Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
35.07
Gram Altın
2466.14
BIST 100
10319.96
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Instagram anneleri masum mu?

Facebook, YouTube, Instagram, Twitter gibi paylaşım ağlarıyla hayatımıza dahil olan sosyal medya, vazgeçilmez bir hal almaya başladı. Özellikle akıllı telefon ve tablet teknolojisinin yaygınlaşmasıyla birlikte bilgisayarla tanışmamış bir nesil sosyal paylaşım ağlarında hesap sahibi olmuştur. Her yaştan her kesimden birey sosyal medyanın cazip gibi görünen fakat yozlaştırıcı etkisinin bir parçası oluvermeye başlamış durumdadır.

Türkiye’de internete ilgi yoğun!

82 milyonluk Türkiye nüfusunun 59 milyonunun aktif internet kullanıcı olması da farklı bir etken. Keza sosyal ağlara erişim sağlayan kullanıcı sayısı da azımsanacak ölçüde değildir. Sosyal medyanın sunmuş olduğu sınırsız gibi görünen özgürlük alanı birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Aile kavramının sosyal medya ile yozlaştığını söyleyebilmek de tam bu noktada mümkün.

Sosyal medyada anne olmak…

Sosyal medya aracılığıyla annelik ise farklı boyutlara ulaşmış ve annelik kavramının yeniden sorgulanması gibi bir durum ortaya çıkmıştır. Dünyanın en fedakâr varlıkları olan anneler, gece gündüz evlatlarıyla ilgilenir, sorunlarına üzülür, mutluluklarına ise sevinir. Günümüzde annelerin bir kısmı sosyal medyayı yoğun bir şekilde kullanmakta, evlatlarıyla çekmiş oldukları fotoğrafları paylaşmakta, birtakım bilgileri sosyal ağlar üzerinden almaktadır, sunmaktadırlar. Annelerin sürekli olarak sosyal paylaşım ağlarında var olma arzuları ise önemli tehlikelere neden olmaktadır. Bunlardan bir tanesi teşhircilik, bir diğeri ise bağımlılıktır.

Teşhircilik sosyal medyanın temel sorunu!

Sosyal medyada teşhircilik; Instagram annelerin bilerek ya da bilmeyerek yapmış olduğu en büyük kusurlardandır. Kendilerini olduğundan farklı gösterme, çocuklarının fotoğraflarını ve gayriciddi anlarını paylaşma Instagram annelerinin yapmış olduğu en büyük yanlışlardır. Çünkü gelecekte bu tarz fotoğraflarını gören çocuk; psikolojik sorunlar yaşayabilmekte ve yaşıtlarının yanında küçük düşebilmektedir.

Instagram anneleri reklam mı yapıyor?

Bununla birlikte Instagram anneleri aynı zamanda profillerini reklam amaçlı da kullanabilmektedirler. Kendilerine gönderilen ürün veya eşyaları şahsi hesaplarından paylaşarak bilinçaltı mesajlar gönderebilmektedirler. Küçük çocuklara makyaj yapılması ya da yarı açık elbiseler giydirilmesi teşhirciliğin en temel göstergesidir. Sosyal ağlarda teşhircilik ailevi ilişkilerin çatırdamasına neden olmakta, bireylerin toplumsal yozlaşma içerisine girmesine zemin teşkil etmektedir.

Peki çözüm ne olacak?

Sosyal medya bireylerin sosyolojik ve psikolojik yapısını da derinden etkilemektedir. Instagram anneleri profillerinde paylaşmış oldukları görsellerde kusursuz bir yapı ortaya koymaktadırlar. Bu profiller birçok anneye örnek oluşturmakta, tabiri caizse rol model halini almaktadır. Bu yaşantıya birçok insan özenmekte ve anneler sosyal ağlarda benzeri hesaplar açmaktadırlar. Bu durum pedofili olarak adlandırılan sapkın davranışların da ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Pedofili; birçok açıdan büyük riskleri beraberinde getirmektedir. Çocukların bazı fotoğraflarda cinsel bir obje olarak kullanılması ne yazık ki sosyal ağlarda sıkça karşımıza çıkmaktadır. Sosyal medya sanal bir ortam olduğundan dolayı iletişimin de sanallaşmasına neden olmuştur. Özenme ve empati kuramama gibi problemler yine sosyal ağlar aracılığıyla ortaya çıkmaktadır. Instagram anneler tıpkı bir meslek sahibi gibi çocuklarıyla ilgilenmekte, bu nedenle bazı temel ihtiyaçlarına cevap verememektedir. Bu durum anne-çocuk ilişkisinin de zedelenmesine neden olmaktadır. Unutulmamalıdır ki; bir ülkenin geleceği kuvvetli aile bağlarına ve eğitime bağlıdır.