Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.94
Gram Altın
2323.53
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Ocak 2022

İstanbul kara değil, tedbirsizliğe yenik düştü

SABRİ GÜLTEKİN

[email protected]

Önceki günden beri 16 milyonluk mega kentte yaşadığımız tam manasıyla şuna tekabül ediyor; İstanbul rahmete doydu.

Yani mesele öyle birilerinin ifade ettiği gibi “kâbus”, “felaket”, “esaret” gibi mesnetsiz ifadelerle izah edilebilecek bir durum değil.

24 Ocak’ta İstanbul’a bereketle beraber nûr yağdı. Şükürler olsun iyi ki de yağdı. Küresel ısınmanın oluşturduğu kuraklığın derinden hissedildiği İstanbul’da yağan karla birlikte büyük bir rahatlama yaşandı.

Keçi can derdinde, kasap et derdinde” misali bu yağan bereketin görülemeyen, gündeme getirilmeyen tarafı.

*

Fakat bir de uzun kış gecesinde bitmeyen “son dakika”larla hop oturup hop kalkan, D-100 (E-5) TEM Otoyolu’nda, Kuzey Marmara Otoyolu’nda Mahmutbey Gişeler’inde, Hadımköy’de, İstanbul Havalimanı yakınlarındaki yollarda perişan olan, mahsur kalan “tedbirsizler ordusu” burnundan soluyor!.. Kendini temize çıkartmak için fellik fellik suçlu arıyor!..

Günlerdir meteoroloji ve valilik ve AKOM (Afet Koordinasyon Merkezi) başta basın olmak üzere değişik kanallar aracılığıyla bas bas bağırdı;

İstanbul kar altında kalacak!..

Mecbur kalmadıkça seyahat etmeyin!..

Yola tedbirsiz çıkmayın!..

Toplu ulaşım araçlarını tercih edin!..

Bu uyarıları kulak ardı edeceksin; yollarda mahsur kalınca da “nerede bu devlet” sloganıyla hükümetten ulaştırma bakanlığına, valilikten belediye başkanlığına aklına hangi kurum gelirse suçlayacaksın.

Oh ne âlâ!..

Hadi oradan!..

***

YA BÜYÜK BİR DEPREM OLSAYDI!..

- Çanakkale Boğazı ve Karadeniz üzerinden gelen gök gürültülü hava dalgasına maruz kalan İstanbul’da 85 ila 55 santimetreye kadar ulaşan kar kalınlığı trafiği felç etti.

- Müezzinler minarelerden yaptıkları anonslarla akşamdan sabaha kadar yollarda kalanları camilere davet ederek kar seferberliğine büyük destek verdi.

- Saatlerce yolda kalanların imdadına yol güzergahında mukim olan vatandaşların hazırladıkları kumanyalar yetişti.

- Araçları kara gömülenler gece boyunca ya saatlerce yürüyerek ya da ücretsiz olarak hizmet veren Metrobüs, Metro ve Marmaray’la evlerine ulaştı.

- İstanbul Valiliği tarafından mahsur kalan 5 bin 57 kişi tahliye edilirken, 3 bin 180 kişi ise otel, misafirhane ve yurtlara yerleştirildi.

- Kar yağışı yüzünden havadan, karadan ve denizden ulaşımının sekteye uğramasından dolayı İstanbul kısmen trafik karantinasına alındı.

*

İnsanların çaresizce bekleştiği bu mega kentin kar altındaki fotoğrafına herkes iyi bakmalı ve unutulan deprem gerçeği bu fotoğraf ve senaryo üzerinden okunmalı. Ya çaresizsiniz, ya da çare sizsiniz.

Hamiş 1:

İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yağmur felaketinde tatil, deprem felaketinde kayak, koordinasyon zafiyeti yüzünden rahmetten felakete dönüşen kar yağışında ise balık keyfi yaptı. Helal olsun, adam en zor zamanlarda bile hayattan keyif almayı beceriyor!..

Hamiş 2:

Sayın İmamoğlu yağan kar yağışı ile birlikte barajlar depoyu fulledi. “İstanbulluların suyunu ucuzlatacağım” iddiasıyla göreve gelip, kuraklığı bahane ederek yaptığınız su zamlarını geri alınız.

***

SIKINTIYA MAHAL YOK, BUNU DA ATLATIRIZ!..

İstanbul ne kara kışlar gördü, ne badireler atlattı. 24 Ocak’ta yaşadığımız da onlardan biriydi. Geldi, geçti. Yeter ki, cana zevâl gelmesin.

İşte aziz İstanbul’un yakın tarihte yaşadığı kara kışlar:

-1929’de Boğaz’ın buzlarla kaplanmasından dolayı Anadolu ile Avrupa yakası birleşti. Kara ve deniz seferleri aksadı. Aç kalan kurtlar şehir merkezine indi.

-1942’de sıfırın altına düşen sıcaklık 10 gün boyunca İstanbul’u esir aldı.

-1954’de Karadeniz’den gelen buz parçaları Boğaz’ı kaplayınca deniz trafiği durdu.

-1963’de Terkos Gölü donduğu için şehre günlerce su verilemedi. Yiyecek ve yakacak sıkıntısı çekildi. Cenazeler olumsuz hava şartları yüzünden defnedilemedi. Aç kalan kurtlar kentin merkezine indi.

-1969’de Büyükçekmece Gölü, Küçüksu ve Kağıthane Dereleri ile Elmalı Barajı tamamen dondu.

-1987’de sıcaklık eksi 4 dereceye düştü. Yoğun kar, tipi ve fırtına yüzünden vatandaşlar, günlerce işlerine gidemedi ve okullar 2 hafta boyunca tatil edildi.

-2004’de elektrikler kesildi, sular akmadı, doğal gaz verilemedi. Her dem olduğu gibi ulaşım felç olunca, insanlar evlerine tabanvayla gitti.

-2012’de termometreler sıfırın altında 10.4’ü gösterdi.

-2017’de aç kalan tilkiler şehre indi.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan