Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
35.02
Gram Altın
2466.64
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


İstanbul için sosyal medya vakti!

Yüksek Seçim Kurulu'nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini iptal etmesi ve 23 Haziran'da tekrardan sandığa gidileceğini açıklamasının ardından Cumhur İttifakı Adayı Binali Yıldırım ile Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu arasından sosyal medya üzerinden büyük bir rekabet başladı. Türkiye’deki 52 milyon aktif sosyal medya kullanıcısının varlığını hatırlayacak olursak bu seçimin kilidini yine sosyal medyanın açacağını söylememiz yanlış sayılmayacaktır. Her iki aday da vaatlerini, icraatlarını ve kendilerini seçmenlere doğru bir şekilde aktarmaya çalışıyor, iftar ve sahur organizasyonları son sürat devam ediyor.

İstanbul neden önemli?

İstanbul’un seçimler açısından taşıdığı önem oldukça büyük. 10 milyon 560 bin 963 seçmen ile İstanbul adeta küçük bir ülke... Bir diğer önemli etmen ise bütçe. İstanbul’un bütçesi birçok ülkenin çok çok üzerinde… Hatırlanacak olursa bir önceki İBB Başkanı Mevlüt Uysal, 2019 yılı belediye bütçesinin 23 milyar 800 milyon lira olduğunu açıklamıştı. Adeta küçük bir Türkiye olan İstanbul, bu nedenle gerek Cumhur İttifakı, gerekse de Millet İttifakı açısından büyük önem taşıyor. Ayrıca belediyecilik hizmetleri, genel seçim tercihlerinin şekillenmesinde de büyük rol oynuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’a yaptığı yatırımlar ve verdiği hizmetlerin günümüz siyasetinin şekillenmesi noktasında oldukça etkili olduğunu söyleyebilmek mümkün.

Sosyal medya seçim kazandırır mı?

Günümüz koşulları itibariyle sosyal medyanın tek başına seçim kazandıracağını söylemek biraz ütopik bir söylem olsa da sosyal paylaşım ağlarının seçmen tercihlerindeki rolü de asla göz ardı edilmemelidir. Gerek Binali Yıldırım, gerekse de Ekrem İmamoğlu’nun bu seçimlerde sosyal medyayı aktif şekilde kullandığı göze çarpıyor. Tek başına sosyal medya amiyane tabirle bir hiçtir. Çünkü sandıkta seçmenlerin iradesi tecelli eder. Seçmenlerin görüşlerini, düşüncelerini göz ardı etmek ise seçimi kaybetmek anlamına gelmektedir.

Kullanılan dil ve seçilen kelimeler mühim!

Twitter, YouTube, Facebook, Instagram, adayların kullandığı mecraların başında geliyor. Ayrıca katıldıkları TV programlarını sosyal medyadan paylaşan Yıldırım ve İmamoğlu böylece daha geniş bir kitleye ulaşabiliyor. İki adayın kullandığı dil ve seçtikleri sözcükler de seçmen tercihlerini yönlendirme noktasında büyük önem arz ediyor. Canlı yayınlarda “biz” kelimesi Binali Yıldırım tarafından 214 kez, Ekrem İmamoğlu tarafından 8 kez kullanılmıştır. Ekrem İmamoğlu 135 kere “ben” kelimesini sarf ederken, Binali Yıldırım aynı sözcüğü 4 kez kullanmıştır. Yıldırım 128 kez gençlik kelimesine vurgu yapmış, İmamoğlu ise 32 kez bu sözcüğü kullanmıştır. “Buraya ünlem koy” cümlesini Yıldırım hiç kullanmazken, İmamoğlu 25 defa tercih etmiştir. “Yatırım” sözcüğünün kullanımı ise Binali Yıldırım’da 48, Ekrem İmamoğlu’nda 13’tür. “Milli” kelimesini Yıldırım daha fazla kullanmıştır. Bu kelimede durum 77’ye 9’dur. “Anlamadım” ve “üzülüyorum” kelimelerini ise İmamoğlu, Yıldırım’dan daha fazla kullanmıştır. İlgili veriler Şubat-Mayıs 2019 tarihleri arasında adayların katıldığı canlı yayınlardan derlenmiştir.

Etiket (hashtag) savaşları devam edecek!

Sonuç olarak; Twitter üzerinden daha sert bir rekabet ortamının geçeceği istatistikler eşliğinde görülmektedir. Temel olarak Yıldırım’ın sloganı olan #DahaGüzelOlacak ile İmamoğlu’nun sloganı #herşeyçokgüzelolacak rekabeti devam ede dursun, farklı etiketler de dönem dönem Türkiye gündeminde zirveye çıkıyor. Bunlardan en dikkat çekeni #topaldursununoğlu oldu. Binali Yıldırım’ı ön plana çıkaran bu etiket kısa sürede zirveye taşındı. #istanbulunumuduimamoğlu da yoğun etkileşim alan bir diğer etiket oldu. Bakalım sosyal medyada geçen kıran kırana mücadele sandığa nasıl yansıyacak…