Dolar (USD)
32.20
Euro (EUR)
34.62
Gram Altın
2435.81
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

25 May 2019

Kandil neresi hemşerim?

İsrail’in Heron denilen insansız hava araçları, kötü hava şartlarında çalışmıyordu. Bizim geliştirdiğimiz İHA’lar ise daha ileri olan yazılımları sayesinde sisli ve kötü havalarda da çalışıyor ama bunu teröristler bilmiyordu. Afrin Harekatı’nda eski bilgilere dayanarak sisli havalarda Türk askerine baskın yaptılar, silahlı İHA’larla karşılaşmak sonları oldu.

Afrin Harekatı’nın son günlerinde, Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak sınırından başlayarak Kandil Harekatı’nı başlattı. 1,5 yıldır kesintisiz devam eden bu harekât, Kuzey Irak’ta PKK’nın geçiş yolları üzerinde üsler kurarak Kandil’e doğru adım adım ilerliyor. Kuzey Irak kolay bir coğrafya değil. Derin vadileri, kanyonları, dik kayalıkları, mağaraları ve geçit vermez yapısı ile gerilla savaşına elverişli dünyanın en çetrefil bölgelerinden biri. Türk komandoları bu zor coğrafyada teröristleri temizleyerek ilerliyor. Şu ana kadar 13 kalıcı üs kurulmuş durumda.

Şüphesiz terörle mücadele düzenli savaş gibi değil, şartları çok farklı. İnsansız hava araçları bu mücadelede etkili ama her şey demek değil! Mesela ABD’nin Afganistan’da binin üzerinde insansız hava aracı var. Ama Afganistan’ın yüzde 70’ini Taliban kontrol ediyor.

***

Eskiden cevabı verilemeyen sorular vardı. Kandil neden temizlenemiyor? Uçaklarımız dağı taşı mı bombalıyor? PKK’nın üst düzey yöneticilerine karşı neden eylem yapılamıyor? Profesyonel ordu, teröristleri imha edemiyor mu?

Son on yıllık dönemde araştırma, geliştirme ve savunma sanayiindeki millileşme sonucu terörle mücadelenin şekli değişti. Artık ileri teknolojiler sahada kullanılabiliyor. Uçaklar, akıllı yazılımlarla nokta atışı yapabiliyor. İçimizdeki hainler temizlendi. MİT’in dış operasyon yapma yeteneği gelişti. Türk Silahlı Kuvvetleri, İçişleri Bakanlığı ve MİT’in Ortak hareket etme kabiliyeti yükseldi. Bu güçlü koordinasyon da netice vermeye başladı.

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın Suriye ve Kuzey Irak’ta kurduğu istihbarat ağı sayesinde artık PKK elebaşları birer ikişer yakalanıyor. Önce Kandil’de dağ yolunda ilerleyen bir otomobil içinde PKK’nın dış istihbarat bağlantılarını kuran Rıza Altun ile birlikte örgütün Kandil sorumlusu, dış ilişkiler sorumlusu ve sözcüsü geçtiğimiz Mart ayında nokta atışı ile imha edildi. Kırmızı listede yer alan Mehmet Soysüren’in öldürülmesi de 9 Nisan günü açıklandı. 2019’un ilk üç ayında 13 üst düzey PKK militanı devre dışı bırakıldı. Geçtiğimiz günlerde de üç aylık etkili bir operasyon ile PKK’nın Karadeniz yapılanması çökertildi.

***

PKK’yı hayatımızdan çıkarmak için uyuşturucu ile de yoğun mücadele gerekiyor. Uyuşturucu ile etkili mücadele, PKK’nın ana gelir kaynağını kurutmak anlamına geliyor. 2019’un ilk üç ayında uyuşturucu ile bağlantılı olarak tutuklanan kişi sayısı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun verdiği rakama göre 6 bin 320.

PKK ile mücadelede Almanya ayağı da çok önemli. En az Kandil’deki kadar Almanya’da PKK teröristi var. Bu teröristler adı duyulmamış dernek ve vakıflar üzerinden uyuşturucu pazarlaması yapıp PKK’ya haraç topluyorlar. Almanya’da uyuşturucunun bizden çok daha yaygın olarak kullanıldığı dikkate alınırsa PKK’nın nasıl para kazandığı kolayca anlaşılabilir.

Türkiye’nin selameti, önünü görmesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da turizmin gelişmesi, yatırım yapılması ve insanların huzura kavuşması için PKK’nın bir an önce temizlenerek hayatımızdan çıkarılması gerekiyor. Almanya ile sağlıklı ve iyi işleyen bir diplomasi, terör örgütünün yurt dışı bağlantılarını da yok eder.

Rıza Altun gibi dış istihbarat servislerince korunan bir ismin nokta atışı ile vurulması, çok ama çok önemli bir aşamadır. Diğer PKK baronlarının da sonu uzak değil!