Dolar (USD)
32.31
Euro (EUR)
34.96
Gram Altın
2449.29
BIST 100
10173.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

07 Temmuz 2015

İthal elektronik ürünlerine ek vergi geliyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yerli üretimi cazip hale getirmek için ithal cep telefonu ve tablet bilgisayar gibi elektronik ürünlere ek vergi getirileceğini açıkladı.

Yerli cep telefonu üreticilerinin şikayeti üzerine soruşturma başlatan Ekonomi Bakanlığı, gümrük vergisinde artış yapılması, ek mali mükellefiyet getirilmesi, miktar kısıtlaması, tarife kontenjanı gibi tedbirler üzerinde duruyor.

Zeybekci, en geç iki ay içinde bazı ürün gruplarına yönelik ithal tedbirleri alacaklarını belirterek, "Özellikle elektrik-elektronik, cep telefonu, tablet gibi ürün gruplarında uygulamayı göreceğiz" dedi.

İthal ürünlerine ek vergi getirmek suretiyle yerli üretiminin desteklenmesi iyi niyetli bir yaklaşım.

Ancak hali hazırda zaten yüzde 25 ÖTV ve yüzde 18 KDV'ye tabi olan cep telefonlarına getirilecek ek verginin kaçakçılığı özendireceğini de hesaba katmak gerekir.

Bize kalırsa ithal ürünlerine zam yerine yerli üretimi teşvik eden uygulamalara öncelik vermek daha rasyonel bir davranış olur.

ALTINLAR İRAN'A İADE EDİLDİ

Nükleer programı yüzünden ekonomik ambargoya maruz kalan İran'ın 13 ton altını iki yıldır Güney Afrika Cumhuriyeti'nde bloke edilmişti.

Birleşmiş Milletler(BM) Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ile Almanya'dan oluşan ülkelerle İran arasında yürütülen müzakereler sonuçlandı, altınların İran'a iadesine karar verildi.

İran Merkez Bankası Başkanı Veliyullah Seyf, bloke edilen 13 ton altının üç parti halinde İran'a transfer edildiğini açıkladı.

İran'a uygulanan yaptırım döneminde Türkiye'nin İran'a ihraç ettiği külçe altın miktarının aniden ivme kazanması dikkat çekmişti.

Altın ihracatındaki bu yükselişin yaptırımları devre dışı bırakmak için yapılan operasyondan kaynaklandığı iddia edilmişti.

SANAYİ SEKTÖRÜ ZARAR ETTİ

Türkiye'nin en büyük 500 şirketinin 2014 yılında toplam satışları yüzde 19,5 artarak 792 milyar TL'yi aştı.

Fortune Dergisi tarafından hazırlanan listede yer alan 500 şirketten elde edilen verilere göre en büyük ciro artışını yüzde 33,8 ile ticaret şirketleri gerçekleştirirken bunu 32,1 ile inşaat şirketleri izledi.

Üretim şirketleri ise satışlarını yüzde 7,6 artırdı.

Ne yazık ki cirolardaki artış karlara yansımadı.

Listedeki şirketlerin net karı 2014'te bir önceki yıla göre yüzde 1,96 düşerek 26,8 milyar liraya indi.

Şirketlerin faaliyet karlarındaki düşüş daha sert oldu, yüzde 13,49'u buldu.

Diğer bir dikkat çeken nokta da üretim şirketlerinin karlarındaki azalmadır.

Üretim şirketlerinin yıllık karı yüzde 15 oranında düştü.

Buna karşılık inşaat firmalarının karı yüzde 17,6 oranında artış gösterdi.

İnşaat şirketlerinin kar etmesine bir diyeceğimiz olamaz.

Ama şirketlerin sanayi üretiminden daha karlı alan olan inşaat sektörüne kaymasını teşvik etmesi bakımından olumsuz bir gelişmedir.

Çünkü sürdürülebilir büyüme inşaatla değil, sanayi sektörünün öncülüğündegerçekleşebilir.

[email protected]