Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
35.01
Gram Altın
2466.60
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


İş dünyasının geleceği Linkedin’de!

Sosyal medya iş dünyasında da etkisini her geçen gün arttırmaktadır. Çünkü firmalar ve şirketler potansiyellerini arttırmak ve hedef kitleye ulaşabilmek için sosyal paylaşım ağlarını tercih etmektedir. Nitekim yapılan araştırmalardan da iş dünyasının giderek sosyal medyaya kaydığı görülmektedir. Gerek üreticilerin, gerekse de tüketicilerin sosyal medyada geçirdikleri sürelerin artması iş dünyasına farklı bir soluk kazandırmıştır. Marka ve iletişim stratejileri sosyal medya eşliğinde şekillenmeye başlamış, şirketler pazarlama faaliyetlerinde sosyal ağları merkeze taşımıştır.

Gerek internet, gerekse de sosyal medya üzerinden kariyer planlaması yapabilmek mümkündür. Çünkü bireyler artık özgeçmişlerini, CV’lerini internet ortamında oluşturabilmekte, doğrudan iş başvurusunda bulunabilmekte; kendi imaj ve kariyer planlamalarını sosyal medya üzerinden gerçekleştirebilmektedirler. İş hayatı için kullanılan en önemli sosyal paylaşım ağı ise Linkedin’dir. Linkedin; profesyonel işverenleri, çalışanları, iş arayışında olanları bir araya getiren, toplayan verimli bir kariyer portalı olarak nitelendirilebilmektedir. Linkedin’in ortaya çıkışı ve gelişim göstermesiyle birlikte iş dünyası için kullanılan kariyer ve özgeçmiş siteleri etkisini kaybetmeye başlamıştır. 2002'nin son aylarında kurulan LinkedIn'in web sayfası Mayıs 2003 itibariyle kullanıma açılmıştır. 500 milyonun üzerinde aktif kullanıcısı olan Linkedin’in aylık kullanıcısı sayısı yaklaşık 250 milyonu bulmaktadır. Kullanıcılar profillerini oluşturarak yeteneklerini girmekte, diğer kullanıcılar ise bu yetenekleri onaylayarak referans olabilmektedir.

Günümüzde birçok firma Linkedin üzerinden iş başvurularını almaktadır. Hatta kullanıcıların özgeçmişlerine uygun iş ilanları olduğunda Linkedin otomatik olarak öneri gerçekleştirmektedir. Linkedin’in kurucusu Reid Hoffman; bireylerin profesyonel bir iş ağına ihtiyaç duyduklarını ifade etmiştir. Linkedin ile dijital CV’ler oluşturulmakta, böylece işverenler kolay bir şekilde karşılaştırma yapabilmektedirler. Aynı zamanda Linkedin büyük verinin en önemli göstergelerinden bir tanesidir. Linkedin üzerinden veri toplayabilmek ve iş hayatına dair çıkarımlarda bulunabilmek mümkündür.

Sosyal medya bağımlılığı nedeniyle kullanıcıların kimi zaman işlerine randıman veremedikleri görülmektedir. Kullanım sürelerinde meydana gelen artış işe odaklanma noktasında da sorun oluşturmaktadır. Çalışanların iş hayatında akıllı telefonlarından uzak durması, hatta bildirimleri sessize alması iş verimi açısından oldukça önem arz etmektedir. Artık işverenler işe alım esnasında sosyal medya profillerini de incelemektedir. Sürekli paylaşım ve yorum yapmak tercih edilmeme sebepleri arasında yer alabilmektedir. Sosyal medyada siyasi paylaşımlar yapmak, hatta dezenformatif içeriklere yer vermek de iş hayatı açısından sıkıntılı durumlara mahal verebilmektedir. Kullanıcıların yaptıkları paylaşımları mutlak suretle eleştirel süzgeçten geçirmeleri gerekmektedir. Mesleğe dair yapılan paylaşımlar ve detaylar ise işverenlerin dikkatini çekmektedir. Özellikle Linkedin profili tamamen mesleki paylaşımlara dayalı olmalı ve sektörle ilgili son trendlere yer verilmelidir. Linkedin profil fotoğraflarında ise profesyonel fotoğraf makinesiyle çekilmiş görseller tercih edilmeli ve abartıya kaçılmamalıdır. Çünkü kişinin sosyal medyada da bir kimliği bulunmaktadır. Mesajların açık ve anlaşılır olması, iddialı görsellerin kullanılması ve hedef kitleye yönelik paylaşımlar yapılması Linkedin’de başarıyı getirmektedir. Ayrıca yapılan paylaşımların etkileşime açık olması ve fikir alışverişinde bulunacak türde sunulması da dikkat edilmesi gereken bir diğer husustur. Kullanıcıların networklerinin genişlemesiyle birlikte tanınırlıkları da artmakta; iş bulma imkânları oluşmakta ve farklı bir işe geçiş olanakları meydana gelmektedir. Linkedin gibi sosyal ağların daha uzun yıllar popülaritesini koruyacağı açık bir şekilde görülmektedir.