Dolar (USD)
32.21
Euro (EUR)
34.94
Gram Altın
2410.23
BIST 100
10400.48
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

18 Mart 2020

İyi ki varsın Fahrettin Koca…

TÜM dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, hızla yayılarak can almaya devam ediyor. Tüm ülkeler ölümcül virüse karşılık önlemlerini her geçen gün artırmaya devam ederken Türkiye'de de vaka sayısının en son 47’e yükselmesi ülkedeki önlemleri en üst seviyeye çıkarttı. Ebola virüsü yakın temasla bulaşırken koronavirüs karşılıklı konuşmayla, aynı ortamda bulunmayla dahi rahatlıkla bulaşabiliyor. Ki ülkemizdeki ilk beş vaka, aynı ortamda bulunan aynı aile mensuplarında tespit edildi.

Sevindirici yönü, öldürücü olma oranının düşük olması. Koronavirüse yakalanan vakaların ortalama yüzde ikisi ölümle sonuçlanıyor. Yani yüzde 98’i kurtuluyor. Ölüm oranı çocuklarda ve bağışıklık sistemi güçlü olanlarda daha düşük, yaşlı ve kronik hastalığı olanlar da ise daha yüksek. Koronavirüs öncelikle Çin'in Wuhan kentinde ilk olarak ortaya çıktı. Daha sonra tüm dünyada pandemi dediğimiz bütün kıtaları ilgilendirecek şekilde yayıldı. Ülkemizde de vakalar görülmeye başlandı. Birbiriyle alâkalı vakalar var ama bunlarla ilişkisiz yeni vakalar da mutlaka çıkacaktır. Çünkü etrafımızdaki tüm ülkelerde çokça vaka sayısı mevcut. Birçok seyahatler olabilmektedir. Bir sürü de riskli temaslar olabilmekte. Bununla ilişkili olarak da ülkemizde de yeni vakalar beklenmekte.

***

Koronavirüsle mücadele ettiğimiz bu günlerde en çok ihtiyaç duyduğumuz husus; devlet tarafından alınan kararlara ve tedbirlere mutlaka uyma, soğukkanlılığımızı koruma ve paniğe de kapılmama. Koronavirüsle mücadele noktasında Türkiye kadar sistemli, ciddi, bilimsel, radikal ve tabi ki en erken tedbir alan bir ülke de olmadı. Dünya Sağlık Örgütü dahi daha nasıl bir illetle karşı karşıya kalındığının farkına varamamışken, birçok ülke alınması gereken tedbirleri almayıp ölüm vakaları ile karşı karşıya kalmışken başta sağlık bakanımız Sayın Fahrettin Koca olmak üzere devlet aygıtımız virüse karşı örnek ve çok başarılı bir mücadele verdiler. 14 madde de virüsle etkin ve verimli mücadelenin reçetesini yazdılar.

***

Uzmanlara göre “yaz aylarının gelmesiyle birlikte Covid-19 görülebilecek vakalar azalacaktır fakat salgının ortadan kalkma durumu olmayacaktır. Yine görülme sıklığının arttığı sonbahar ve kış aylarında tekrar karşımıza çıkacaktır. Yaz aylarının gelmesiyle salgının sonlanması beklenilir bir durum değil. Sadece vaka sayısının görülme sıklığında azalma olacaktır.” Biz şimdi kış aylarını yaşarken Güney Küre'de yaz ayları yaşanıyor. Şu anda orada da vakalar görülüyor ama oradaki vakalar bizim gördüğümüz sayılara ulaşmıyor. Yazın da bu iş tersine dönecek. Bizde daha az vakalar görünüp Güney Küre'deki bölgelerde daha çok vaka göreceğiz.

***

Sağlık sistemimiz ve hazırlıklarımız çok iyi durumda. Öyle ki bizim hiç de alışık olmadığımız ve özlem duyduğumuz bir tablo olan muhalefetin övgüsüne dahi mazhar oldu. Alınan radikal ve bilimsel tedbirlerle inşallah virüs vakaları ülkemizde ciddi sorun yaratmayacak. Tabi ki ne kadar tedbir alırsak alalım bu hiçbir zaman yeni vakalar ortaya çıkmayacak anlamına gelmiyor. Ama virüsün Çin, İran, İtalya, İspanya gibi ülkelerde olduğu kadar hızlı bir şekilde ülkemizde yayılmayacağını söylemek mümkün. İtalya tedbirlerini çok geç aldı. Virüsü ciddiye almadı. Çin ve İran da çok büyük hatalar yaptılar. Pozitif çıkan vakaları kendi kamuoylarından sakladılar. Bu yanlışla da alınması gereken tedbirlerin önüne geçerek virüsün hem ülkelerine hem de Dünya’ya yayılmasına adeta davetiye çıkardılar.

Emin olun temizlik ve hijyene dikkat edersek, alınan tedbirlere uyarsak, virüsün yayılmasını engellersek, direncimizi de korur ve hastalarla temasa girmezsek virüsün etkisi iki ayda büyük oranda azalacak. Mücadele duygularla ve korkularla değil akılla ve bilimsel tedbirlerle olur. Sosyal medyada birçok provokatör türemiş. Sahte belgelerle halkı paniğe sürüklüyorlar. Çok şükür ki bu hain kontenjanı oranımız çok düşük. Aklıselim olan, aynı gemide yolculuk yaptığımızı bilen büyük çoğunluk ise ülke olarak alınan tedbirlere ve hükümete bu konuda destek veriyor. Sosyal medyada bu yüzden her çizilene inanmayın. Gözünüz ve kulağınız resmi açıklamalarda olsun. Korku ve panik yapmayın. Sadece tedbirlere uyun, temizlik ve hijyene dikkat edin. Bağışıklık sisteminizi güçlendirin. Evelallah, elbirliğiyle koronavirüsün belini kıracağız.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV kurban