Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

31 Ağustos 2016

İslam'ın savaş hukuku

Savaş demek şiddet demektir.

Savaş demek can kaybı, insan ölümü demektir.

Ancak, İslam'ın cihad anlayışında, savaştaki şiddete ve öfkeye büyük sınırlamalar getirildiği görülmektedir. İnsan kanı akıtmayı en asgari seviyeye düşürecek tedbirlere büyük yer verilmiştir.

Bu tedbirlerin başında; savaşta çocukların, kadınların, yaşlıların, din adamlarının kesinlikle öldürülmesinin yasaklanması gelir.

İslam sadece savaşa katılan askerlerin öldürülmesine izin verir. Bir insanı esir almak mümkün iken, onun öldürülme cihetine gidilmesi de doğru bulunmaz.

Allah Resu00fblünün, savaşta insan kaybını iyice azaltmak için başvurduğu taktiklerden biri de üzerine yürünecek düşmanı, savaş hazırlığına girişmeden gafil yakalamaktı. Çünkü düşmanın savaş hazırlıklarını yapması demek, savaşın çok kanlı geçmesi, uzun sürmesi ve sonuçta pek çok insanın ölmesi demekti.

Allah Resu00fblünün bu taktiğinin ne derece işe yaradığını; Mekke'nin fethi gibi büyük bir savaşın, çok az sayıda insanın ölümüyle neticelenmesinde görmekteyiz.

O halde İslam'ın cihad anlayışında, gayeye en az insan kaybı ile ulaşmanın esas alındığını belirtmemiz yanlış olmaz.

Zaten İslam'ın ana hedefi, gönderiliş gayesi, insanları yok etmek, hayatları ve ocakları söndürmek değildir. İslam, insanlara sonsuz bir hayatı ve ebedu00ee mutluluğu kazandırmak için gelmiştir.

Allah Resu00fblünün, "ben insanlara rahmet için geldim, azap için değil" sözünden de bu manayı çıkarmak mümkündür.

Bugün, bazı radikal Müslümanlar, ne yazık ki cihadı çok yanlış şekilde anlayıp uygulamaktadırlar. Cihad etmeyi; adam kesmek, insan doğramak, kelle uçurmak, yeryüzünde canlı tek bir kafir bırakmamak şeklinde uygulayan, insanları canlı bombalar haline getiren cihad anlayışları, İslam'a en büyük zararı vermektedir. İnsanlarda İslam fobisi, oluşmasına yol açmaktadır.

İnsanların İslam'ı tanımalarının önündeki engelleri kaldırmak demek olan cihad kavramı, ne yazık ki günümüzde insanların İslam'ı kabul etmelerinin önündeki en büyük engel haline getirilmiştir.

İslam'ın cihad anlayışında yanlış anlaşılan bir konuya daha değinmeden geçemeyeceğim.

Cihad, dahilde, yani bir İslam ülkesinde, Müslümanlar arasında geçerli olmaz. Yani Müslüman Müslümana karşı cihad yapamaz. Dahildeki ayaklanmalara, insan öldürmelere, İslam, cihad değil, bağy adını vermiştir.

Baği, İslam mücahidi olmaz. La ilahe illallah diyen bir mü'minin, Lailahe illallah diyen bir mü'mini kafasına göre kafir sayıp öldürmeye ve bu yaptığı caniliğe de cihad adını vermeye hakkı da yoktur, haddi de değildir.

Cihad, İslam ülkesi dışındaki, Müslümanlar için tehdit oluşturan insanlara karşı verilen meşru bir mücadeledir. Gayesi Müslümanın can ve mal güvenliğini garantiye almak, dışarıdan gelebilecek her türlü tehdidi fiiliyata geçmeden önlemektir.