Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2442.60
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

15 Kasım 2020

İmanın Kadar Etkilersin!

İnsanların delaletten kurtuluşa çıkmaları için gönderilen peygamberlerin hayatına baktığımızda bu üç dosyayı görürüz:

1- Davet eden ve konumu

2- Davet edilecek olan kişi ve konumu

3- Davette kullanılacak tecrübeler-bilgiler ve bilgilerin doğruluk derecesi

Allah-u teala, şirk içinde yüzen, her türlü ahlaksızlığın yaşandığı, haksiz cinayetlerin işlendiği, zulmün had safhada olduğu bir topluluğa bir davetçi gönderiyor… Ve bu davetçi davet hayatına henüz başlamadan kendisinin dürüst, güvenirli, emin, ahlaklı ve aklı başında olduğunu çevresine ıspat ediyor… Peki, neden?

Evet… Gün gelecek kendisinin peygamber olduğunu ilan edecek… Bu ilanın kabul görmesi için, insanların önyargılarının kırılması için bu gerekliydi… Hayatında yalanına şahit olunmamış bir insanın sözü elbette dinlenmeye layıktır… Konumuzun daha iyi anlaşılması için bir örnek daha verelim:

Hasta olan bir insan neden kasaba gitmez de doktora gider? Neden hastaneye giderken hastalığı konusunda uzman olanı tercih eder? Neden hangi okulda okuduğunu bilmediği bir doktorun ameliyat masasına uzanır da hadi doğrayın beni der? Bu rahatlığı nereden bulmuştur dersiniz? Duvarına asılan diploma, giymiş olduğu beyaz önlük sizin için birer referanstır… Doktor, daha sizinle tanışmadan önce yıllar süren bir eğitimden geçmiştir… Tüm hazırlığı bir hastayla ilgilenmek içindir… Bu örneğimiz güzel oldu bence… Demek ki öncelikle ne yapmamız gerekiyormuş? Ön hazırlık… Evet, ön hazırlık…

İyi bir hazırlıktan geçen kişiler davetinde başarılı olurlar… Davetimizde güzel neticeler görmek istiyorsak iyi bir hazırlık süzgecine girmemiz gerekiyor… Tabiî ki bir yandan kendimizi hazırlarken diğer yandan davetimize devam edeceğiz… Ama bunun da bir programı vardır. Yani ‘az bir bilgiyle nasıl davet yapılır?’ın da bilinmesi lazım… Bilmeden yapılan davet muhatabımızı bezdirebilir… Nefret ettirebilir… Yapacağımız bir üslup hatası geri dönüşü olmayan bir serüvene sürükleyebilir muhatabımızı…

Güçlü firmalar ürünlerinin pazarlanması için pazarlamacılara ihtiyaç duyarlar. İyi bir pazarlamacı nasıl olur, bunu çok iyi bildiklerinden istedikleri özelliklere sahip elemanlar ararlar… Kriterlerine uyan elemanları, uzmanların kontrolünde bazen onbeş günlük, bazen bir aylık eğitimden geçirirler… Eğitime tabii olan pazarlamacı adayları bir yandan ürünleri yakından tanırken diğer yandan pratik dersler yaparlar… Daha sonra da ürünleri pazarlamak için piyasaya çıkarlar…

Sanırım anlatmaya çalıştığım bir davetçi kendisini eğitimden geçirmediği zaman başarılı olamaz tezimiz tarafınızdan kabul gördü… Umarım katılıyorsunuzdur bana… Devam edelim biz:

Peki, kendimizi yetiştirmeye nereden başlayacağız? Ve nasıl yetiştireceğiz? Kimin gözetiminde ders alacağız? Kimin tecrübesinden faydalanacağız?

Kıymetli kardeşlerim...

Hayatımızın her alanında kendisinden güzel örnekler alacağımız resulullah aleyhisselam’ın davet hayatından dersler ve ibretlerimizi alacağız. Çünkü en iyi davetçi Allah’ın resulüdür... Unutmayalım ki imanımız ve davetteki kaygılarımız oranında Allah başarılar nasip eder.