Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Haziran 2014

'İslam Kültür Atlası' ve hunharca katledilen mütefekkirler

SABRİ GÜLTEKİN

[email protected]

Bundan yaklaşık 5-6 ay önce İnkılab Yayınevi'ne uğrayıp Hasan Güneş beyefendiyi ziyaret etmiş, onu gözlüklerinin arkasında hararetli hararetli bir eserin henüz tasnif aşamasındaki sayfaları arasında gezinirken görmüştüm. Mekanında küçücük hayallerini büyük bir aileye dönüştüren Hasan beyin tatlı yorgunluğu heyecanlı bakışlarına yansıyordu.

Belli ki, Hasan beyin gönlü 1991 yılında İnkılab Yayınları arasında çıkan ve 1999'da da Yeni Şafak gazetesinin promosyon olarak verdiği"İslam Kültür Atlası"nın raflarda tozlanmasına razı gelmiyordu.

Bu nadide eseri, bir sarraf hassasiyetiyle üzerine birikmiş tozlardan arındırarak, gün yüzüne çıkartma uğraş ve heyecanı, mekandaki 37 bin kitaba galebe çalıyordu. 30 Mayıs'ta yeni haliyle tekrar okuruyla buluşturulan "İslam Kültür Atlası"nı görünce, Hasan beyin heyecanının hiç de yersiz olmadığını anladım.

***

İslam Kültür Atlası okuruyla buluştu

Yazar Prof. Dr. İsmail Raci El-Faruku00ee - Prof. Dr. Luis Lamia El-Faruku00ee tarafından kaleme alınan, dilimize Mustafa Okan Kibaroğlu-Zerrin Kibaroğlu tarafından çevrilen ve titiz bir çalışma sonucu İnkılab Yayınları tarafından okuyucuyla buluşturulan İslam Kültür Atlası (The Cultural of Islam) isimli eser, içinde dünya mirası niteliğindeki hazineleri barındırıyor.

***

İslam Medeniyeti'nin özü

İslam kültür ve medeniyetinin bütün birikimini, dünyada ilk defa bir atlasta toplayan eser; İslam'ın dünya görüşünü, inancını, geleneklerini, müesseselerini ve köklerini saldığı kültürler içindeki yerini anlatıyor. Resim, tablo ve haritalarla desteklenen İslam Kültür Atlası; İslam Medeniyeti'nin özüne inerek ibadetten sanata, felsefeden siyasete bir çok alanda detay bilgilere yer veriyor.

Yazarlar Prof. Dr. İsmail Raci El-Faruku00ee - Prof. Dr. Luis Lamia El-Faruku00ee, İslam'ın öncüleri olan Araplar, Mezopotamyalılar, Kenanu00eeler ve Yahudiler gibi kolların tesirlerini inceleyerek İslam'ın en eski temelleriyle işe başlıyorlar. İslam'ın bugün dünya üzerindeki farklı geleneklerden gelen toplumlardan nasıl tek bir inanç, düşünce sistemi ve ahenkli bir yapı meydana getirdiğini anlatıyorlar.

Klasik ve çağdaş bilimleri bütün detaylarıyla bir araya getirerek dikkat çeken İslam Kültür Atlası; İslam'ı içten dışa, Batılı ilim adamlarınca gözardı edilen yahut tahrif edilen birçok gerçeği açık ve anlaşılır bir şekilde ortaya koyuyor. İnsanlığın yüzde 25'ini arkasından sürükleyen İslam dininin bütün gerçeklerini dile getiren kitap, ayrıca her kütüphane için tamamlayıcı bir eser olma özelliğiyle de dikkat çekiyor.

***

İşgal, hicret ve İslam'a adanan ömür

Muhakkak bu eseri değerli kılan en önemli faktörlerden birisi de müellifleri; Prof. Dr. İsmail Raci el-Faruku00ee - Prof. Dr. Luis Lamia El-Faruku00ee.

