Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2399.31
BIST 100
10208.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

24 Nisan 2018

Kanuna teslim olan aşk: Dostluk

Kimse kimse için kendinden çıkıp, bir daha dönemeyeceği kadar uzağa gitmek zorunda değildir böylesi bir sevgide. Muhatabının duyguları, düşünceleri, ihtiyaçları, arzuları ve kesişmeden doğan özel isteklerinin ormanında kendini kaybetmek zorunda değildiru2026

Kaybolduğu noktada muhatabın içinden çıkan bir kurt onu kapma deneyiminde bulunmayacaktır hem o vakit.

Kimse kimsenin -eskilerin sırtına yükledikleri odun gibi- binemez, kalbine, hayatınau2026

Dostluk sevgisi sevgiler içinde en muzır olmayanıdır.

Sevgi, merhamet gibi duygu durumları menfi yanlarını ne güzel maskelerler. İnsanın yoksulluğuna, ruhsal açlığına ve belki aç özlülüğüne denk düştükleri için, oldukları hallerle, hiç itirazsız, bütün hücreler ayakta, davul, zurna, alkış karşılanır ve kabul edilirler. Gümrük uyuklar. Gümrük ölür adetau2026 Tedbir mi? düşünülecek ne vardır bu sevgi selinin karşısında. Bu müthiş sözlerin, yaklaşımın, kıymet bilmenin görmezden gelinmesi nankörlük değil de başka nedir? "Nedir sorarım size?"

"Fakat efendim, birden bire, şey, nasıl olur? Susalım lütfen! Sessizlik! Sessizlik!"

Temkin? Eskimiş bir hayatkabı bağıu2026 At gitsindir. Hazır böyle sevilmişken, bu kendisinin bile vermediği değeri hazır bulmuşken değerlendirmeli, "hem ayıp olur, yazık, o kadar sevilmişken" geri çevirmemelidir.

Kendilerini daha önce sevmemişler ordusu hep başkaları tarafından sevilmeyi beklerler.

Kendilerine bir selam çakmamışlar ordusu yenilmiş bir ordudur ve bu uzun süren, ömürlük mağlubiyet töreni, olur olmaz her iltifat, ilgi, sevgi gösterisini sahnesine u2013bir düğün yengesinin ısrarıyla- kaldırır. Hayat programında daima bu tip; pop, uzun-kısa hoşlantılar geçidine yer verir. "Sen ne diyorsun? Menfaat kalbi bile parmağında oynatır. Sevgiyi, aşkı bile başka türlü kaynatır, doymazlık tenceresindeu2026

Halbuki dostluk sevgisi öyle mi?

Hayır.

Sevmenin bilinçli halidir dostluk. Sevginin neredeyse en ahlaklı olanı. Mesafenin kendisini hissettirmeden, uzaklaşmayı örüp yükseltmeksizin var olmaya devam etmesiu2026 Sevsek te dostumuzu, aşık olsak ta huylarına; ona olan saygımızı korumakta zorlanmadığımız, ilkeli bir sevgi. Hatta ileri gidelim. O hiçbir kanun tanımayan aşk; dostluk için söz konusu olduğunda dize gelir. Uysallaşır. İlk kez kanuna teslim olmanın, kendi üstünde bir ilkenin var olduğunu kabullenip yaşamanın aşırı imkanlı acziyetinin tadını çıkarır.

Yani dostlukta aşk ta imana gelir. Teslim olur. Akıllı uslu olur. E o zaman aşk olmaz demeyin. Olur. Oluru2026

Dostlukta; olmadığın değil, olduğunsundur. Eskiden olduğun değil, olmayı hayal ettiğin de değil. Neysen o olduğunsundur.

Yadırganmazsın.

Kınanmazsın.

Yargılanmazsın.

Ne övülür, ne yerilirsin. Deve cüce oyunuyla rezil olmak ta yok.

Kendinden ona çıkmaya hiç korkmuyorsun. O senin kalbinin önü. Ağacından, çiçeğinden nefes topladığın bahçen. Muhabbet bağın. Seke seke gezdiğin sokağın.

İpi takılmıyor birbirine kalbinizin. O sana rüzgar. Sen onau2026

İkiniz de aynı tepeye bile değil, kendi, çıkabildiğiniz birer yüksekliğe çıkmışsınız; herkes kendi uçurtmasındayken, bazen sen onu uçuruyorsun, bazen o seni kaçırıyor.

Sevgiyi, aşkı abartmış ve birbirini güya aşırı sevmekten şahsiyet olarak var olamamışlar için dostluk; iyi gelecektir. Kalbin hem sakin, hem hareketliliğiu2026

Henüz onun da ilkeleri tam belirlenmemiş dahi olsau2026