Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.75
Gram Altın
2396.47
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

24 Şubat 2024

İstanbullu kime oy verecek?

Türkiye 2023’ün Mayıs ayında beş yıl boyunca kendisini yönetecek Meclisi ve Cumhurbaşkanını seçti. Şimdi sıra yerel yöneticilerin seçiminde... Beş yıl boyunca illerimizi, ilçelerimizi, mahallelerimizi kimlerin yöneteceğini belirleyeceğiz.

Tabii bu çerçevede en fazla öne çıkan şehir İstanbul. Bu kadim şehirde iki aday öne çıkıyor; CHP-DEM’in ortak adayı Ekrem İmamoğlu ile Cumhur İttifakı’nın adayı Murat Kurum. Her iki aday da kamuoyunda tanınıyor. İmamoğlu, beş yıldır İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin başında. Murat Kurum ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda tüm Türkiye’nin gönlüne girdi.

Geçtiğimiz Pazar günü Murat Kurum’u Uluslararası Vuslat Platformu’nun programında dinledim. Kendisine güveni tam. Şehrin üzerine serpilmiş ölü toprağını kaldırmak için ciddi bir hazırlık yapmış. İmarda örnek aldığı ismi Mimar Sinan olarak açıklaması, estetiğe öncelik vereceğini gösteriyor. Tek başına da değil, kazandığı takdirde İstanbul’u güçlü bir ekiple yönetecek.

***

İstanbul çok yayıldı ve büyüdü, şu anda bir bölgeyi ifade ediyor. Aslında İstanbul, Bizans ve Osmanlı döneminde şu anda Fatih ilçesinin sınırları içindeki alandı. Başka bir ifade ile İstanbul için Suriçi denilebilir. Perşembe günü Dr. Alaaddin Büyükkaya’nın organizasyonu ile Türk Dünyası Gündemi toplantısında Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan’ı dinledim.

Ergün Turan Bey samimi ve içten bir insan. TOKİ Başkanlığı’nı bırakıp Fatih Belediye Başkanlığı’na seçilmişti. Şimdi herkes TOKİ’yi unutmuş, onu “Kütüphaneci Başkan” diye tanıyor. Sebebi ise Fatih’e dört yılda sıfırdan 12 dev kütüphane kazandırmış olması.

Öyle ki, Fatih’teki kütüphanelerin tüm İstanbul’dan 294 bin üyesi var. Bunların 95 bini Fatihli gençlerden oluşuyor. Yani Fatih ilçesinde yaşayan gençlerin yarısı. Kütüphane deyip geçmeyin, çoğu 24 saat açık. Üstelik ücretsiz çay, kahve, çorba ikramı da var.

Konuşmasında Murat Kurum Bey’i yakından tanıdığını anlatan Ergün Turan, “Onun en büyük özelliği çalışkanlığı” diyor. Ekrem İmamoğlu’nun eksiğini ise “Kendisini İstanbul’a adamaması” olarak görüyor.

Ergun Turan, dört yıllık bir çalışma ile Suriçi’ndeki yeşil alan miktarını yüzde elli artırmış. En önemli hizmetini ise Surların iki tarafını boşaltıp yeşillendirmek olarak anlatıyor. Kültür ve kütüphane alanındaki faaliyetleri diğer belediyelere örnek olacak nitelikte.

***

31 Mart seçimlerine bütün partiler kendi adayları ile giriyor. Bir bakıma her parti seçmen karşısında boyunun ölçüsünü alacak, oy oranının ne olduğu ortaya çıkacak. Geçmişte Ekrem İmamoğlu’nu ikinci Fatih olarak gören Meral Akşener ise şimdi farklı bir yaklaşım içinde. Çağrısı şöyle: “Bu şehri aklı, kalbi İstanbul’da olanların yönetmesi gerekiyor. Eli genel merkezlerde gözü başka mevkilerde olanlar yönetemez. Kendi gölgesinden cesaret alıp kibirle hareket edenler bu şehri yönetemez. Gelin artık bu vasatlık son bulsun.”

İstanbulluların kime oy vereceğine gelince; sanırım gittikçe yaklaşan deprem tehlikesi İstanbullunun tercihinde öncelik alacak. Hem ilde, hem ilçelerde kentsel dönüşümü hızlandırarak can ve mal güvenliğini öne çıkaran adaylar şanslı gözüküyor.