete doğru, ilmin istismarı artacak; ilim adamları ilmi, bilimsel gerçeklerin ortaya çıkması doğrultusunda değil, şahsi menfaatleri, ideolojik saplantıları yönünde kullanacaklardır.

* * *

İlmin istismarını ve kötüye kullanımını önlemenin en etkili yolu, ilim şarlatanlarına değer vermemek, onların söz ve beyanlarına itibar etmemektir. Gerçek bilim adamları ile ilmi şahsi şöhretine ve menfaatına kullananları bir tutmamaktır.

İlim öğrenmenin gayesi, Allah'ın rızasını kazanmak, edindiği bilgileri insanlarla paylaşarak onlara faydalı ve yol gösterici olmaktır. Bu niyetle öğrenilen ilim, Allah katında çok değerlidir. Bu ilmin sahibine, dünyada itibar edilip saygı duyulduğu gibi; ahirette de büyük mükafatlar verilir.

SALİH ANA BABAYA SALİH ÇOCUK

İbrahim en-Nehau00ee'den:

u2013 Allah'ın kuluna olan bir nimeti de, çocuğunu kendisine benzetmesidir.

(Camiussagu00eer, 2501)

* * *

İyi hal ve salih amel sahibi bir anne-babaya, Allah'ın en büyük lutfu, evladlarını onlara benzetmesi, yani onlar gibi salih insan olmalarını sağlamasıdır.

Ana-babanın salih olmaları ve Allah yanında makbul sayılmaları; evlatlarının da kendisine benzemelerinin garantisi değildir. Öyle olsaydı, peygamberlerin küfürde kalan çocukları olmazdı.

Evladın ana-baba gibi salih olması, Allah'ın onlara büyük lütfudur.

Ana-babalar bu durumu bir nimet bilip şükretmelidir.