Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

30 Temmuz 2023

İmamoğlu nereye koşuyor?

CHP’de değişim konusu giderek büyüyor. Muhalefetin değişim krizi , parçalı muhalefet olarak devam ediyor.

Kemal Kılıçdaroğlu parti genel merkezinde topladığı belediye başkanlarının gözünün içine baka baka özellikle de İmamoğlu’nun konuşması sonrasında “Partinin ilkelerine bağlı,geçmişi temiz birisi olsa hemen bırakırım” demesi siyasi şantaj mı ? yoksa siyasi gaf mı ? Çünkü bu ağır konuşmaya karşı tek bir ses dahi çıkmıyor.CHP seçmeni de ayrıca sorgulamalı, geçmişi bu kadar kirli insanları neden başkan olarak bize seçtirdiniz. Koltuk sevdası ve inadı gösteriyor ki , devrim önce çocuklarını yiyor.

Kılıçdaroğlu’nun eğmeden ,bükmeden , açık ve net bir şekilde “hepinizin açığı var ve ben bunların hepsini biliyorum” dedi. Bu sözleri ayrı bir skandal,belediye başkanlarının sicillerinin bu durumda olması ayrı bir rezalet. Yok bu durumda değillerse , bu siyasal şantaj diline karşı koyamayarak, tepki göstermemeleri ise ayrı bir vehamet görünen o ki mevcut kadrolar ile değişimi gerçekleştirmeleri mümkün olmayacağı aşikar..

Kılıçdaroğlu , CHP içindeki muhalif seslere ciddi bir balans ayarı verdi. İşinize gücünüze bakın mevcut koltuklarınızdan da olmayın dedi. Dip dalga alabora oldu , alın ütüyü kendi kırışıklarınızı önce düzeltin diyerek İmamoğlu’na sübliminal olarak mesaj verdi .

Kılıçdaroğlu’nun sert ve imalı mesajından Ekrem İmamoğlu’nun, CHP’de değişim talebi farklı bir boyut kazandı. İmamoğlu’nun talimatıyla hazırlanan yeni bir site yayına hayatına başladı.

Ekrem İmamoğlu CHP genel başkanlığı için adaylığını dolaylı yoldan ilân etti denilebilir mi ?

“Ben genel başkanlığa adayım” demedi ama açtığı değişim sitesine gelen görüşleri değerlendirirken “Toplum CHP’de lider ve yönetimin değişmesini istiyor” dedirterek o da ayrı mesajlar veriyor.

İmamoğlu, açtığı siteyi 1 milyondan fazla vatandaşın ziyaret ettiğini ve 100 bin vatandaşın da değişimle ilgili görüş ve önerilerini ilettiğini söyledi.

İmamoğlu, verdiği bilgiye dayanarak toplumun CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun değişmesini istediğini ilân etti.

Tüm bu açıklamalara rağmen İmamoğlu henüz doğrudan “ben adayım” demedi.

Ekrem İmamoğlu öyle bir strateji izledi ki hem CHP'deki pozisyonunu, hem yeniden İstanbul Belediye Başkanlığı ihtimalini hem de yeni parti kurma olasılığını zora soktu. Henüz üçünden de vazgeçmiş değil. Üçü bir arada olsun istiyor.

Son yaptığı çıkışla önceliği CHP Genel Başkanlığı'na vermiş ve kurultay sürecinin kendi lehine dönmesi için uğraşıyor. İşi çok kolay değil. Her attığı adım ve karar bıçak sırtı ,o yüzden paradokslar içinde boğuşuyor.

Çünkü kendisi aday olsa İstanbul elden gidecek, vekâleten Gökhan Günaydın veya Özgür Özel'le yarışa girse istediği sonucu almakta zorlanacak.

Bu paradoksa rağmen İstanbul'daki mahalle seçimlerini de ihmal etmiyor. Ancak durum burada da iyi gitmiyor. Büyük oranda mahalle seçimlerini kaybettiği söyleniyor. Yine de delegelerin peşini bırakmıyor.

siyaset kulislerinden dillendirilen bir seçenek de şu:

“İmamoğlu genel başkanlığa aday olmaz, Özgür Özel’in genel başkanlığını destekler. Özel seçilirse, İmamoğlu da bir sonraki cumhurbaşkanı adayı olur.”

Bu senaryoyla ilgili olarak sorulması gereken sorular var.

Özgür Özel’in genel başkanlığını destekleyen İmamoğlu, İstanbul Belediye Başkanlığı’na yeniden aday olacak mı? Aday olup da kaybederse genel başkanlık iddiası sürer mi?

Toplumun Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlıktan gitmesini istediği yolunda açıklama yapıktan sonra yeniden belediye başkanlığına aday olursa İstanbul’da CHP seçmeninin tamamının oyunu alabilir mi?

İmamoğlu’nun artık bundan sonra çıktığı yoldan dönmesi çok zor olur.

Genel başkanlığa aday olsun veya Özgür Özel’i desteklesin İmamoğlu artık Kılıçdaroğlu’na karşı yürütülen parti içi muhalefetin lideri konumundadır.

Kılıçdaroğlu’nun düşüncesinde ise değişiklik yok. Kılıçdaroğlu, İmamoğlu’nun yeniden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olmasını istiyor.

Kılıçdaroğlu, bir yandan yerel seçimlere ağırlık verilirken diğer yandan kurultay sürecinin kavgasız gürültüsüz, demokratik bir şekilde yürütülmesini istiyor. Kurultay sürecinin yerel seçimlere hazırlık ve saha çalışmalarını baltalamamasına özen gösterilmesini bekliyor.

Kılıçdaroğlu’nun eylem ve söylemlerinin dilek ve temennimi , olduğunu önümüzdeki günlerde göreceğiz. İmamoğlu’da nereye varmak istediği ile ilgili kararını dolandırmadan vermiş olur.