Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Kasım 2023

İsrail barışa zorlanmalı

Netenyahu’nun çocuk ve kadın katliamları tüm dünyada Yahudilere karşı nefreti artırdı. Bunu en iyi ABD Yahudileri gördüğü için İsrail’in uyguladığı Siyonist yayılmacı politikaya en fazla onlar karşı çıkıyor. 2,5 milyon insanı Gazze’den sürmeyi yahut toplu olarak ölüme terk etmeyi amaçlayan İsrail, bütün dünyanın nefret objesi haline geldi bile...

İsrail, Gazze ve Batı Şeria’da yarım asırdır Filistin insanına zulmediyor. Üstelik onlar Filistin’in asıl sahipleri… Bu durum, Aksa Tufanı harekâtı ile başlayan Filistin-İsrail savaşında dünyanın gündemine oturdu. İsrail ekonomisi de bu durumdan etkilemeye başladı. İsrail şirketlerinin üçte biri kapandı, üçte ikisi ciddi gelir kaybına uğradı. ABD şirketleri de tüm dünyada boykottan nasibini alıyor.

İsrail, katliam yaparken bu katliamların duyulmaması için önce Filistinli gazetecileri ve ailelerini hedef aldı. Doğrudan gazetecilerin evlerini hedef seçerek bombaladı. Şu ana kadar Gazze’de ölen gazeteci sayısı 50’yi geçti. Ailelerinden ölenler ise en bunun birkaç katı. Katledilen kadın ve çocukların sayısını her gün okuyorsunuz zaten.

***

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail’i kınayan sözlerine karşı İsrail Hava Kuvvetleri ilk iş olarak binlerce kanser hastasının tedavi gördüğü Türkiye- Filistin Dostluk Hastanesi'ni vurmuştu. Türkiye seyyar hastaneler kurmak için Mısır ile işbirliği başlattı. O hastalar da Türkiye’ye getirilecek.

Basın olarak bizim en fazla üzerinde durmamız gereken konulardan biri Batı Şeria ve Gazze’nin birer İsrail eyaleti değil özerk bölge olduğu ama İsrail’in işgali ve zulmü altında inlediğini tüm dünyada yaymak olmalıdır. Bu iki bölge acilen bağımsız bir Filistin Devletine dönüştürülerek dünyaca tanınmalı; başta Türkiye ve Mısır, birkaç ülke bu devletin garantörü olmalıdır. İslam İşbirliği Teşkilatı’nca da Filistin’in garantörlüğü için acil karar alınmalıdır.

Ülkemizde 110 milyon kredi kartı, 180 milyon banka kartı var. Bunların çoğunluğu Master Card ve Visa Card sistemine bağlı. İki sistem de ABD ve Siyonist kökenli banka ve şirketlere ait. Son günlerde bu iki sistemden Türkiye’nin çıkardığı Troy Kart sistemine hızlı bir geçiş var. Türkiye, Troy Kartı uluslararası sistemde de acilen yaygınlaştırmalı.

***

Batının ülkemizle ilgili temel politikası şuydu: “Türkiye, Yunanistan'ı ezmeyecek, İsrail’i tehdit etmeyecek kadar güçlenmeli.” Ancak son yıllarda bu durum değişti. Bunu gören ABD ve Batı ülkeleri 2016’da darbe ile daha sonra seçimlerle Erdoğan ve Türk hükümetini devirmek istediler ama başaramadılar.

Türkiye güçlendikçe, çevresini de şekillendirmeye başladı. Önce Suriye ve Libya, ardından Karabağ somut değişikliklerin yaşandığı bölgeler oldu. İsrail zulümlerini sonlandıracak tek seçenek Türkiye’nin özelde Kudüs ve Gazze’ye, genelde Filistin’e garantör ülke olmasıdır. ABD ve İngiltere zaten İsrail’in garantörü. ABD güçlü silah sanayiine karşı hem Ukrayna, hem İsrail’i finanse edecek kapasiteye sahip değil. İsrail, Ukrayna’yı zoraki bir barışa iterek ABD kaynaklarının kendisine akmasını istiyor.

Tüm dünyada ABD ve İsrail’i en fazla etkileyen eylem, bu iki ülkenin ürünlerine yapılan boykottur. Boykot arttıkça vahşet azalıyor. Boykotlar ve gösterilerle Filistin’de önce ateşkes, sonra barış sağlanarak mazlumların katledilmesinin önüne geçilmesi başta Türkiye, tüm insanlığın öncelikli görevidir.