Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

15 Haziran 2023

Kamu mühendisleri ne istiyor?

Aylardır sosyal medya üzerinden yetkililere çağrıda bulunuyorlar. O kadar haklılar ki kayıtsız kalamazdım. Evet, onlar kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları

Oturduğunuz evden, kullandığınız elektronik cihazlara, yediğiniz yemekten giydiğiniz kıyafete, tüm altyapı, üstyapı, kamu yapıları, otoyol, köprü, tünel, baraj, hastane, okul, demiryolu, tarım ve ormancılık aklınıza gelebilecek daha bir alanda onların imzası var.

2023 yılı itibariyle toplamda 70 binin üzerinde mühendis kamuda görev yapıyor.

En son kamu mühendislerinin özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik olarak TBMM’ye sunulan kanun teklifi maalesef reddedildi. Sendikalar da bu duruma sessiz kaldı. Fakat onlar haklı mücadelelerine devam ediyor.

Kamu Mühendisleri Platformu adı altında bir araya gelen mühendisler geçenlerde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ı ziyaret ederek taleplerini ona da iletmişler.

Peki, kamu mühendisleri ne istiyor?

Bilindiği gibi sağlık personelleri, öğretmenler, adalet personelleri, akademisyenler, din görevlileri gibi birçok kamu personeline çeşitli düzenlemelerle iyileştirmeler yapıldı.

Hatta yakın bir zamanda Öğretmen Meslek Kanunu çıkarıldı. Ancak bu iyileştirmeler yapılırken nedense kamudaki mühendisler göz ardı edildi. Bu hakikaten haksızlık.

Şimdi sorun nedir biliyor musunuz?

Kendi sayfalarından çarpıcı bir örnekle izah edelim; 2022 yılında kamu kurumları tarafından yürütülen 3.134 adet projeye toplam 184,3 milyar TL ödenek tahsis edildi.

2023 yılında ise bu tip projelere 643,2 milyar TL tahsis edileceği düşünülmektedir. Söz konusu projelerin her aşamasında görev yapan kamu mühendislerinin birinci derecedeki sorumluluklarına rağmen ne yazıktır ki elde ettikleri ortalama gelir 2023 verilerine göre sadece 18.000 TL!

Bu rakamın yoksulluk sınırının altında olduğunu söylememe gerek yok.

Bundan on yıl kadar önce mühendis, hakim-savcı ve doktorlar birbirlerine yakın gelir elde etmekteydiler.

Yıllar içerisinde hakim, savcı ve doktorların maaşlarına çeşitli düzenlemelerle iyileştirmeler yapıldı ancak bu süreçte nedense kamu mühendisleri unutuldu.

Bugün kamuda çalışan hakim ve savcılar, bir kamu mühendisinin yaklaşık 2-3 katı, yine kamuda çalışan doktorlar bir kamu mühendisinin yaklaşık 3-5 katı maaş almaktadırlar. İyi de bu haksızlık değil mi?

Örneğin 2016 yılında bir kamu mühendisi 4.257 TL alırken hakim-savcı 5.130 TL, doktor ise 4.859 TL almaktaydı. Bugün ise bir kamu mühendisi 18.000 TL alırken, hakim-savcı, 49.100 TL doktor ise 63.850TL (maaş+teşvik ödemesi+taban ödeme+ek ödeme)

Aradaki uçurumu fark etmişsinizdir.

O yüzdendir ki kamu mühendisleri bu mağduriyetlerinin giderilmesini, mesleki gelişimin teşvik edilmesini, bilgi ve tecrübelerinin ödüllendirilmesi için de “Mühendislik Meslek Kanunu’nun” çıkartılmasını talep ediyorlar.

Kısacası;

Kamuda çalışan tüm mühendisler için “Teknik Sorumluluk Tazminatı” adı altında diğer meslek gruplarına yapıldığı gibi yeni bir ödeme kaleminin oluşturulmasını istiyorlar.

Kamu Mühendisi gelirinin; yakın zamana kadar benzer gelire sahip olan ve kamuda mühendise denk kabul edilen hakim-savcı, doktor gibi mesleklerin gelir seviyesine çıkarılmasını talep ediyorlar.

Diğer taraftan tüm kazanımların emekliliğe de yansıtılması ve emekli mühendisler içinde ilave emeklilik ödeneği gibi bir düzenlemenin yapılmasının gerekli olduğunu düşünüyorlar.

Mühendislik mesleğinin ileriye taşınması, mesleki gelişimin teşvik edilmesi, bilgi ve tecrübenin ödüllendirilmesi ve övünülecek projelerin katlanarak devam etmesi için kamu mühendislerinin bu talepleri umarım en kısa sürede yerine getirilir.