Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
35.02
Gram Altın
2466.64
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


K-Pop gençler için yeni bir tehdit mi?

Güney Kore kökenli bir pop müzik türü olan K-Pop özellikle son günlerde giderek ilgi görmeye başladı. Belki sizin dikkatinizi çekmemiş olabilir; ama gittiğim okullarda duyulan ilgi had safhada. İnternet teknolojisinin varlığı K-Pop’un tüm dünya genelinde yayılmasına neden oldu. Dünya genelinde 4.38 milyar internet kullanıcısının varlığı düşünülürse bu türün sanal ortamda ses getirmesi gayet doğal... Hatırlanacak olursa Güney Koreli şarkıcı Psy’nin “Gangnam Style” isimli şarkısının klibi YouTube’de 3.298.410.100 görüntüleme ile en çok izlenen video olmuştu. Bu parçayı K-Pop’un gerçek anlamda mimarı olarak değerlendirebilmek mümkün. Şarkıların sözleri, içerikleri ve müzikleri kadar, dansları da çok ilginç ve marjinal... Klipler incelendiğinde 3 ila 13 kişilik dans grupları görülmekte... Bu özellikleri nedeniyle K-Pop bir alt kültür halini almış ve tüm dünyada virüs gibi yayılmaya başlamıştır.

Sosyal medyanın K-Pop’a etkisi!

“Gangnam Style” şarkısının bu denli duyulması ve K-Pop’un tüm dünya genelinde bilinen bir tür halini almasında hiç şüphesiz sosyal medyanın rolü ve etkisi büyüktür. Kanadalı İletişim Bilimci McLuhan’ın “Küresel Köy”ü günümüzde internet ve sosyal medyadır. 2000 ve sonrası doğan Z Kuşağı tamamen teknolojinin, internetin, sosyal medyanın merkezinde doğmuştur. Kısaca dijital yerlilerdir. Bu kuşağın sosyal medya ve internet kullanımı oldukça yoğundur. Günde ortalama 2-4 saatini internet ortamında geçiren Z Kuşağı için K-Pop adeta bir tehlike halini almaktadır. Önceden masumane görülen fakat alt metinleri incelendiğinde tüyler ürperten K-Pop müzik türü çocuklar ve gençler açısından bir yaşam tarzı halini almıştır. K-Pop müzik türünü icra edenleri idol olarak gören çocuklar ve gençler kültürel yozlaşmanın pençesine düşmekte; K-Popçuların çantalarını, tişörtlerini ve eşyalarını alarak tüketim kültürünün bir parçası halini almaktadırlar. Peki ya aileler bu riskten haberdar mı?

BTS gençleri şekillendiriyor mu?

K-Pop özellikle ergenler için tehdit durumundadır. Onları sürekli izleyen, özenen ve hayatını onlara göre biçimlendiren birçok ergen bulunmaktadır. Gelişim çağındaki bireyler için potansiyel bir tehlike olan K-Pop aracılığıyla tasarlanmış bir yaşam stili sunulmaktadır. Alt yapısal ve sanatsal sorunları olan bu müzik türünü icra edenlerin cinsel kimlik belirsizliği de söz konusudur. Cinsiyetsizliği köpürten bu isimler çocukların geleceğini de tehlikeye atmaktadır. Gerek giyim kuşamları, gerek saç stilleri, gerek makyajları, gerekse de ses tonları cinsel tercih sorunlarına sebebiyet vermektedir. O yaştaki çocuklar gördüklerine hayranlık duymakta ve rol model alarak özdeşleşmektedirler. Sanal ortamda K-Pop türüne ait birçok hayran sayfası ve sosyal medya hesabı oluşturulmuştur. K-Pop ürünleri ticari bir meta haline gelmiştir. Bu gruplardan en popüleri ise BTS’dir. BTS, Bangtan Boys’un kısaltmasıdır. Kliplerde alternatif bir evren idealize edilmekte ve gençler kendilerini bu isimlere göre şekillendirmektedir.

K-Pop’a karşı panzehir dijital medya okuryazarlığı!

Kadın-erkek ayrımının ortadan kalkması, farklı kültürlerin etkisinde kalınması Türk gençliği adına bir tehdit durumundadır. K-Pop müzik türünü seven çocuklar ve gençler sanal ortamdaki paylaşımlarla içerikleri yaygınlaştırmaktadırlar. Hedonizm ve narsisizmi de tetikleyen K-Pop için gerek ailelere, gerekse de devlete büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir. Ailelerin mutlak suretle konuya yönelik bilinçlenmesi gerekmektedir. Çocuklarını uzaktan takip etmeli ve dijital medyaya yönelik çıkarımlarda bulunabilmelidirler. Yasaklamak yerine dijital medya okuryazarlığı konusunda bilinç kazandırmak şarttır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapacağı seminerler ve sosyal medyada verilecek olan kamu spotu benzeri sponsorlu içerikler de sorunların çözümünde etkili olabilecektir.