Dolar (USD)
32.40
Euro (EUR)
34.71
Gram Altın
2419.80
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

23 Ocak 2024

İnsani görevler

“Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.” (Zâriyât, 56) buyuran Yüce Mevla insanın yaratılış gayesini bildirmiştir. Kişinin bu dünyada varoluşunun amacı yaratanı bilmektir. Bunu da ibadetle yapabilir. Çünkü ibadetler kişinin yaratanla iletişimidir.

İbadetleri yerine getirirken gerekli olan ilk şart temizliktir. Maddi ve manevi temizliği ibadet sayan dinimiz “Temizlik imanın yarısıdır.” (Müslim, Taharet,1) prensibiyle kulu temizliğe yönlendirir. Ruh, beden ve çevre temizliği olarak üç kısımda kulu sorumlu tutar. Batıl inançlardan arınmayı ruh temizliği, vücudun ve giyilen elbiselerin temizliğini beden temizliği, yaşanacak yerin temizliğini de çevre temizliği olarak önemser.

Kişinin yaratana karşı görevlerinin yanında insanlara karşı da görevleri vardır. Toplumun temel taşı olan aile kurumu içerisinde başlar ilk görevi. Toplumun huzur ve mutluluğu için ilk önce ailedeki huzur önemlidir. Çünkü sağlıklı nesiller sağlıklı ailelerde yetişir. İlk eğitim yuvası olan ailede yetişen çocuk topluma da huzuru ve mutluluğu yayar. Bütün güzel alışkanlıkların ilk okulu ailedir. Onun için kişinin ailesine karşı sorumlulukları vardır.

Aile içinde saygıya en fazla layık kişiler ise anne ve babalardır. Bizim varlığımızın sebebidir onlar. “Biz insana, ana-babasına iyi davranmasını tavsiye etmişizdir.” (Lokman, 14) ilahi tavsiyesi ve “Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi, ana-babanıza da iyi davranmanızı kesin bir şekilde emretti.” (İsra,23) ilahi buyruğu bunu emretmektedir. Onların bizim üzerimizde hakları vardır. İsteklerini yerine getirmek, onlara saygıda kusur etmemek, bakıma muhtaç olduklarında onlarla ilgilenmek, gönüllerini almak bu görevlerimizdendir.

Mutlu çocuklar mutlu ailelerde yetişeceğinden eşlerin birbirleriyle uyumu ve geçimi çok önemlidir. Doğal ve biyolojik bir ihtiyaç olan evlilikte eşler birbirinin eksiğini tamamlar, ayıbını örter. İyi niyet, karşılıklı sevgi ve saygı ve fedakârlık üzerine kurulan evliliklerde hoşgörülü davranmak, ailenin şerefini korumak, kararları birlikte almak, samimi olmak, güvenmek, karşılıklı gayret ve fedakârlık gibi eşlerin birbirlerine karşı sorumlulukları vardır. “Sizin en hayırlılarınız, hanımlarına karşı iyi davrananlarınızdır” (Tirmizi. Nikah) buyuran peygamberimiz bu konuda en güzel örneğimizdir.

Allah’ın bir lütfu ve hediyesi olan çocuklar ailenin en güzel meyvesidir. Hayata anlam katan neşe kaynağıdır onlar. Onlara güzel isim koymak, aralarında eşit davranmak, sağlık, beslenme ve barınma gibi maddi, sevgi ve şefkat gibi manevi ihtiyaçlarını karşılamak, eğitimlerini vermek anne ve babanın çocuklarına karşı sorumluluklarındandır. Güzel bir terbiye onlara verilecek en güzel hediyedir. Çocuklar gördüklerini taklit ederek büyüdüğünden onlara model ve örnek olmak anne babanın yapması gerekenlerin başıdır.

Sosyal bir varlık olan insan diğer insanlarla aynı ortamda yaşar ve onlarla ilişkiler içerisinde olur. Akrabalarıyla çoğu kez uzak kalan kişi her daim komşularıyla yan yana olur. Onun için neşede ve kederde ilk yanımızda olanlardır komşular. Dinimiz komşuluk ilişkilerini önemsemiş, bu ilişkilerin canlı tutulmasını tavsiye etmiştir. “Ev alma komşu al” atasözü tam da bunu ifade etmektedir. “Komşusu açken tok yatan bizden değildir.” (Buhari) hadisi bu önemi bildirmektedir. Bu derece önemsenen komşuluğun da hakkı vardır. Hastalanırsa ziyaretine gitmek, ödünç bir şey istediğinde vermek, darda kalırsa yardım etmek, başına bir felaket geldiğinde teselli etmek, bir nimete ulaştığında tebrik etmek, vefat edince cenazesine katılmak, hatta evini inşa ederken bile güneşine engel olmamak gibi sorumlulukları vardır komşuluğun.

Toplumsal bir varlık olan insan kendinden önce var olan ve kendinden sonra varlığını devam ettirecek olan diğer insanlarla da ilişkiler içerisinde yürütür hayatını. Onun için yaşına ve içinde bulunduğu duruma göre topluma karşı sorumlulukları vardır. Eğitim ve meslek sahibi olmak, işinde ahlaklı olmak, bayramlarda toplumla birlikte hareket etmek, hasta ve yaşlıları ziyaret etmek, ihtiyaç sahibi olanlara yardım etmek, bunun için vakıf çalışmalarında bulunmak gibi çalışmalar toplumun iyiliğe ve güzelliğe doğru ilerlemesinde etkili fiillerdir. Büyüklere saygılı olmak, küçükleri sevmek, hak ve adaletten ayrılmamak, sözünde durmak, işini iyi yapmak, ilişkilerinde doğru ve dürüst olmak en başta gelen toplumsal görevlerdendir.

Vazifesinin bilincinde olan ve o bilinçle hareket edenlerden olmak ümidiyle…