Dolar (USD)
32.43
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2429.83
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

07 Kasım 2016

Kaç Yazar?

Doğru bilinen yanlışları yazmaya kalksak, bayağı bir kitap neşredecek malzeme var. Yine de azıcık ucundan az biraz malumatfuruşluk yapalım tabii.

Nede olsa, her konuda 'uzmanımızı' geçtim, koca koca profesörlerimizin, üstelik hem hukuk hem de siyasi bilimlerde hala Amerika'da '2 parti' var teranesini sallamalarını izah etmek mümkün değil. Onlar bunda ısrarcı olunca bize de düzeltmekde ısrarcı olmak düşer.

Oy verme işlemi 8 Kasım akşamı sona erecek olan Başkanlık seçimlerinde şu anda 'resmi tam 20' evet yazıyla YİRMİ aday var. Bunlardan en öne çıkan malum, yegane olduğuna inanılan 2 parti adayları, sabık başkan Bill Clinton'ın zevcesi Demokrat Parti adayı Hillary Rodham Clinton ve Cumhuriyetçi Donald JohnTrump. Ancak hemen arkalarından gelen, hatırı sayılır oy oranına sahip Özgürlükçü Parti adayı Gray Johnson ve Yeşiller'den Jill Stein var işte.

Hepsini alt alta yazsak abartılı olur ancak, Anayasa Partisi adayı Darral Castle, Reform Partisi adayı Rocky De La Fuente ki, coğu seçmen herifin isminin 'seksiliğinden' etkilenip rey verme eyliminde, Evan McMullin Bağımsız aday ve de Gloria Estela La Riva Sosyalist Özgürlük Partisi adayı diğer meşhur dört adayı zikretmeden geçmeyelim.

Elbet bu namzetlerin pek şansı yok! Nedeni ise Türkiye'de şikayet edilenin birebir hayata geçmiş şekliyle 'eşit propaganda' imkanları yok. Ve yine bu sebepten, seçmenin sandığa gitme oranı ancak bu seçimlerde 250 milyon seçmenin 130 milyonu yani %55 oranında bekleniyor ki, bu neredeyse tüm zamanların en yüksek katılımı olmasına rağmen düşük. Bunda Trump'a olan müsbet-menfi tepkinin katkısı büyük, yine de, hele de Türkiye ile mukayese edip, eleştiri getirilmesini düşünürsek, demokrasiye olan inanç da, seçmenin tercihinin sandığa yansıyacağına olan inanç da oldukça düşük.

'Sözde' yapılan anketleri bir tarafa bırakırsak, bahusus Johnson'ın oy oranı %15'leri bulur. Hele fırsat eşitliği olsa eminim %25'ler işten bile değil!

Yani iddia edildiği gibi Amerikalılar için, ne apolitik demek doğru ne de asosyal. Ve fakat şartların insanları bu hale getir(til)diği yadsınamaz bir hakikat.

Ezcümle seçimi kim alır? Elbette en başta İsrail alır! Daha sonra bunun dizaynını yapan Amerikan Derin Devleti yahud Amerikan Devlet aklı alır.

Daha müşahhas halde ifade edersek, Trump'ın işi imkansız oranında zor! Benim tahminim ve çıkarımım ise, eğer 'hile hurda' yapılmaz, ve Trump ile ayrı bir pazarlık yapılmadıysa Clinton sadece Başkan seçilmez, en az 7 puan da fark atar!

Bırakınız efendim, yok Trump'a silah çekmişler, yok Clinton'ın emaillerinde adı geçen FBI ajanı katil çıkmış, falan fistan...

Eh işte, dön dolaş başa döneriz. Fark atsa ne olur, Trump seçilse kaç yazar!

@yusufserce twitter.com/yusufserce