İsmail Raci el-Faruku00ee,ömrünü Müslümanların aydınlanmasına adayan son devrin en önemli ilim, fikir, aksiyon ve dava adamlarından biridir. Faruku00ee'nin hayatı 21 Ocak 1921'de, köklü bir Filistinli ailenin çocuğu olarak Yafa şehrinde başlar. İlk ve orta öğrenimini o dönem İngiliz yönetimi altındaki Filistin Saint Joseph Koleji'nde bitirir. Yüksek öğrenimini 1941'de Beyrut Amerikan Üniversitesi felsefe bölümünde tamamlar. 1945-1948 yılları arasında son Filistin Hükümeti'nde Celile'nin son Filistin valisi olarak görev alır. İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmesinden sonra ABD'ye hicret eder.

Indiana ve Harvard Üniversiteleri'nde felsefe alanında yüksek lisans yapar. Kahire el-Ezher Üniversitesi'nde İslam, Montreal Mc Gill Üniversitesi'nde Yahudilik ve Hıristiyanlık üzerine doktora sonrası çalışmalarda bulunur. Doktora tezini 1952'de tamamlar. Bu teşebbüslerin milletlerarası çaptaki diğer önemli sonucu da International Institute of Islamic Thought'un kuruluşudur. Washington'da kurulan Uluslararası İslam Düşünce Enstitüsü kısa zamanda büyük bir araştırma merkezi haline gelir. Uluslararası İslam Düşünce Enstitüsü'nde özellikle "Bilginin İslamu00eeleştirilmesi Projesi"nde araştırma programlarının belirlenmesinde çok önemli bir rol üstlenir. Ömrünü zihinsel sömürüyle mücadeleye adayan Faruku00ee, "Bilginin İslamu00eeleştirilmesi Projesi"yle bir devrim gerçekleştirir.

Günümüzde geleneksel bir dinle avutulan Müslümanlar, modern uyuşturucularla uyutuluyor. Sömürgeciler dayattıkları seküler hayat tarzıyla, İslam dünyasını her gün biraz daha deformasyona uğratarak savunmasız hale getiriyor. Bu olup bitenleri sorgulamanın yolu, Prof. Dr. İsmail Raci el-Faruku00ee gibi bir entelektüel devrimciyi anlamaktan geçiyor.

*

Sahur vaktinde şehid edildiler

Ve Prof. Dr. İsmail Raci el-Faruku00ee'nin verdiği bu mücadeleden etkilenerek İslam dinini seçen Amerikalı eşi Luis Lamia el-Faruku00ee. Luis Lamiada özellikle İslam sanatı ve estetiği alanında önemli araştırmalar yapar. Faruku00ee çifti, evlilikleri boyunca İslam Medeniyeti üzerine yapılmış en seçkin araştırmalara daima omuz omuza beraberce imza atar. İsmail Raci ve eşi Luis Lamia, 27 Mayıs 1986'da Pennsylvania Wyncote'taki evlerinde sahur vaktinde bıçaklı bir saldırıya uğrayarak şehid edilir. Çiftin katili Yusuf L. Young olaydan bir yıl sonra yakalandığı halde, 28 yıldır olayın perde arkasındaki sır bir türlü çözülemez!..

İki İslam şehidinin dünya çapındaki eseri "İslam Kültür Atlası" ise bugün Müslümanlarının istifadesine sunulmaya devam ediyor.

Ruhları şad, mekanları Cennet olsun.

İnkılab Yayınları İletişim Tel: (0212) 524 44 99

***

Hamiş:

Prof. Dr. İsmail Raci el-Faruku00ee; 6 Haziran 2014 Cuma günü Şanlıurfa'da Mahya Yayınları, 7 Haziran 2014 Cumartesi günü ise Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi'nde İnkılab Yayınları tarafından gerçekleştirilen programlarla yad edildi.