Dolar (USD)
32.17
Euro (EUR)
35.01
Gram Altın
2467.55
BIST 100
10158.63
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Kadını kayırmak kadına zulümdür

Bilindiği üzere vahyi ilahiye sırtımızı döneli, maddi manevi sorunlar yumağına mahku00fbm olduk. Böyle devam ettikçe olmaya da devam edeceğiz. Bekleyelim görelim... Ya yeniden vahyi ilahiye teslim olacağız, ya da dünyada zillete, ahiretteyse azaba mahku00fbmiyetimiz katlanarak devam edecektir. "Onlar hala cahiliye devrinin hükmünü mü istiyorlar? Kesin olarak inanan bir toplum için, kimin hükmü Allah'ınkinden daha güzeldir?" (Maide 5/50)

Daha önce defalarca aileyi batıran, kadını kadın, erkeği de erkek olmaktan çıkaran batının, sorunlarımızın çözümünde örnek olamayacağını defalarca ifade ettim. Batı insanları robotlaştırmış, ruhsuz, şuursuz hale getirmiştir. Onlar için varsa yoksa dünyanın geçici haz ve zevkleri vardır. Fazilet, erdem, şefkat, merhamet oralardan göçeli çok oldu. Dolayısıyla kendimize gelelim, aslımıza dönelim ve vahyi ilahiye kulak verelim. "Ey iman edenler! Siz eğer kafir olanlara uyarsanız sizi gerisin geriye (küfre) çevirirler de büsbütün hüsrana uğrarsınız." (Ali İmran 3/149)

Eşler arası ilişkilerde maddeden çok mana konuşur. "Huzur" "Güven" "Sadakat" "Karşılıklı saygı, sevgi" "şefkat" "merhamet" vb. nice erdemleri, kanun nizam ve yönetmeliklerle ikame edemez ve koruyamazsınız. Tüm bunlar ancak kulluk şuuruyla ve gönüllülük esasına bina edilebilir.

İşin önemli bir yanı da taraflara haklarının teslim edilmesi, sorumluluklarını da taşımalarının sağlanmasıdır. Bu durumda bu hak ve sorumlulukları kim, hangi kriterlere göre tespit edecek ve uygulanmasını takip edecek. Bu konuda ilahi kriterlerden (haşa) daha isabetli, daha adaletli ve daha hayırlı kriterler olabilir mi?

Şu an idarecilerimizin bu konudaki tutumları, şu fıkraya benziyor.

"İçeride kaybettiği yüzüğünü dışarıda arayan adama sorarlar:

Yüzüğü nerede kaybettin?

İçeride.

İçeride kaybettiğin yüzüğü neden dışarıda arıyorsun?

İçerisi karanlık olduğundan dışarıda arıyorum" diye cevap verir."

Bizim "kadına şiddet" "aile içi şiddet" "boşanmaların katlanarak çoğalması" vb. nice sosyal felaketlere çözüm arama şeklimiz de bu şaşkın adamın arayışına benziyor. Çareyi yanlış yerde arıyoruz. İçerde kaybolan yüzüğü dışarıda bulmak mümkün olmadığı gibi, insan kaynaklı sorunların çözümlerini de insanı yaratan ve ona şah damarından daha yakın olan, Allah (cc) ın hükümlerinin tersi yerlerde aramakla bulamayız. "Andolsun, insanı biz yarattık ve nefsinin ona verdiği vesveseyi de biz biliriz. Çünkü biz, ona şah damarından daha yakınız." (Kaf 50/16)

İşin daha hazin tarafı yaratanın erkeğe verdiği nice hakların, erkekten alınıp kadına verilmesidir. Bu durum iki tarafa birden zulümdür ve sorunu ikiye, hatta daha fazlaya katlamaktır. Çünkü bu sorunlar çoğu kere (Bila teşbih) "bileşik faiz" misali katlanarak büyüyor. Bunu görmemek için özellikle gözlerimizi yummak gerekir. İşte yaşanan sorunlar meydandau2026 Şekil A,B,Cu2026 vd.

Yaratan tarafından erkeğe verilen hakların bir kısmını kadına vermek, erkeğe büyük bir zulüm ve adaletsizliktir. Ama bu durum kadına da iyilik değildir. Çünkü yıkılan ailelerin enkazı altında erkekten daha çok kadın ezilmektedir. Erkek bir şekilde başının çaresine bakmaktadır. Ya kadın...! Dul kadına maaş, kadın sığınma evleri, erkeğe evden uzaklaştırılma cezası verilmesi vs. yaptırımlar, görünürde kadının lehine görülse de aslında kadının da, erkeğin de, ailenin de adaletin de aleyhinedir.

Örneğin kadın, boşanma durumunda erkeğin malının yarısını zulmen alıyor. Mirasta eşit pay almakla erkek kardeşe ait olanın bir kısmını gasp etmiş oluyor. Boşanma durumunda, iddet müddetinden sonra da yıllarca nafaka almaya devam ediyor. Bu uygulamalar, kadını azdırırken, erkeği de ezim ezim ezmektedir. İşinin önünü sonunu düşünemeden cinnet geçiren ve bunun neticesinde nice cinayet ve felaketlere kalkışan erkelerin vebali sadece o erkeklerin midir?

Hemen hemen her ay sorun yaşayan bir ailenin sorununu güzellikle çözmek için çırpınan biri olarak, kadına şiddeti elbette kınıyor, reddediyor ve lanetliyorum. Ancak diyorum ki, çözüm yanlış yerde aranıyor. İslam'dan mahrum bırakıldığı için cahil kalan, kendini bilmez birkaç erkeğin uyguladığı şiddete binaen, erkeklerin tamamından ha bire haklar alıp kadına aktarmakla sorun çözülmez, bilakis daha da derinleşir. Devam edeceğiz inşallah. Selamu2026 Duau2026