Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.59
Gram Altın
2394.04
BIST 100
10198.22
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

21 Ağustos 2023

​İstanbul'da 'USS Mount Whitney' teyakkuzu

İstanbul arı kovanı gibi... Bir tarafta Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı’nda test sürüşü programı, diğer tarafta Sarayburnu’na demirleyen ABD donanmasında 6. Filo’ya bağlı USS Mount Whitney savaş gemisi ve Eminönü’ndeki yaya ve araç trafiği çilesi var. Ne diyelim azîz İstanbul; sefân da hoş, cefân da...

whatsapp-image-2023-08-21-at-100950_18c116625f5cc4a44a6e438f82386c92.jpeg

KADÎM ŞEHRE ZİYARETÇİ AKINI...

İstanbul, ziyaretçi sayısında rekor üzerine rekor kırıyor. İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilere göre, 2023 yılının ilk altı ayında gelen yabancı turist sayısının geçen yıla oranla yüzde 17’lik artışla milyona 8 milyona ulaştığı ifade ediliyor.

En başta Fatih Sultan Mehmed’in emaneti kadîm Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi Ayasofya Camii, yeniden ibadete açıldığı 24 Temmuz 2020’den beri ziyaretçi akınına uğruyor. Medeniyetlerin geçit merasimi yaptığı Sultanahmet Meydanı’nda kavurucu sıcağına aldırış etmeyenler, Topkapı Sarayı’nda Osmanlı’nın ihtişamından gözlerini alamıyor. Yerebatan Sarnıcı’na inip, tarihîn derinliklerinde serinlemek isteyenlerin bir ucu “Milyon (Million) Taşı”na diğer ucu ise Gülhane’ye doğru uzanıyor.

GÜLHANE PARKI SESSİZ VE SAKİN...

Osmanlı Devleti döneminde Topkapı Sarayı’nın dış bahçesi olarak kullanılan serin ve sessiz Gülhane Parkı, yaklaşık 100 bin metrekarelik alanı ve içinde barındırdığı ağaçlarla ziyaretçilerine huzur vermeye devam ediyor.

At kestanesi, karayemiş, gülibrişim, kelebek çalısı, defne, şeftali, kiraz, ahin çanı, şimşir, papaz külahı, acuba, alaca taflan, porsuk, kartopu, Japon ayvası, yalancı akasya, çınar, hanımeli, abelya, zakkum, kırmızı yapraklı erik, sedir, dişbudak, ladin, Çin mabed ağacı, erguvan, lavantini, kokar ağaç, dut, manolya, ispir, ıhlamur, mor salkımıyla âdeta masaldan çıkmış bir bahçeyi andırıyor.

Bir tarafta “Zararlı Profesör” Fuat Sezgin ebedi istirahatgâhında hesap gününü beklerken, diğer tarafta Âşık Veysel’in “Uzun ince bir yoldayım...” demeye devam ediyor. Nâzım Hikmet Ran’ın dizelerinde, Cem Karaca’nın gitarında hayat bulan “Ben bir ceviz ağacıyım Gülhane Parkı’nda...” tınıları ise Topkapı Sarayı’nın duvarlarından masmavi Marmara’nın yakamozları arasında Boğaz’a kadar yayılıyor.

Bizler tarihî yarımadayı arşınlarken, diğer tarafta ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu ve Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı’nda test sürüşü gerçekleştiriyor. Yıl sonunda bitirilmesi planlanan 8 kilometre uzunluğundaki raylı sistem hattı, yaya ve bisiklet yollarıyla entegre edilerek rekreasyon alanlarından oluşuyor. Şehir sakinleri, çevre dostu ulaşım seçenekleri sunan projenin bitirilmesini sabırsızlıkla bekliyor.

sarayburnu_e008bce5837760457e8e89b21ba9e6bd.jpg

SARAYBURNU’NUN AĞIR MİSAFİRİ; USS MOUNT WHITNEY

İstanbul’un simge mekânlarından Sarayburnu, uzunca bir sürenin ardından köpek sürüleri ve ayyaşların esaretinden kurtarılmanın sevincini yaşıyor. Toplamda 34 bin metrekare alana sahip olan Sarayburnu Parkı’nın 21 bin 500 metrekaresi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları sonucu tekrar halkın hizmetine sunuldu. İçinde kıyı yürüyüş yolu, spor-koşu alanları, oturma duvarları ve bitkisel rekreasyon alanları bulunuyor. Marmaray kazılarında ortaya çıkan tarihî kalıntıların sergileneceği alanda Sarayburnu Parkı 2. Etapta Arkeo Parkı’nda ise çalışmalar sürüyor.

İnsanlar ve dahi bütün canlılar denizden esen hırçın dalgalar eşliğinde kendini püfür püfür esen rüzgârın kollarına bırakmanın hazzını yaşıyor. Ve bizlerle birlikte parkta “ağır bir misafir” ağırlanıyor; USS Mount Whitney. Amerika Birleşik Devletleri Donanması’nda 6.Filo’ya bağlı olarak görev yapan sancak ve komuta gemisi USS Mount Whitney, olağan ziyaret kapsamında 150’si sivil, 150’si askeri personel olmak üzere yaklaşık 300 kişilik ekibiyle, İstanbul'a gelerek Sarayburnu Limanı’na demirledi. ABD Donanmasının en eski 3 gemisinden biri olan ve 52 yıldır görev yapan gemide, Pazar günü üst düzey Türk yetkililer ve ordu mensuplarının katıldığı bir resepsiyon düzenlendi. Güvenliğin üst düzeyde olduğu bölgede âdeta kuş bile uçurtulmadı.

Türkiye’de 6. Filo’nun ismi anılınca, hâfızalarda “Kanlı Pazar” olayı canlanır. ABD 6. Filosu’nun Temmuz 1968’den sonra Şubat 1969′da yeniden İstanbul’a gelerek Dolmabahçe’ye demirlemesi yoğun protesto gösterilerine neden oldu. Bir hafta boyunca yürüyüşler yapan öğrencilerin eylemlerinden sonra 16 Şubat 1969 Pazar günü bir yürüyüş düzenlendi. Sağ ve sol grupların Taksim ve Beyazıt Meydanı’nda karşılaşması sonucunda çıkan ve iki öğrencinin öldüğü, yüzlercesinin de yaralandığı olaylar tarihe “Kanlı Pazar” olarak geçti.

Protestoların baş göstermesiyle Cumartesi ve Pazar günü Sarayburnu’ndaki güvenliğin üst düzeye çıkartılmış olmasının sebebi de buymuş.

EMİNÖNÜ’NE BİR GELEN, BİR DE GELMEYEN PİŞMAN!..

Sepetçiler Kasrı’ndan Sirkeci’ye doğru hem insan hem de araç seli akıyor. Eminönü’nde ise bütün trafik kilitleniyor. İnsanlar menzile yetişmek için büyük bir savaş veriyor. Sıcaktan bunalıp maraza çıkaran mı dersiniz, hararet yapıp su kaynatan mı dersiniz; ne ararsanız var.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun göreve geldiğinden beri bir türlü bitiremediği bin üç yüz metrelik Cibali- Eminönü Tramvay Hattı’na bir de Galata Köprüsü’nde başlatılan bakım-onarım çalışması eklenmiş ki, trafik kilit.

Eminönü’ne bir gelen, bir de gelmeyen pişman!.. Neymiş; “Her Şey Güzel Olacak”mış!.. İstanbul, İstanbul olalı böyle güzellik görmedi!..