Dolar (USD)
32.29
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2437.12
BIST 100
10268.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

21 Ekim 2014

İyi Haberler

Türkiye'miz iyiye doğru gittikçe birileri de felaket tellallığı yapmayı sürdürüyor. Olsun, basiret sahibi aziz milletimiz her şeyi görüyor, her tezgahın farkında. Madem ki bazıları 'kötü haber haberdir' felsefesini kendilerine şiar edinmiş, öyleyse biz de doğru olanı yapalım, yani iyi haberleri verelim.

Bazı kitaplar zamana dayanır. Her vakit aranır, okunur ve başkalarına da tavsiye edilir. Tahsin Yıldırım'ın yayıma hazırladığı ve Selis Yayınları'nın kültür hayatımıza kazandırdığı Osman Cemal Kaygılı'nın Köşe Bucak İstanbul eseri de böyledir. İstanbul'un estetiği, incelikleri, aşina yüzleri velhasıl bütün güzellikleri bu kitabın sayfalarında görülür, koklanır, hissedilir, hatta yaşanır. Bilhassa Çingeneler isimli romanıyla edebiyat dünyamızda yer alan Kaygılı hakkında bugün Ali Emiri Kültür Efendi Merkezi'nde bir toplantımız var. Saat 17.00'de başlayacak toplantıya edebiyatsever dostları davet ediyorum.

Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı sohbetleri başladı. Cumartesi günü Mehmet Güntekin ve Dilek Türkan, Murat Aydemir, Lütfiye Özer ve Volkan Ertem vefatının 51. yılında Mesud Cemil'i andılar. Köprülü Medresesi'deki toplantı salonu ağzına kadar dolup taştı. Dinleyiciler programı ayakta takip etti. Bu cumartesi günü Dursun Gürlek "Şehrimizin Sultanları veya Sultanların Şehri"ni anlatacak.

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları (ESKADER) yeni sezonda da dikkat çekici toplantılarla faaliyetlerine devam ediyor. İş dünyamızın seçkin siması İsrafil Kuralay Babıali Sohbetleri'nde iş dünyası ve kültür sanat hakkında konuşacak. Timaş Kitapkahve'de 23 Ekim Perşembe günü saat 18.00'de başlayacak toplantıyı Fahri Sarrafoğlu idare edecek. Kuralay, iş dünyasının sanatla olan münasebetini, kültürel faaliyetlere desteğini izah edecek.

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi sezona iyi bir çalışma ile, "Şiir Günleri" ile başladı. 23 Ekim'e kadar sürecek olan programda 50 şair, şiir okuyup, tartışıyor. Şairler, şiirlerini seslendiriyor. Programlara katılım iyi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi aylık programları başladı. Ekim ayında Ahmed Güner Sayar, Fırat Kızıltuğ, İlber Ortaylı, Yakup Çelik, Ali Nar, Azmi Bilgin, Vehbi Vakkasoğlu, Tarık Tufan, Ahmet Özdemir, Kemal Yavuz, Mustafa Tatçı, Dursun Gürlek, Üstün İnanç, Yavuz Bahadıroğlu, Ali Hüsrevoğlu, Nurettin Albayrak, Mehmet Genç, Muhammed Nur Doğan, Beşir Ayvazoğlu, Sadık Yalsızuçanlar, Fatih Andı, Sait Başer, Cezmi Bayram ve Nuri Sağlam'ın sohbetleri var.

Memleket Hikayeleri'ninyazarı Refik Halit Karay hakkında bir toplantı düzenleniyor. Basın İlan Kurumu ve ESKADER'in birlikte düzenlediği "Matbuat Dünyasından Sanatkar Çehreler" programı çerçevesinde gerçekleşecek toplantıda Karay'ı, Ahmet Özdemir anlatacak. Toplantı, Çemberlitaş'taki Basın Müzesi'nde 24 Ekim Cuma günü saat 15.00'te başlayacak. Özdemir, Karay'ın hayatını, hikayeciliğini ve gazete yazılarını anlatacak. Toplantının ardından edebiyatçının fotoğraflarından ve kitaplarından oluşan sergi gezilecek.

Süleymaniye'de yeni bir kültür merkezi açan Kültür Ocağı Vakfı (KOCAV) güzel bir açılışın ardından faaliyetlerine kaldığı yerden devam ediyor. Türk edebiyatı Vakfı Çarşamba Sohbetleri'ne, Türkocağı Cuma Sohbetleri'ne başladı.

Ülkemizde okuma oranında büyük bir artış gözleniyor. Kitaba ilgi var. Bunu yayıncılar da söylüyor. Yazma talebi de çok. Çok okuyanlar, elbette birikimlerini kaleme dökerek başkalarıyla paylaşmak ister. Bundan dolayı yazı kurslarına ilgi iyi. Benim Birlik Vakfı'nda verdiğim Yazı ve Editörlük Kursu'na, 40'a yakın genç müracaat etti. Mecburen iki sınıf yaptık. Derslerimiz başladı.

Üsküdar'daki sahaf ve dergi fuarlarının yanı sıra Tepebaşı'ndaki 8. Beyoğlu Sahaf Festivali de büyük ilgi gördü. Görüştüğüm sahaflar memnundu. Belediyenin kendilerine sağladığı imkandan dolayı müteşekkirlerdi. Vatandaşların ilgisi büyüktü. Artık çocuklarımız, gençlerimiz kitap okuyor.

Sadece İstanbul'da değil Anadolumuzun dört bir yanında toplantılar düzenlenmeye, sergiler açılmaya, kurslar tertip edilmeye başlandı. İnşallah, millu00ee birlik ve beraberliğimizi sağlayacak, perçinleyecek olan ilim irfan gayretleri, sanat edebiyat teşebbüsleri, büyük medeniyetimizin gözkamaştırıcı bir şekilde ortaya çıkmasını sağlayacak. Türkiye'miz içerden ve dışarıdan yapılan bütün engellemelere, tuzaklara rağmen dimdik ayakta. Daha da iyi olacak. Yeter ki umudumuzu yitirmeyelim. Gün, birlik beraberlik günü, kardeşliğimizi hatırlama vaktidir. Allah aziz milletimizin, bütün Müslümanların yar ve yardımcısı olsun.