Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2399.97
BIST 100
10208.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

08 Aralık 2016

İnsan neden evlenir?

Yalnızlık Allah'a mahsustur. Sosyal bir varlık olan insanoğlunun gelişip sosyal hayata atılması öncelikle geçimini sağlayarak kendisini ispat etmesi ile olur. Her yaşın kendine göre istekleri vardır. Geçimini sağlama yaşını Allah, rüşt çağı yani evlilik çağı olarak belirtmiştir. Rüştünü ispat etmiş biri ergendir. Artık büyüklerinden kalan mirası ve evlenebilme hakkı onundur. Parasını iyi kullanan bir genç, sosyal hayatta yol almak durumundadır.

Yol iyi bir yol arkadaşı ile çekilir. Hayatın ağır yükünü kendi başına yüklenmemek, yalnızlığını ve zamanla gelişen isteklerini tatmin etmek, neslinin devamını sağlamak için evlenmelidir. Aksi takdirde gelişen isteklerine ancak Allah Resulünün tavsiyesine uyarak durdurabilecektir.

"Ey gençler topluluğu! İçinizden kim evlenmeye muktedirse evlensin. Çünkü evlenme gözü haramdan son derece saklayıcıdır. İffeti en iyi koruyan budur. Kim de evlenmeye gücü yetmezse oruca devam etsin. Zira oruç şehvet için kuvvetli bir kırıcıdır.u201e ( İbn-i Mace: 1845)

İnsan; maddi ve manevi ihtiyaçlarını gidermek ve hem ruhen hem de madden süku00fbn bulmak için evlenir. İnsan maddesi yani eti- kanı- kemiği ve maneviyatı; ruhu, duyguları, vicdanı sonucunda düşünce dünyasında ki bulduğu huzurla mutlu olur. Yaşadıkları anlık güzellikler de insanı mutlu eder. Mutlu anlarını unutup, acılarını her zaman ısıtıp ısıtıp sofraya koyduğu zaman sorunlar oluşur.

Cenabı-ı Allah yeryüzünü mutlu ve huzurlu olunması için bütün imkanlarla döşemiştir. Dünya bir imtihan yeridir ve kimler imtihanı ile barışık ve sorumluluğunun farkında olarak yapılması gerekeni yaparsa mutlu olacaktır. İnsanın bütün bu imkanlardan faydalanıp, huzurlu olabilmesi için de arkasında taş gibi duran bir dosta, kendisini süku00fbna erdirecek bir hayat arkadaşına, yaşanılan ağır imtihanlarda yıkılmaması için bir desteğe ihtiyacı vardır.

İnsanları süku00fbna erdirecek eylemler tabu konusu yapılmamalı, öğrenilmeli ve bilgiler yanlış yerden alınmamalıdır. Süku00fbn bulmak için kuvvetli bir sözleşme olarak nitelenen evlilik yapılmalıdır. Nitekim insanı süku00fbna erdiren eylem; evliliktir.

Hak Teala kitabında, "Kaynaşıp huzura kavuşmanız (süku00fbn bulmanız) için size kendi cinsinizden zevceler yaratması ve aranıza sevgi ve merhamet koyması O'nun kudretinin delillerindendir." (Rum: 30/21) buyurmuştur.

Sevgi ve merhametin olmaması, ailelerde mutluluk ve kalıcı olan huzurun olmamasına sebeptir. Huzur olmayan evlerde de muhabbetler oluşmamaktadır. Muhabbetin olmadığı yuvalarda eşlerin birbirine acımaları yoktur. Beden ve ruhun süku00fbna ermemesi süku00fbnu dışarda arar duruma getirmiştir. Ve evliliklerde büyük sıkıntılara sebep olmuştur.

Muhabbet oluşması için sevgi, saygı, güven şarttır. Sevgi; fedakarlıklar göstererek, saygı; yapılan işleri görüp takdir edilerek, güven; meraklı olup tanıma gayretine girilerek ispat edilecektir.

Bilinmelidir ki; muhabbetin oluşmasında en önemli etken, Allah Resulü' nün ve onun nadide arkadaşlarının konuşmaktan haya duymadıkları mahremiyetler konusunu konuşmaktan kaçınılmaması ve bu doğrultuda doğru harekette bulunulması gerekir.

Kadın olsun, erkek olsun en mahrem konularını gelip Allah Resulüne soran ve cevapları hadis olarak nakledilen bir dinin müntesipleriyiz.

Aile mutluluğunun temelinde merhamet ve muhabbet eksikliği yatar. Bu ise cinsel sorunları beraberinde getirir. Aile mutluluğu için en önemli bilgilerin başında bizim tabu konumuz olan cinsellik vardır.

Aile saadetini etkileyen bütün konular öğrenilmeli ve öğretilmelidir. Allah Resulünün örnekliğine uymayan takva ve haya anlayışından sıyrılarak, insan mutluluğu için büyük önem arz eden konular bilinmelidir.

Hevasının esiri olmuş, her isteğinin arkasından koşan insanoğlu cinselliğin her ortamda apaçık uyarıldığı şu günümüzde; "Gözünü bakılması yasaklanan şeylerden çevir" (Nur 24/30-31) emrine uymalı ve kendini korumak için gayret etmelidir.

Hak Teala : "Zinaya yaklaşmayın! Çünkü o, fuhuş (hayasızlık) ve kötü bir yoldur" (İsra, 32/ buyurmuştur. Evlilik de denkliğin de iffette olduğunu, denk olmayan müminlerin evlenmesinin haram olduğunu Nisa Su00fbresi'nin 4. ayetinde belirtmiştir.

"Zina eden erkek ancak zina eden ve Allah'a ortak koşan bir kadınla evlenebilir. Zina eden bir kadın da ancak zina eden ve Allah'a ortak koşan bir erkek ile evlenebilir. Bu müminlere haram kılınmıştır."

Zinaya yaklaşmamak ve süku00fbn bulmak için de evlilik bir tedbirdir.

Vesselam.