Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

19 Aralık 2014

İp itin elinde

Birazdan anlatacağım olayı, daha öncede yazmıştım. Arşivlerde bulunan bir olayı tekrar yazmamın nedeni, döviz kurlarındaki değişimi çok iyi anlatmasıdır. Yinede kesin hükmü vermek için, olayı beraberce okuyalım.

Değerli Dostlar, bir zaman, beldenin birinde Cuma namazı kıldıracak imam bulunamamış. İmamlıktan yarım yamalak anlayan iki kişi aralarında anlaşıp Cuma namazını kıldırmaya karar vermişler. Yarım imamın biri minbere çıkacak, diğeri ise minberden sarkıtılan iple hutbe okuyan kişiyi takip edecekmiş. Eğer hutbede bir yanlışlık olursa, aşağıdaki ipi çekerek yukarıdakini uyaracakmış.

Neyse Efendim, bu anlaşmadan sonra Cuma namazı kılınmaya başlanmış. Parmağına ip takılı olan imam minbere çıkmış ve "Muhterem Müslümanlar" demiş aşağıdaki ipi çekmiş, "Değerli Din kardeşlerim" demiş aşağıdaki ipi çekmiş, şunu demiş aşağıdaki ipi çekmiş, bunu demiş aşağıdaki ipi çekmiş. En sonunda minberdeki adam, "Ey Müslümanlar kusura bakmayın, bizim ip itin elinde" demek zorunda kalmış.

Dostlar, bizdeki dövizin ipi birilerinin elinde değil mi? Bunlar her fırsatta ülkemize ders vermek için, birşeyleri bahane edip dövizin ipini çekmiyorlar mı? Cumhurbaşkanı şunu dedi dövizin ipini çek, Başbakan bunu dedi dövizin ipini çek... Neredeyse hava soğudu, kar yağdı, yollar çamur oldu diyerek dövizin ipini çekecekler. Tabi döviz yoluyla, hem ülkemize ders verilmeye çalışılıyor, hemde ceplerimiz hortumlanıyor. Yani bir taşla iki kuş hesabı...

Aslına bakarsanız, Eski Türkiye'de dövizin ipini elinde bulunduranlar yüzde yüz etkili oluyorlardı. Tabiri caizse, o günlerde bunlar döviz yoluyla anamızı ağlatıyorlardı. 2001 Krizinde dövizle borçlananların düştüğü durumu hatırlayın. O kriz döneminde döviz yüzünden kapanan işyerlerini, yıkılan yuvaları, sönen ocakları düşünün.

Bugün dövizin ipini elinde bulunduranlar eskisi gibi etkili olamıyorlarsa, ülkede uygulanan para politikasının başarısıdır. Kim ne derse desin, İktidar ekonomide atılması gereken adımların zamanını iyi ayarlıyor. Birilerinin memleketimizi krizlere sokma iştahını hep kursaklarında bırakıyor. Gerçekten bugün ülkemizde güçlü bir siyasi istikrar olmamış olsaydı, dövizin ipini elinde bulunduranlar bize ne krizler yaşatırlardı ne krizler... Düşünmek bile istemiyorum.

 
TDV kurban