Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
35.02
Gram Altın
2466.63
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


İnternet üzerinden alışverişte Instagram faktörü

Alışveriş ve ticaret; ilk çağdan beri insanoğlunun vazgeçilmez ihtiyacı olmuş, özellikle internet teknolojisinin gelişim göstermesiyle birlikte e-ticaret ve sanal ortamda alışveriş giderek önem kazanmıştır. E-ticaret ise kullanıcıların internet ortamında ürünleri veya hizmetleri para karşılığında satın alma işlemi olarak ifade edilmektedir. E-ticaretin önemli bir bölümünü ise popüler bir sosyal paylaşım ağı olan Instagram oluşturmaktadır. Sosyal medya kullanıcıları ve influencerların yanı sıra birçok şirket de Instagram’ın değerini ve önemini kavramıştır.

Influencerlar aktif bir durumda!

Değişen ve yaşam koşullarının etkisiyle ticaretin internete kayması çoğu kişiye zamandan ve maddiyattan tasarruf sağlamıştır. Yoğun iş hayatı ve yaşam şartlarının değişmesiyle birlikte alışverişe zaman ayıramayan binlerce insan sosyal medya üzerinden satın almak istediği ürün hakkında bilgi edinmeye başlamıştır. İstenilen ürün hakkında bilgi edinmenin en kolay yollarından biri ise influencerlar ile markaların anlaşmalı bir şekilde yürüttükleri tanıtım çalışmalarıdır. Bu tanıtım çalışmalarının bilinçli ve üzerinde çalışılmış olduğu ise göz ardı edilmemesi gereken bir unsurdur. Influencerlar, özellikle Instagram’da etkileme gücüne sahip fenomenlerdir.

Instagram satıcıları seviliyor!

Big Cat Research’ün 13-32 yaş aralığındaki 1835 kişiyle Ocak 2019’da gerçekleştirdiği araştırma sonuçlarına göre Instagram’dan alışveriş yapanların %45’i ürünü satın aldığı mağazayı veya satıcıyı sevdiği için tercih etmektedir. %24’ü ise moda trendlerini takip edebildiği için Instagram’dan alışveriş yaptığını belirtmiştir. Diğer katılımcılar ise sosyal medyada yapılan alışverişi ilginç buldukları ve dinlenme fırsatı kazandıkları için Instagram’ı seçtiklerini ifade etmiştir.

Instagram’dan yapılan alışverişin kullanıcıya birtakım alternatifler sunması ve kullanıcıların geri bildirimlerine olanak tanıması; online alışverişi cazip kılan en büyük etkenlerden biridir. Nitekim yapılan araştırmada da benzer sonuçlar ortaya çıkmıştır. Instagram’dan alışveriş yapanların büyük çoğunluğu diğer tüketicilerin ne aldığını bilmenin önemli olduğunu ifade etmiştir. Ki bunu ifade edenler %39’luk dilimi oluşturmaktadır. Kullanıcıların Instagram’dan alışverişi tercih etme sebeplerinden dikkat çeken birkaçı da şu şekildedir: Benzer zevkleri olanlarla birlikte alışveriş yapıldığının hissedilmesi ve alışveriş yaparken sosyalleşildiğinin düşünülmesidir.

Sosyal medya satıcıları güvenilir görülüyor!

Düşünülenin aksine sosyal medyada alışveriş yapanların çoğu Instagram’ı güvenilir bulmaktadır. Katılımcıların %71’i alışveriş yaptıkları satıcıları sorumluluk sahibi olarak görmektedir. Genel kanının aksine tüketiciler Instagram satıcılarını güvenilir ve dürüst bularak alışverişlerine bu satıcılardan devam ettiklerini belirtmektedir.

Instagram’da arkadaş tavsiyeleri belirleyici oluyor!

Günlük yaşantımızda tercihlerimizin birçoğunu belirleyen arkadaş ve yakın çevre tavsiyeleri dijital ortamlarda da etkin durumdadır. Bu tavsiyeler alışveriş alışkanlıklarının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Alışveriş yapanların %26’sı sık sık arkadaş tavsiyesini dikkate aldığını ifade ederken, %22’lik bir kısım ise sık sık olmamakla birlikte ara sıra arkadaş tavsiyelerini dikkate aldığını söylemiştir.

Bu sonuçları dikkate aldığımızda dijital ortamda yapılan alışverişin konforu ve tüketiciler tarafından güvenilir bulunması nedeniyle sıkça tercih edildiğini söyleyebilmek mümkündür. Ürünlerin arkadaşlar tarafından tavsiye edilmesi de Instgram üzerinden alışveriş yapma noktasında oldukça etkilidir. Bakalım gelecekte Instagram’ın ticari hayata etkileri nasıl olacak?