Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Haziran 2023

​Kapitalizmin ahlakı

Yıllardır, siyasi, sosyal, ekonomik, bürokratik, askeri vesayetlerle boğuşa boğuşa varlık yokluk mücadelesi veren Türkiye, mesaj niteliğindeki yeni hükümetiyle global vesayet odaklarına adeta barış çubuğu uzattı.

ABD’nin ekonomik tetikçisi John Perkins’in itirafnamesinde “İşim dünya liderlerini ABD’nin ticari çıkarlarını gözeten büyük bir ağın parçası olmaya ikna etmekti” diyerek, küresel ekonominin dümenini bırakmak istemeyen kapitalizmin muhafızlarının Türkiye gibi ülkelerin dolar vesayetinden kurtulmaması için ellerindeki opsiyonların şifrelerini veriyor.

Emperyalizm her zaman ekonomik olarak kendisine mahkum ettiği milletlerin sosyolojisi ile de oynayarak baş kaldıramaz hale getirir. Geçtiğimiz gün ABD’nin İstanbul Başkonsolusluğu duvarına asılan LGBT bayrağıyla varmak istedikleri nihai hedefi bir kez daha deklere ettiler. Aynı oyunu Macaristan’a karşı oynadılar, Macar toplumunun sağduyusu aile yapısını yok edecek Soros projesine geçit vermedi. Rusya, ekonomik olarak kendisini çökertmek isteyen ABD’ye karşı sosyal dokusunu korumak için LGBT propagandasını yasaklayan kanunu kabul etti. Kapitalizmle mücadele edebilmek için milli kimlik yanında sosyal doku ve aile yapısının da sapasağlam yerinde kalması gerekiyor.

Mehmet Şimşek’ten harikalar bekleyen bir grup, kuru baskılayarak (KKM), kaynakları üretime yönlendirmek için faizi düşürerek, işsizliği azaltarak kısacası büyüyerek kalkınma modeli uygulanması yerine, 2018 öncesinde seyrettiğimiz filmi yeniden izlememizi yani sıcak para, faiz ve kur serbestliği ile dünya piyasalarına entegre olarak piyasaların rahatlamasını bekliyor. Bu güruh Şahap Kavcıoğlu’nun BDDK başkanlığına getirilmesini bile Şimşek’in engellenmesi olarak okuyor. Şayet Şimşek, irraryonel olarak tarif ettiği KKM’yi kaldırır 2 trilyonun üzerindeki parayı dolara yönlendirirse bu selin önünde kimse duramaz. Oluşacak kaosta serbest bırakılan kuru tutamayacağı gibi, faiz ve enflasyonun önü de alınamaz. Türkiye’nin ihtiyacı olan dolarizasyon değil, ticaret açığını ticaret yaptığı ülkelerin para birimleriyle yaparak dolara olan bağımlılığı azaltmaktır.

Birileri kapitalizmin bir kuralı var da o kural işletilirse piyasa kendi rayında döner gibi olaya bakıyor. Oysa kapitalizmin hiçbir zaman ne kuralı ne de ahlakı olmuştur. Çinin elindeki dolar rezervinin ABD ekonomisine zarar vermemesi için trilyonlarca dolar karşılıksız basılmış, bedeli de azgelişmiş veya gelişmekte olan ülkelere ödettirilmiştir. ABD serbest ekonomiye o kadar inansa idi Huawei’ye yasak koymaz serbest piyasa ortamında daha iyisini üreterek rekabet etmeye bakardı.

Güneyimizde terör devleti için her türlü pişkinliği yapan bir devletin, Asya, Akdeniz, Afrika, Rusya politikaları bu kadar açık iken ekonomimiz için gelecek üç kuruş için medet ummak bizi yarı yolda bırakır.

Irak’a girmek için kimyasal silah yalanını uyduran bir ABD, Kuzey Akım sabotajında önce Rusya’yı hedefe koydu. Belçika’nın CIA’dan sabotajda ‘Ukrayna izi” bilgisi aldığı iddiası da hedef saptırmaktan ibaret. Nova Kakhovka barajının vurulmasında da CİA parmağı olduğuna inanabilirsiniz. Yani küresel sermaye Putin’i zor durumda bırakmak için Ukrayna’daki ekolojinin bozulmasını görmüyor.

ABD Senatosu'ndaki Demokratların lideri Chuck Schumer, Türkiye'yi uluslararası istikrara ‘ciddi bir tehdit’ olarak niteleyerek saldırgan bir devlet olduğunu vurguluyor. A planı olan Erdoğan’ı seçimlerle göndermek işini beceremeyen CİA’nın 5 yıl eli kollu bağlı olarak oturmayacağı yeni planlarla Türkiye’yi ve ekonomisini bağımlı hale getirmeye çalışacağı aşikar. Orta Asya’da Türkeş’in Türk birliği hedefine yaklaşan, Erbakan’ın milli sanayi ve İslam birliği hedefi doğrultusunda dev adımlar atan Erdoğan’ı ekonomi üzerinden durdurmak akla en yakın senaryo. Ekonomi derken Milli Savunma Sanayii’nin yüzde 80’ler civarında yerlileşmesi ne Yunanistan’ın ne de ipini tutan batı ve ABD’nin işine gelir. Selçuk Bayraktar, Erdoğan’ın damadı olduğu için yüksek teknoloji iHA’ları üretmedi, ancak Erdoğan, Bayraktar’ın kayınpederi olduğu için siyasi irade ile önü kesilemedi. Türkiye’nin tek çıkışı Emperyalizmin parasıyla emperyalizme diz çöktürmek olacaktır. Kapitalizmin ahlakı ve kuralı olmadığına göre biz kendi kurallarımızı koyarak Çin ile de, Rusya ile de, Türk Cumhuriyetleri ile de, İslam ülkeleri ile de, Afrika, Amerika ve dünyanın diğer yerlerindeki mazlumlar ile de kazan kazan formülü çerçevesinde ticaret yaparak dolar imparatorluğunu çökertmenin yollarını aramalıyız….

Vesselam….