Dolar (USD)
32.22
Euro (EUR)
34.67
Gram Altın
2448.72
BIST 100
10218.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

19 Şubat 2015

Karlar ülkesinden gelen mektuba cevap

Şiraze, ateşin İbrahim'i yakmadığı bir kentten yazıyorum. Son mektubunda Ural Dağlarında kar fırtınasına yakalandığını söylüyorsun. Ben ki sana inat, kar fırtınasına inat karın yirmi yıldır yağmadığı bir şehirden hatırayla mektubumu yazıyorum.

Burada, karı ancak Halilürrahman Gölüne yağdığı kartpostallarda görüyoruz. Bir de küçükken Karacadağ sırtlarında büyük siyah taşlarla örülü köyümüzün hatırası duruyor önümde. Karların diz boyu yükseldiği bu köyde biz çocukların ilk neşesi kardan bir adam yapmaktı. Havuçtan burnu, kömürden gözleri ve geçici bir süreliğine verdiğimiz atkı. Bir oyun oynamak değildi bizimkisi. Bir yardımlaşma, bir imeceydi gözümüzde.

Biliyorum bu şehre kar yağmayacak Şiraze. Bir yangın yerine dönüşüyor yüreğim mektubunu okurken. Kar fırtınasına yakalan sen ve özlemler içerisinde ben. Karları bastırmalı bağrıma hep dualarımda. Lapa lapa yağan karları. Kar yağarken üzerinde yürümeyi, ayaza yakalanmadanu2026 Bir çocukluk özlemi işte beni tuttu Şiraze. Ne olur kızma bana Kardan adam yapmayı ne kadar da özlemişim ve kartopu oynamayı, çocuklar gibi. Hanidir özlemliğim bitmedi Şiraze, annemin yaptığı patiklere dair. Üşümezdi ayaklarımız.

Kaç yıl ve kaç ay karın yağmasını bekledim. Biliyorum bu bekleyiş beni bitirecek Şiraze. Hüzünlü türküler söylemeliyim karakışa. Bu sevda ne kara bu sevda ne kış. Bu sevda elif elif yağan kardan tahattür. Sonra bahtıma düşecek cemreleri anmalıyım. Beyaz örtüleri neden giymiyor tabiat Şiraze. Senin tabiatınla tabiatım bir değil mi?

Dumanlı dağları Gavurdağlarından biliyorum Şiraze. Payitahta giderken karlı dağları, karlı yolları aşmak çok zordu. Belki hatırlaması zor rüyalara tutuluyoruz. Yitirilmiş bulutlar, doğayı ninnileriyle kış uykusuna yatırsa ne iyi olur Şirazeu2026

Şiraze, Üsküdar'a Ay Vaktinde gelmişliğini duydum ben de kar vaktinde gelmiştim. Bu yüzden göremedik birbirimizi. Sana yazdığım ilk mektubumu oracıkta bırakmıştım. Sen kuzeye Ural Dağlarına gitmiştin. Ben Çukurova ve Sonra Harran Ovasına açılmıştım.

İnsanlar neden karı özlemiş benim gibi. Biliyor musun Şiraze? Savaşlardan, ölümlerden ve çöküşlerden korktukları içinu2026 Bir de oyuncaklardan yoksun bir dünyadayız artık. Kartopu olsa da oynasak diyoruz. Topa tüfeğe karşı. Gerçi genlerimiz yaralı Şiraze genlerimiz. Bizim en iyi filmlerimiz kılıç ve kalkan, en kötüleri ise varil bombalarıyla süslenmiş.

Duyguları yitik insanları lapa lapa yağan bir kar kurtarır Şiraze. Duygusuz yeni dünya duygusuz anneler, duygusuz babalaru2026 Ve bunların çocukları... Hep beraber maç seyrediyor gibi katliama uğrayan şehirleri seyrediyoruz. Halep efsanelerde kaldı. Hama yine şehit.

Bunu çok sonradan öğrendim Şiraze. İnsan ve doğa arasındaki ilişkiyiu2026 Öfkeyi, hıncı, acımasızlığı, bencilliği azdıran çarpık ilişkileri hep kartopu oynayan çocuklar bozacak, biz bozacağız Şiraze. İnan bana Şiraze beton duvarlar arasında bir çiçek açacak. Adı Kardelendi bu çiçeğin. Şimdi de betonları delecek.

Bütün bu trajedileri önemsizleştiren ve önleyebilen "sabahın ve gecenin Sahibine" seni ve bizi emanet ediyorum Şirazeu2026