Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2441.68
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Temmuz 2023

İyi ki Rusya var yaşasın ABD

NATO’nun 11 Temmuz’da başlayan Vilnius Zirvesi, ABD için ayrı bir önem arz ediyor. Çünkü Avrupa’nın ABD’ye bağımlılığın en zayıf olduğu bir zamanda bu zirve gerçekleşiyor.

Gerek pandemi nedeniyle tedarik zincirlerinde onarılması zaman alan kopukluk, gerekse Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle uygulanan ambargolar ve Avrupa’nın enerjiye dolayısıyla Rusya’ya bağımlılığı nedeniyle zor günler yaşayan Avrupa’nın ABD’ye itaatini süreçsel olarak görecelide olsa zayıflattı.

ABD, Ukrayna savaşıyla yarattığı suni Rusya korkusu ile Avrupa ülkelerinden Vilnius’da yeniden sadakat yemini alacak. Tabi bu sadakat yemini aynı zamanda ABD’den silah alma taahhüdünü de içeriyor. Bu zirvenin en önemli başlıklarından biri üye devletlerin gayrisafi milli hasılasının en az yüzde ikisini savunma sanayiye ayırması ve bu yüzde ikinin en az yüzde 20 sinin silah alımına ayırması hususunda taahhüt almak.

Peki üye ülkeler silahları kimden alacak, tabi ki dünyanın bir numaralı silah üreticisi olan ve taciri ABD’den alacak.

Fransa bir zamanlar NATO için ‘beyin ölümü gerçekleşti’ demişti. Fransa’nın bu çıkışı ABD için adeta bir uyarıydı. NATO, ABD için önemli bir pazar. ABD bu pazarı kapatır mı?

2004 yılından beri CIA ajanları Ukrayna’da cirit atıyor. Ukrayna’da CIA tarafından bir çok gizli üs, tesis kurulduğu biliniyor. CIA ajanlarının kışkırtmalarıyla Ukrayna Donbas bölgesinde binlerce Rus azınlığı katledildi. BM kayıtları katledilen Rus azınlıklarının sayısının 15 bine ulaştığını söylüyor.

Açıkça Rusya Ukrayna’ya karşı kışkırtıldı. Yani Ukrayna- Rusya savaşı ABD tarafından hazırlandı, kurgulandı ve vizyona sokuldu.

Ukrayna’nın 2008’den beri birliğe üye olma çağrısı hep kulak ardı edildi. Litvanya bir sene içerisinde üye olurken Ukrayna hep oyalatıldı.

Çünkü Ukrayna için üst aklın yazdığı bir başka senaryo vardı. Ukrayna bu senaryoda mağdur olmalı, tek kalmalı ve işgal edilmeliydi. Öyle de oldu.

Bu sayede ABD, hem yılardır silah sattığı Avrupa ülkelerinin elindeki stoğu eritme fırsatı buldu. Hem de ambargo sebebiyle Avrupa da biriken para fonlarının ABD ye akışı sağlandı.

Tüm bunlar ABD’ye yetmiyor. Pandemi sonrası oluşan likitide fazlalığını bir an önce aşmak zorundalar. Bunun için bildikleri en iyi şeyi üretmek ve üretilenleri Avrupa’ya satmak zorundalar. Ürettikleri en iyi şey silah. Silahı satmak için yaratıkları yeni Pazar ise Ukrayna - Rusya pazarı. Satış motivasyonları ise Rusya korkusu.

Zirvenin yapıldığı Vilnius şehrinde Almanya’dan getirilip Vilnius’a yerleştirilen Patriotlar bu satış tekniğinin adeta simgeleri. Vilnius’a gelen devlet temsilcileri protokolde bu Patriotlar karşılıyor. Kurgu basit Rusya her an saldırabilir. Bunun için derhal silah üretmeli ve silah almalıyız.

Kurgunun mantığı basit, suni bir saldırıya uğrama korkusu yarat ve Avrupa ülkelerinin kaynaklarını sömür.

Yeni dünyanın ve düzenin sloganı ise oldukça ironik;

İyi ki Rusya var, Yaşasın ABD (!)