Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.68
Gram Altın
2407.46
BIST 100
10108.14
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

13 Nisan 2024

​Kalkınma Yolu, PKK'nın sonu

Seçimden sonra bayramı da geride bıraktık. Cenab-ı Allah, cümlemizi sağlık ve afiyet içinde yeni bayramlara kavuşturur inşallah. Bayramda yoğun bir şekilde mahalli seçim sonuçları konuşulurken siyaset yavaş yavaş gerçek gündemine dönmeye başladı.

İsrail, hiç tereddüt etmeden Şam’daki İran toprağı olan konsolosluk binasını vurup iki İran generalini öldürdü. İran’ın buna cevabı ise çizgi filmle cevap vermek oldu. ABD ve Avrupa ülkeleri İran karşılık verecek diye hazırlığa başladı. Tarihi seyri içinde İran’ın doğrudan bir karşılık vermeyeceği, ancak vekil güçler üzerinden adım atabileceği konuşuluyor.

Ramazan’da ve bayramda dahi katliamlarını sürdüren İsrail’e karşı en etkili yaptırım ise Türkiye’den geldi. Hayati önem taşıyan ürünlerin ihracatını kısıtlayan Türkiye’nin bu davranışı en çok konuşulan konulardan biriydi. Umarız bu davranış, katliama doymayan İsrail’e karşı diğer ülkeler için de bir örnek teşkil eder.

***

31 Mart mahalli seçimlerinde CHP ile PKK’nın uzantısı DEM Parti “Kent uzlaşısı” adı altında işbirliği yaptı. Seçimden sonra yapılan ilk ankette vatandaşların yüzde 50’si DEM ile işbirliğini çok tehlikeli, yüzde 25’i ise tehlikeli görüyor. DEM mensuplarının CHP’li belediyelerde görev almasını tehlikeli bulanların oranı yüzde 80’lerde… Umarım halkın bu hassasiyetini CHP’liler de dikkate alır da belediyeleri terör yuvası haline getirmezler!

PKK’nın silahlı kanadı, Türkiye topraklarından tamamen kazınarak Irak ve Suriye’ye sürüldü. Çok değil, birkaç yıl öncesine kadar Güneydoğu illerinde özgürce seyahat edemezdiniz. Van’dan Ağrı’ya giderken Erciş’ten sonraki anayol yıllarca terör eylemlerinden dolayı kapalı kaldı. Ağrı Dağı’nın eteklerini bile üs haline getirmişlerdi. Şimdi bölge yatırım almaya ve turist kaynamaya başladı.

PKK’nın kökünün kazınmasına, Irak’tan tamamen sökülüp atılmasına ise ramak kaldı. Irak’ın temizlenmesi durumunda kaçan teröristlerin Suriye’de toplanması bir şey ifade etmez. Tek bir harekât Kuzey Suriye’nin temizlenmesi için yeterli olur. Ancak MİT artık PKK’nın üst isimlerini hedef almalı… Her hafta biri temizlenerek Batıya mesaj verilmeli.

***

Kalkınma Yolu, Basra Körfezi’ndeki FAV Limanı’ndan başlayarak Irak’ı güneyden kuzeye kat edip Türkiye’ye giriş yapacak, oradan da Akdeniz limanlarına yahut Marmara üzerinden doğrudan Avrupa’ya ulaşacak. Hem kara, hem demiryolu düşünülüyor. Yeni ve modern yollarda hızlı trenlerle yük ve yolcu taşınacak.

Türkiye’nin Zengezur Koridoru üzerinden doğrudan bağlanmaya çalıştığı Orta Asya ve Çin’e bu kez Körfez ülkeleri üzerinden bağlantı sağlanmış olacak. Türkiye İpek Yolu’nun Orta Koridoru üzerinde üç ayrı hatla hizmet sunacak. Bugün Süveyş üzerinden 35 günde, Ümit Burnu’ndan 45 günde yapılan uluslararası nakliye, Kalkınma Yolu ile 21 güne düşecek. Bu da doğu ile batının en kestirme yoldan ticari ilişkilerinin sağlanması anlamına geliyor.

Kalkınma yolu hem ekonomik, hem çevreci, hem barış yolu özelliği taşıyor. En önemli özelliği de ABD ve Avrupa ülkelerinin sırf Türkiye’nin nefes almaması için büyütüp yürüttükleri PKK terörünün bitmesi, artık Türk ve Kürt gençlerinin ölmek yerine ticaretle uğraşması anlamına geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ay sonundaki Irak gezisi bu açıdan büyük önem taşıyor.